Schelvis met citroen en kappertjes
Er zwemt zó veel moois in de Noordzee. Zoals deze schelvis. Een stevige vis, die ideaal is als je vis zo puur mogelijk wilt eten. En in 10 minuten klaar!
Dat is nog eens een snelle, makkelijke én gezonde maaltijd. Vissticks bakken duurt langer ? Schelvis is ook nog eens volop in het seizoen, waardoor het ook een fantastisch betaalbare vis is. Deze schelvis kostte € 8,- de kilo. Goedkoper dan een biefstukje, minstens zo lekker!
Ik kocht mijn vis bij Schuitemaker, in Katwijk, waar ik op bezoek was voor mijn artikel over MSC-vis. Ik vroeg Arie Kuijt hoe hij zijn schelvis het liefst eet. Zonder te veel gedoe, was het duidelijke antwoord.
En zonder gedoe heb ik ‘m dus ook gemaakt. Met 3 ingrediënten en wat verse kruiden. Makkelijker kan bijna niet. Lekkerder eigenlijk ook niet.
Voor 4 personen
- 4 schelvisfilets
- 75 gram roomboter
- 4 takjes verse peterselie
- 4 takjes verse dille
- 2 el citroensap
- 25 gram kleine kappertjes
- zout en witte peper
Verder nodig: grote koekenpan – oven op 200C voorverwarmd – ovenschaal
Schelvis met citroen en kappertjes
Zorg dat je schelvis een half uurtje voor dat je gaat eten uit de koelkast is en dep ‘m rondom droog. Wij aten onze schelvis met ovenaardappeltjes. Die had ik al in de oven staan voordat ik aan de vis begon. Maar de vis met puree eten is ook een prima idee.
Gebakken schelvisfilet
Laat 25 gram boter smelten in de hete koekenpan. Bak de schelvisfilet op redelijk hoog vuur aan beide zijden razendsnel aan. Nog geen anderhalve minuut in totaal. Leg de schelvis in een ovenschaal. Zijn je filets, zoals bij ons het geval, groot pak dan twee ovenschalen.
Botersaus met citroen en kappertjes
Smelt voor je saus de resterende boter in de pan waar je net de vis in hebt aangebakken. Voeg dan citroensap, kappertjes en kruiden toe en laat op hoog vuur een minuutje doorkoken. Giet dit uit over de schelvis in je ovenschaal. Zet de vis dan 4 – 5 minuten in de voorverwarmde oven Afhankelijk van de grootte en dikte van je vis is je schelvis met citroen en kappertjes daarna perfect gaar.
Meteen serveren, met aardappeltjes en groente naar keuze, anders wordt je vis alsnog droog. Giet wat van het botersausje over de vis en geniet!
Gepubliceerd op 7 februari 2021
2 reacties
Gister bij de visboer zag ik schelvis liggen en ik moest denken aan je recept. Direct uitgeprobeerd en het was zalig.
Hoe leuk om te horen! Dankjewel voor het laten weten.