Schelvis met citroen en kappertjes



Er zwemt zó veel moois in de Noordzee. Zoals deze schelvis. Een stevige vis, die ideaal is als je vis zo puur mogelijk wilt eten. En in 10 minuten klaar!

Dat is nog eens een snelle, makkelijke én gezonde maaltijd. Vissticks bakken duurt langer 😉 Schelvis is ook nog eens volop in het seizoen, waardoor het ook een fantastisch betaalbare vis is. Deze schelvis kostte € 8,- de kilo. Goedkoper dan een biefstukje, minstens zo lekker!

Ik kocht mijn vis bij Schuitemaker, in Katwijk, waar ik op bezoek was voor mijn artikel over MSC-vis. Ik vroeg Arie Kuijt hoe hij zijn schelvis het liefst eet. Zonder te veel gedoe, was het duidelijke antwoord.

En zonder gedoe heb ik ‘m dus ook gemaakt. Met 3 ingrediënten en wat verse kruiden. Makkelijker kan bijna niet. Lekkerder eigenlijk ook niet.

Voor 4 personen

  • 4 schelvisfilets
  • 75 gram roomboter
  • 4 takjes verse peterselie
  • 4 takjes verse dille
  • 2 el citroensap
  • 25 gram kleine kappertjes
  • zout en witte peper

Verder nodig: grote koekenpan – oven op 200C voorverwarmd – ovenschaal

vis in ovenschaal

Schelvis met citroen en kappertjes

Zorg dat je schelvis een half uurtje voor dat je gaat eten uit de koelkast is en dep ‘m rondom droog. Wij aten onze schelvis met ovenaardappeltjes. Die had ik al in de oven staan voordat ik aan de vis begon. Maar de vis met puree eten is ook een prima idee.

Gebakken schelvisfilet

Laat 25 gram boter smelten in de hete koekenpan. Bak de schelvisfilet op redelijk hoog vuur aan beide zijden razendsnel aan. Nog geen anderhalve minuut in totaal. Leg de schelvis in een ovenschaal. Zijn je filets, zoals bij ons het geval, groot pak dan twee ovenschalen.

Botersaus met citroen en kappertjes

Smelt voor je saus de resterende boter in de pan waar je net de vis in hebt aangebakken. Voeg dan citroensap, kappertjes en kruiden toe en laat op hoog vuur een minuutje doorkoken. Giet dit uit over de schelvis in je ovenschaal. Zet de vis dan 4 – 5 minuten in de voorverwarmde oven Afhankelijk van de grootte en dikte van je vis is je schelvis met citroen en kappertjes daarna perfect gaar.

schelvis met aardappeltjes en boontjes

Meteen serveren, met aardappeltjes en groente naar keuze, anders wordt je vis alsnog droog. Giet wat van het botersausje over de vis en geniet!

Gepubliceerd op 7 februari 2021


2 reacties

  1. Annick schreef:

    Gister bij de visboer zag ik schelvis liggen en ik moest denken aan je recept. Direct uitgeprobeerd en het was zalig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 oktober 2021
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2021 – week 43

Of je nu zin hebt in een stukje vis, een lekkere pasta of een vegan bowl. Dit weekmenu heeft alleen maar lekkere en makkelijke recepten voor iedereen.
19 oktober 2021
vietnamees recept met mie
 
Eiermie met tomaat en bimi

Uit het heerlijke boek Vietnamees van Uyen Luu komt deze eiermie met tomaat en bimi. Een supersnelle Vietnamese vegetarische maaltijd met mie.
18 oktober 2021
taco's met bloemkool
 
Bloemkool taco’s met verse tomatensalsa

Een vegan taco. Of is het een bloemkool taco? Het is hoe dan ook een heerlijk recept voor taco’s en zo eet je ze weer eens op een andere manier.
18 oktober 2021
spruitjes recept
 
Winterse salade met spruitjes

Ja hoor, ook in de koudere tijden van het jaar is een salade een goed plan. En zo eet je weer eens een ander spruitjes recept dan je normaal zou maken.
17 oktober 2021
wafels
 
De 5 lekkerste wafels

Als je wafels wilt maken heb ik niet alleen lekkere wafel recepten voor je. Maar ook tips hoe je die lekkerste wafels de dag erna weer net zo lekker krijgt.
17 oktober 2021
wafels met chocola
 
Schwarzwalder wafels met warme kersen

Wil je je dag watertandend beginnen? Maak dan deze Scharzwalder wafels met warme kersen. Het ultieme verwenontbijt.