Schelvis met citroen en kappertjes



Er zwemt zó veel moois in de Noordzee. Zoals deze schelvis. Een stevige vis, die ideaal is als je vis zo puur mogelijk wilt eten. En in 10 minuten klaar!

Dat is nog eens een snelle, makkelijke én gezonde maaltijd. Vissticks bakken duurt langer 😉 Schelvis is ook nog eens volop in het seizoen, waardoor het ook een fantastisch betaalbare vis is. Deze schelvis kostte € 8,- de kilo. Goedkoper dan een biefstukje, minstens zo lekker!

Ik kocht mijn vis bij Schuitemaker, in Katwijk, waar ik op bezoek was voor mijn artikel over MSC-vis. Ik vroeg Arie Kuijt hoe hij zijn schelvis het liefst eet. Zonder te veel gedoe, was het duidelijke antwoord.

En zonder gedoe heb ik ‘m dus ook gemaakt. Met 3 ingrediënten en wat verse kruiden. Makkelijker kan bijna niet. Lekkerder eigenlijk ook niet.

Voor 4 personen

  • 4 schelvisfilets
  • 75 gram roomboter
  • 4 takjes verse peterselie
  • 4 takjes verse dille
  • 2 el citroensap
  • 25 gram kleine kappertjes
  • zout en witte peper

Verder nodig: grote koekenpan – oven op 200C voorverwarmd – ovenschaal

vis in ovenschaal

Schelvis met citroen en kappertjes

Zorg dat je schelvis een half uurtje voor dat je gaat eten uit de koelkast is en dep ‘m rondom droog. Wij aten onze schelvis met ovenaardappeltjes. Die had ik al in de oven staan voordat ik aan de vis begon. Maar de vis met puree eten is ook een prima idee.

Gebakken schelvisfilet

Laat 25 gram boter smelten in de hete koekenpan. Bak de schelvisfilet op redelijk hoog vuur aan beide zijden razendsnel aan. Nog geen anderhalve minuut in totaal. Leg de schelvis in een ovenschaal. Zijn je filets, zoals bij ons het geval, groot pak dan twee ovenschalen.

Botersaus met citroen en kappertjes

Smelt voor je saus de resterende boter in de pan waar je net de vis in hebt aangebakken. Voeg dan citroensap, kappertjes en kruiden toe en laat op hoog vuur een minuutje doorkoken. Giet dit uit over de schelvis in je ovenschaal. Zet de vis dan 4 – 5 minuten in de voorverwarmde oven Afhankelijk van de grootte en dikte van je vis is je schelvis met citroen en kappertjes daarna perfect gaar.

schelvis met aardappeltjes en boontjes

Meteen serveren, met aardappeltjes en groente naar keuze, anders wordt je vis alsnog droog. Giet wat van het botersausje over de vis en geniet!

Gepubliceerd op 7 februari 2021


2 reacties

  1. Annick schreef:

    Gister bij de visboer zag ik schelvis liggen en ik moest denken aan je recept. Direct uitgeprobeerd en het was zalig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker