Schelvis met citroen en kappertjes



Er zwemt zó veel moois in de Noordzee. Zoals deze schelvis. Een stevige vis, die ideaal is als je vis zo puur mogelijk wilt eten. En in 10 minuten klaar!

Dat is nog eens een snelle, makkelijke én gezonde maaltijd. Vissticks bakken duurt langer 😉 Schelvis is ook nog eens volop in het seizoen, waardoor het ook een fantastisch betaalbare vis is. Deze schelvis kostte € 8,- de kilo. Goedkoper dan een biefstukje, minstens zo lekker!

Ik kocht mijn vis bij Schuitemaker, in Katwijk, waar ik op bezoek was voor mijn artikel over MSC-vis. Ik vroeg Arie Kuijt hoe hij zijn schelvis het liefst eet. Zonder te veel gedoe, was het duidelijke antwoord.

En zonder gedoe heb ik ‘m dus ook gemaakt. Met 3 ingrediënten en wat verse kruiden. Makkelijker kan bijna niet. Lekkerder eigenlijk ook niet.

Voor 4 personen

  • 4 schelvisfilets
  • 75 gram roomboter
  • 4 takjes verse peterselie
  • 4 takjes verse dille
  • 2 el citroensap
  • 25 gram kleine kappertjes
  • zout en witte peper

Verder nodig: grote koekenpan – oven op 200C voorverwarmd – ovenschaal

vis in ovenschaal

Schelvis met citroen en kappertjes

Zorg dat je schelvis een half uurtje voor dat je gaat eten uit de koelkast is en dep ‘m rondom droog. Wij aten onze schelvis met ovenaardappeltjes. Die had ik al in de oven staan voordat ik aan de vis begon. Maar de vis met puree eten is ook een prima idee.

Gebakken schelvisfilet

Laat 25 gram boter smelten in de hete koekenpan. Bak de schelvisfilet op redelijk hoog vuur aan beide zijden razendsnel aan. Nog geen anderhalve minuut in totaal. Leg de schelvis in een ovenschaal. Zijn je filets, zoals bij ons het geval, groot pak dan twee ovenschalen.

Botersaus met citroen en kappertjes

Smelt voor je saus de resterende boter in de pan waar je net de vis in hebt aangebakken. Voeg dan citroensap, kappertjes en kruiden toe en laat op hoog vuur een minuutje doorkoken. Giet dit uit over de schelvis in je ovenschaal. Zet de vis dan 4 – 5 minuten in de voorverwarmde oven Afhankelijk van de grootte en dikte van je vis is je schelvis met citroen en kappertjes daarna perfect gaar.

schelvis met aardappeltjes en boontjes

Meteen serveren, met aardappeltjes en groente naar keuze, anders wordt je vis alsnog droog. Giet wat van het botersausje over de vis en geniet!

Gepubliceerd op 7 februari 2021


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 maart 2021
Bloemkool tandoori
 
Bloemkool Tandoori uit de oven

In een half uurtje heb je een heerlijke, milde Indiase bloemkool Tandoori op tafel staan. En die bloemkool rooster je super simpel in de oven.
1 maart 2021
kokosrijst
 
Gele en kruidige kokosrijst

Een geurige en kruidige kokosrijst waar iedereen van smult! Deze kokosrijst maak je heel eenvoudig zelf. Heerlijk voor bij je curry.
26 februari 2021
pancakes met kiwi
 
Weekmenu 2021 – week 9

Een weekmenu geeft houvast op dagen dat je druk bent met andere dingen. Je weet dat je dan sowieso vers en gezond eet. Kies waar je zin in hebt.
26 februari 2021
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Zo maak je de lekkerste gebakken makreel!
22 februari 2021
 
Bagel met krab en ei

Brunchen doe je in stijl met een bagel met krab, zeekraal en een gebakken eitje. Een heerlijk paasrecept, maar deze bagel kan eigenlijk op elk moment.
22 februari 2021
cupcakes met botercreme
 
Cupcakes met lemoncurd en botercrème

Het allereerste cupcakerecept is meteen een topper. Maak van basis cupcakes deze super lekkere cupcakes met lemoncurd en botercrème.