Schelvis met citroen en kappertjes



Er zwemt zó veel moois in de Noordzee. Zoals deze schelvis. Een stevige vis, die ideaal is als je vis zo puur mogelijk wilt eten. En in 10 minuten klaar!

Dat is nog eens een snelle, makkelijke én gezonde maaltijd. Vissticks bakken duurt langer 😉 Schelvis is ook nog eens volop in het seizoen, waardoor het ook een fantastisch betaalbare vis is. Deze schelvis kostte € 8,- de kilo. Goedkoper dan een biefstukje, minstens zo lekker!

Ik kocht mijn vis bij Schuitemaker, in Katwijk, waar ik op bezoek was voor mijn artikel over MSC-vis. Ik vroeg Arie Kuijt hoe hij zijn schelvis het liefst eet. Zonder te veel gedoe, was het duidelijke antwoord.

En zonder gedoe heb ik ‘m dus ook gemaakt. Met 3 ingrediënten en wat verse kruiden. Makkelijker kan bijna niet. Lekkerder eigenlijk ook niet.

Voor 4 personen

  • 4 schelvisfilets
  • 75 gram roomboter
  • 4 takjes verse peterselie
  • 4 takjes verse dille
  • 2 el citroensap
  • 25 gram kleine kappertjes
  • zout en witte peper

Verder nodig: grote koekenpan – oven op 200C voorverwarmd – ovenschaal

vis in ovenschaal

Schelvis met citroen en kappertjes

Zorg dat je schelvis een half uurtje voor dat je gaat eten uit de koelkast is en dep ‘m rondom droog. Wij aten onze schelvis met ovenaardappeltjes. Die had ik al in de oven staan voordat ik aan de vis begon. Maar de vis met puree eten is ook een prima idee.

Gebakken schelvisfilet

Laat 25 gram boter smelten in de hete koekenpan. Bak de schelvisfilet op redelijk hoog vuur aan beide zijden razendsnel aan. Nog geen anderhalve minuut in totaal. Leg de schelvis in een ovenschaal. Zijn je filets, zoals bij ons het geval, groot pak dan twee ovenschalen.

Botersaus met citroen en kappertjes

Smelt voor je saus de resterende boter in de pan waar je net de vis in hebt aangebakken. Voeg dan citroensap, kappertjes en kruiden toe en laat op hoog vuur een minuutje doorkoken. Giet dit uit over de schelvis in je ovenschaal. Zet de vis dan 4 – 5 minuten in de voorverwarmde oven Afhankelijk van de grootte en dikte van je vis is je schelvis met citroen en kappertjes daarna perfect gaar.

schelvis met aardappeltjes en boontjes

Meteen serveren, met aardappeltjes en groente naar keuze, anders wordt je vis alsnog droog. Giet wat van het botersausje over de vis en geniet!

Gepubliceerd op 7 februari 2021


2 reacties

  1. Annick schreef:

    Gister bij de visboer zag ik schelvis liggen en ik moest denken aan je recept. Direct uitgeprobeerd en het was zalig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!