4 recepten met vlierbloesem



Er is in mei altijd volop vlierbloesem te vinden. Misschien heb je ze al wel eens gezien, langs het fietspad of in het park. Mooie grote witte bloemen in een verder groene struik. Prachtig zijn ze. Als ze blijven hangen worden het uiteindelijk vlierbessen.

Maar je kunt ook een paar bloemen plukken en er heerlijke gerechten mee maken! Maar wat maak je nou allemaal met vlierbloesem? Ik ga het je laten zien!

Zo pluk je vlierbloesem

Bij mij om de hoek hangt een overvloed aan vlierbloesem, maar wil je weten waar het bij jou in de buurt hangt kijk dan op Wildplukwijzer Pluk de bloesem voorzichtig, en natuurlijk niet alles – eerlijk zullen we alles delen!

Leg de bloesem thuis in koud water. Er kunnen namelijk altijd beestjes in de bloesem zitten, die je er op deze manier zoveel mogelijk uit haalt. Laat het rustig even weken. Schud dan droog en laat in een groot vergiet drogen. Daarna kun je het gebruiken!

Vlierbloesemsiroop zelf maken

Het állermakkelijkste is om zelf limonadesiroop te maken. Dat is echt een eitje! Je hebt hiervoor nodig:

2,5L water
200g vlierbloesem, alleen de bloemen, takjes zoveel mogelijk verwijderd
1kg suiker
2 citroenen, goed geboend en in plakken gesneden

Breng het water met de suiker aan de kook en laat pruttelen tot de suiker is opgelost en dan nog 5 minuten doorkoken. Daar gaat de vlierbloesem en citroen bij. Roer door, laat afkoelen en dek af met een theedoek. Laat nu 3 dagen op een koele plek staan en roer maximaal 1x per dag door. (dit recept is een aanpassing van een recept op Huffingtonpost.com)

vlierbloesem_siroop

Giet dan door een zeef in een schone pan, de bloesem blijft achter. Nog beter is het om een schone theedoek in de zeef te hangen. Ook ieniminie pluisjes ed gaan dan niet de siroop mee in.

Breng de siroop kort aan de kook en giet dan in gesteriliseerde potjes. De siroop moet er goudkleurig uitzien. Leng aan met (spuit)water, of doe een scheutje over een bolletje vanille ijs of door een glas Prosecco!

Maak zelf aardbeien-vlierbloesemjam

Ook zo’n simpel, maar heerlijk recept. Zelfgemaakte aardbeienjam. Die met munt is al heerlijk, maar deze minstens zo verrassend en lekker!

750g aardbeien, in kwarten en zonder kroontjes
3 grote takken vlierbloesem, laat de takken eraan zitten zodat ze er makkelijk uit te halen zijn.
250g geleisuiker special
3 gesteriliseerde potjes

vlierbloesemjam Smulpaapje

Snijd de aardbeien in stukjes, doe ze in een kom met de vlierbloesem en laat even een uurtje staan. Verwarm de aardbeien, geleisuiker en vlierbloesem en kook 5 minuten. Haal dan de bloesem eruit en gooi weg , stamp de aardbeien iets fijn met een pureestamper en giet in de gesteriliseerde potjes. Draai de deksel erop, zet even 5 minuten op de kop – zo trekken ze vacuüm – en je kunt de jam minimaal 3 maanden op een donkere plek bewaren!

Vlierbloesempancakes

Hiervoor breng je de melk, die je in het beslag gebruikt, op smaak met de vlierbloesem. De smaak die het afgeeft is subtiel, maar maakt het net even spannender.

vlierbloesem_pancakes

Voor ongeveer 15-20 stuks
500ml melk, met vlierbloesem erin. Laat dit in een maatbeker in de koelkast 2-3 dagen trekken
250g bloem
1 ½ tl bakpoeder
½ tl bakingsoda
1 tl zout
1 tl vanille extract
50ml zonnebloemolie
2 eieren

Zeef de melk in een schone maatbeker en meng in een andere kom de droge ingrediënten. Giet dan 350ml van de melk bij de droge ingrediënten en meng. Tot slot de eieren er met een garde door mixen en je beslag is klaar. Verhit een koekenpan en giet hier 2 rondjes beslag in. Wacht tot de bovenkant bubbelt en draai dan om. Bak aan de andere kant goudbruin. Bak tot je beslag op is en serveer de pancakes met maple syrup of met de aardbeien-vlierbloesemjam van hierboven.

vlierbloesem_pancakes

Vlierbloesem waterijsjes

Met de siroop die je zelf maakt, maak je ook deze heerlijk verfrissende waterijsjes. Echt een aanrader! Het recept vind je hier

Gepubliceerd op 1 juni 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 februari 2021
pancakes met kiwi
 
Weekmenu 2021 – week 9

Een weekmenu geeft houvast op dagen dat je druk bent met andere dingen. Je weet dat je dan sowieso vers en gezond eet. Kies waar je zin in hebt.
26 februari 2021
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Zo maak je de lekkerste gebakken makreel!
22 februari 2021
 
Bagel met krab en ei

Brunchen doe je in stijl met een bagel met krab, zeekraal en een gebakken eitje. Een heerlijk paasrecept, maar deze bagel kan eigenlijk op elk moment.
22 februari 2021
cupcakes met botercreme
 
Cupcakes met lemoncurd en botercrème

Het allereerste cupcakerecept is meteen een topper. Maak van basis cupcakes deze super lekkere cupcakes met lemoncurd en botercrème.
21 februari 2021
Wokbroccoli biefstuk Smulpaapje
 
Snelle roerbak met broccoli en biefstuk

Een snelle, makkelijke roerbakmaaltijd met broccoli en biefstuk, waarbij je zelfs je eigen roerbaksaus maakt.
18 februari 2021
vegan gebakken rijst
 
Gebakken rijst met pikante tofu

Ik vergeet regelmatig hoe makkelijk gebakken rijst is. Hoe snel klaar ook. En al helemaal hoe heerlijk gebakken rijst is. Zeker met tofu en kimchi erdoor.