4 recepten met vlierbloesem



Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.

Want er is vanaf mei (afhankelijk van het weer) al volop vlierbloesem te vinden. Misschien heb je ze al wel eens gezien, langs het fietspad of in het park. Mooie grote witte bloemen in een verder groene struik. Prachtig zijn ze. Als ze blijven hangen worden het uiteindelijk vlierbessen.

Maar je kunt ook een paar bloemen plukken en er heerlijke gerechten mee maken! Maar wat maak je nou allemaal met vlierbloesem? Ik ga het je laten zien!

Zo pluk je vlierbloesem

Bij mij om de hoek hangt een overvloed aan vlierbloesem, maar wil je weten waar het bij jou in de buurt hangt kijk dan op Wildplukwijzer Pluk de bloesem voorzichtig, en natuurlijk niet alles – eerlijk zullen we alles delen! ’s Ochtends vroeg kun je de schermen het makkelijkst plukken.

Leg de bloesem thuis in koud water. Er kunnen namelijk altijd beestjes in de bloesem zitten, die je er op deze manier zoveel mogelijk uit haalt. Laat het rustig even weken. Schud dan droog en laat in een groot vergiet drogen. Daarna kun je het gebruiken!

vlierbloesem recepten

Wat maak je met vlierbloesem

Vlierbloesem kun je ongelofelijk veelzijdig gebruiken. Ik geef je er vier recepten mee, die heel eenvoudig zelf te maken zijn.

Of je nu gaat voor vlierbloesemsiroop of de vlierbloesem gebruikt om melk of jam mee op smaak te maken. Het kan allemaal. Benieuwd wat jouw favoriet is!

Vlierbloesemsiroop zelf maken

Het áller-makkelijkste is om zelf limonadesiroop te maken. Dat is echt een eitje! Je hebt hiervoor nodig:

2,5L water
200g vlierbloesem, alleen de bloemen, takjes zoveel mogelijk verwijderd
1kg suiker
2 citroenen, goed geboend en in plakken gesneden

Breng het water met de suiker aan de kook en laat pruttelen tot de suiker is opgelost en dan nog 5 minuten doorkoken. Daar gaat de vlierbloesem en citroen bij. Roer door, laat afkoelen en dek af met een theedoek. Laat nu 3 dagen op een koele plek staan en roer maximaal 1x per dag door. (dit recept is een aanpassing van een recept op Huffingtonpost.com)

siroop van vlierbloesem

Giet dan door een zeef in een schone pan, de bloesem blijft achter. Nog beter is het om een schone theedoek in de zeef te hangen. Ook ieniminie pluisjes ed gaan dan niet de siroop mee in.

Breng de siroop kort aan de kook en giet dan in gesteriliseerde potjes. De siroop moet er goudkleurig uitzien. Leng aan met (spuit)water, of doe een scheutje over een bolletje vanille ijs of door een glas Prosecco!

Maak zelf aardbeien-vlierbloesemjam

Ook zo’n simpel, maar heerlijk recept. Zelfgemaakte aardbeienjam. Die met munt is al heerlijk, maar deze minstens zo verrassend en lekker!

750g aardbeien, in kwarten en zonder kroontjes
3 grote takken vlierbloesem, laat de takken eraan zitten zodat ze er makkelijk uit te halen zijn.
250g geleisuiker special
3 gesteriliseerde potjes

jam van vlierbloesem

Snijd de aardbeien in stukjes, doe ze in een kom met de vlierbloesem en laat even een uurtje staan. Verwarm de aardbeien, geleisuiker en vlierbloesem en kook 5 minuten. Haal dan de bloesem eruit en gooi weg , stamp de aardbeien iets fijn met een pureestamper en giet in de gesteriliseerde potjes. Draai de deksel erop, zet even 5 minuten op de kop – zo trekken ze vacuüm – en je kunt de jam minimaal 3 maanden op een donkere plek bewaren!

Vlierbloesempancakes

Hiervoor breng je de melk, die je in het beslag gebruikt, op smaak met de vlierbloesem. De smaak die het afgeeft is subtiel, maar maakt het net even spannender.

pancakes

Voor ongeveer 15-20 stuks
500ml melk, met vlierbloesem erin. Laat dit in een maatbeker in de koelkast 2-3 dagen trekken
250g bloem
1 ½ tl bakpoeder
½ tl bakingsoda
1 tl zout
1 tl vanille extract
50ml zonnebloemolie
2 eieren

Zeef de melk in een schone maatbeker en meng in een andere kom de droge ingrediënten. Giet dan 350ml van de melk bij de droge ingrediënten en meng. Tot slot de eieren er met een garde door mixen en je beslag is klaar. Verhit een koekenpan en giet hier 2 rondjes beslag in. Wacht tot de bovenkant bubbelt en draai dan om. Bak aan de andere kant goudbruin. Bak tot je beslag op is en serveer de pancakes met maple syrup of met de aardbeien-vlierbloesemjam van hierboven.

Vlierbloesem waterijsjes

Met de siroop die je zelf maakt, maak je ook deze heerlijk verfrissende waterijsjes. Echt een aanrader! Het recept vind je hier

waterijsjes recept

 

Gepubliceerd op 16 juni 2021


3 reacties

  1. Gretha schreef:

    Hallo ik wil graag suiker maken van vlierbloesem.
    Weet iemand hoe ik dat doe?
    Graag een reactie.
    Vriendelijke groet Gretha Russchen.

  2. Sandra schreef:

    Ik heb deze week ook vlierbloesem siroop gemaakt. Heerlijk! Als tip om het door een koffiefilter te gieten die je in een zeef legt. Werkt ook prima!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!