4 recepten met vlierbloesem



Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.

Want er is vanaf mei (afhankelijk van het weer) volop vlierbloesem te vinden. Misschien heb je ze al wel eens gezien, langs het fietspad of in het park. Mooie grote witte bloemen in een verder groene struik. Prachtig zijn ze. Als ze blijven hangen worden het uiteindelijk vlierbessen.

Maar je kunt ook een paar bloemen plukken en er heerlijke gerechten mee maken! Maar wat maak je nou allemaal met vlierbloesem? Ik ga het je laten zien!

Zo pluk je vlierbloesem

Bij mij om de hoek hangt een overvloed aan vlierbloesem, maar wil je weten waar het bij jou in de buurt hangt kijk dan op Wildplukwijzer Pluk de bloesem voorzichtig, en natuurlijk niet alles – eerlijk zullen we alles delen! ’s Ochtends vroeg kun je de schermen het makkelijkst plukken.

Leg de bloesem thuis in koud water. Er kunnen namelijk altijd beestjes in de bloesem zitten, die je er op deze manier zoveel mogelijk uit haalt. Laat het rustig even een paar uur weken. Schud dan droog en laat de vlierbloesem in een groot vergiet drogen. Daarna kun je het gebruiken!

vlierbloesem recepten

Wat maak je met vlierbloesem

Vlierbloesem kun je ongelofelijk veelzijdig gebruiken. Ik geef je er vier recepten mee, die heel eenvoudig zelf te maken zijn.

Of je nu gaat voor vlierbloesemsiroop of de vlierbloesem gebruikt om melk of jam mee op smaak te maken. Het kan allemaal. Benieuwd wat jouw favoriet is!

Vlierbloesemsiroop zelf maken

Het áller-makkelijkste is om zelf limonadesiroop te maken. Dat is echt een eitje, het vraagt alleen wat geduld! Je hebt hiervoor nodig:

2,5L water
200g vlierbloesem, alleen de bloemen, takjes zoveel mogelijk verwijderd
1kg suiker
2 citroenen, goed geboend en in plakken gesneden

(je kunt het recept ook heel prima halveren, dan heb je ongeveer 2 grote flessen siroop)

Vlierbloesemsiroop recept

Breng voor de vlierbloesemsiroop eerst het water met de suiker aan de kook en laat pruttelen tot de suiker is opgelost. Laat dan nog 5 minuten doorkoken. Daar gaat de vlierbloesem en citroen bij. Roer door, laat afkoelen en dek af met een theedoek. Je kunt het ook overgieten in een afsluitbaar bakje. Laat nu 3 dagen op een koele plek – bijvoorbeeld in de koelkast – staan en roer maximaal 1x per dag door. (dit recept is een aanpassing van een recept op Huffingtonpost.com)

siroop van vlierbloesem

Giet alles daarna door een zeef in een schone pan, de bloesem en citroen blijft achter in je zeef. Nog effectiever is het om een schone thee- of kaasdoek in de zeef te hangen. Ook ieniminie pluisjes gaan dan niet de siroop mee in.

Breng de siroop aan de kook en laat 45 minuten zachtjes inkoken. Je vlierbloesemsiroop is nu klaar. Giet die in gesteriliseerde potjes of hersluitbare flessen.. De siroop moet er goudkleurig uitzien.

Om te gebruiken giet je een scheutje vlierbloesemsiroop in een glas en leng aan met (spuit)water. Of doe een scheutje vlierbloesemsiroop over een bolletje vanille ijs of nog lekkerder; door een glas Prosecco!

Maak zelf aardbeien-vlierbloesemjam

Ook zo’n simpel, maar heerlijk recept. Zelfgemaakte aardbeienjam. Die met munt is al heerlijk, maar deze vlierbloesemjam minstens zo verrassend en lekker!

voor 3 potjes zelfgemaakte jam

750g aardbeien, in kwarten en zonder kroontjes
3 grote takken vlierbloesem, laat de takken eraan zitten zodat ze er makkelijk uit te halen zijn.
250g geleisuiker special
3 gesteriliseerde potjes

jam van vlierbloesem

Snijd de aardbeien in stukjes, doe ze in een kom met de vlierbloesem en laat even een uurtje staan. Verwarm de aardbeien, geleisuiker en vlierbloesem en kook 5 minuten. Haal dan de bloesem eruit en gooi weg , stamp de aardbeien iets fijn met een pureestamper en giet in de gesteriliseerde potjes. Draai de deksel erop, zet even 5 minuten op de kop – zo trekken ze vacuüm – en je kunt de jam minimaal 3 maanden op een donkere plek bewaren!

Vlierbloesempancakes

Om vlierbloesempancakes te maken breng je de melk, die je in het beslag gebruikt, op smaak met de vlierbloesem. De smaak die het afgeeft is subtiel, maar maakt het net even spannender.

pancakes

Voor ongeveer 15-20 stuks

500 ml melk, met vlierbloesem erin. Laat dit in een maatbeker in de koelkast 2-3 dagen trekken
250 g bloem
1 ½ tl bakpoeder
½  tl bakingsoda
1 tl zout
1 tl vanille extract
50 ml zonnebloemolie
2 eieren

Zeef de melk in een schone maatbeker en meng in een andere kom de droge ingrediënten. Giet dan 350ml van de melk bij de droge ingrediënten en meng. Tot slot de eieren er met een garde door mixen en je beslag is klaar. Verhit een koekenpan en giet hier 2 rondjes beslag in. Wacht tot de bovenkant bubbelt en draai dan om. Bak aan de andere kant goudbruin. Bak tot je beslag op is en serveer de pancakes met maple syrup of met de aardbeien-vlierbloesemjam van hierboven.

Vlierbloesem waterijsjes

Met de vlierbloesemsiroop die je zelf maakt, maak je ook deze heerlijk verfrissende waterijsjes. Echt een aanrader! Het recept vind je hier

waterijsjes recept

 

Gepubliceerd op 19 mei 2024


4 reacties

  1. Saskia schreef:

    Lekker. Ik had knoppen van de daslook op veel te zure azijn oplossing gezet. Heb de knoppen uit laten druipen en met vlierbloesemsiroop ivergoten. Heerlijk

  2. Gretha schreef:

    Hallo ik wil graag suiker maken van vlierbloesem.
    Weet iemand hoe ik dat doe?
    Graag een reactie.
    Vriendelijke groet Gretha Russchen.

  3. Sandra schreef:

    Ik heb deze week ook vlierbloesem siroop gemaakt. Heerlijk! Als tip om het door een koffiefilter te gieten die je in een zeef legt. Werkt ook prima!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.