4 recepten met vlierbloesem
Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
Want er is vanaf mei (afhankelijk van het weer) volop vlierbloesem te vinden. Misschien heb je ze al wel eens gezien, langs het fietspad of in het park. Mooie grote witte bloemen in een verder groene struik. Prachtig zijn ze. Als ze blijven hangen worden het uiteindelijk vlierbessen.
Maar je kunt ook een paar bloemen plukken en er heerlijke gerechten mee maken! Maar wat maak je nou allemaal met vlierbloesem? Ik ga het je laten zien!
Zo pluk je vlierbloesem
Bij mij om de hoek hangt een overvloed aan vlierbloesem, maar wil je weten waar het bij jou in de buurt hangt kijk dan op Wildplukwijzer Pluk de bloesem voorzichtig, en natuurlijk niet alles – eerlijk zullen we alles delen! ’s Ochtends vroeg kun je de schermen het makkelijkst plukken.
Leg de bloesem thuis in koud water. Er kunnen namelijk altijd beestjes in de bloesem zitten, die je er op deze manier zoveel mogelijk uit haalt. Laat het rustig even een paar uur weken. Schud dan droog en laat de vlierbloesem in een groot vergiet drogen. Daarna kun je het gebruiken!
Wat maak je met vlierbloesem
Vlierbloesem kun je ongelofelijk veelzijdig gebruiken. Ik geef je er vier recepten mee, die heel eenvoudig zelf te maken zijn.
Of je nu gaat voor vlierbloesemsiroop of de vlierbloesem gebruikt om melk of jam mee op smaak te maken. Het kan allemaal. Benieuwd wat jouw favoriet is!
Vlierbloesemsiroop zelf maken
Het áller-makkelijkste is om zelf limonadesiroop te maken. Dat is echt een eitje, het vraagt alleen wat geduld! Je hebt hiervoor nodig:
2,5L water
200g vlierbloesem, alleen de bloemen, takjes zoveel mogelijk verwijderd
1kg suiker
2 citroenen, goed geboend en in plakken gesneden
(je kunt het recept ook heel prima halveren, dan heb je ongeveer 2 grote flessen siroop)
Vlierbloesemsiroop recept
Breng voor de vlierbloesemsiroop eerst het water met de suiker aan de kook en laat pruttelen tot de suiker is opgelost. Laat dan nog 5 minuten doorkoken. Daar gaat de vlierbloesem en citroen bij. Roer door, laat afkoelen en dek af met een theedoek. Je kunt het ook overgieten in een afsluitbaar bakje. Laat nu 3 dagen op een koele plek – bijvoorbeeld in de koelkast – staan en roer maximaal 1x per dag door. (dit recept is een aanpassing van een recept op Huffingtonpost.com)
Giet alles daarna door een zeef in een schone pan, de bloesem en citroen blijft achter in je zeef. Nog effectiever is het om een schone thee- of kaasdoek in de zeef te hangen. Ook ieniminie pluisjes gaan dan niet de siroop mee in.
Breng de siroop aan de kook en laat 45 minuten zachtjes inkoken. Je vlierbloesemsiroop is nu klaar. Giet die in gesteriliseerde potjes of hersluitbare flessen.. De siroop moet er goudkleurig uitzien.
Om te gebruiken giet je een scheutje vlierbloesemsiroop in een glas en leng aan met (spuit)water. Of doe een scheutje vlierbloesemsiroop over een bolletje vanille ijs of nog lekkerder; door een glas Prosecco!
Maak zelf aardbeien-vlierbloesemjam
Ook zo’n simpel, maar heerlijk recept. Zelfgemaakte aardbeienjam. Die met munt is al heerlijk, maar deze vlierbloesemjam minstens zo verrassend en lekker!
voor 3 potjes zelfgemaakte jam
750g aardbeien, in kwarten en zonder kroontjes
3 grote takken vlierbloesem, laat de takken eraan zitten zodat ze er makkelijk uit te halen zijn.
250g geleisuiker special
3 gesteriliseerde potjes
Snijd de aardbeien in stukjes, doe ze in een kom met de vlierbloesem en laat even een uurtje staan. Verwarm de aardbeien, geleisuiker en vlierbloesem en kook 5 minuten. Haal dan de bloesem eruit en gooi weg , stamp de aardbeien iets fijn met een pureestamper en giet in de gesteriliseerde potjes. Draai de deksel erop, zet even 5 minuten op de kop – zo trekken ze vacuüm – en je kunt de jam minimaal 3 maanden op een donkere plek bewaren!
Vlierbloesempancakes
Om vlierbloesempancakes te maken breng je de melk, die je in het beslag gebruikt, op smaak met de vlierbloesem. De smaak die het afgeeft is subtiel, maar maakt het net even spannender.
Voor ongeveer 15-20 stuks
500 ml melk, met vlierbloesem erin. Laat dit in een maatbeker in de koelkast 2-3 dagen trekken
250 g bloem
1 ½ tl bakpoeder
½ tl bakingsoda
1 tl zout
1 tl vanille extract
50 ml zonnebloemolie
2 eieren
Zeef de melk in een schone maatbeker en meng in een andere kom de droge ingrediënten. Giet dan 350ml van de melk bij de droge ingrediënten en meng. Tot slot de eieren er met een garde door mixen en je beslag is klaar. Verhit een koekenpan en giet hier 2 rondjes beslag in. Wacht tot de bovenkant bubbelt en draai dan om. Bak aan de andere kant goudbruin. Bak tot je beslag op is en serveer de pancakes met maple syrup of met de aardbeien-vlierbloesemjam van hierboven.
Vlierbloesem waterijsjes
Met de vlierbloesemsiroop die je zelf maakt, maak je ook deze heerlijk verfrissende waterijsjes. Echt een aanrader! Het recept vind je hier
Gepubliceerd op 19 mei 2024
4 reacties
Lekker. Ik had knoppen van de daslook op veel te zure azijn oplossing gezet. Heb de knoppen uit laten druipen en met vlierbloesemsiroop ivergoten. Heerlijk
Hallo ik wil graag suiker maken van vlierbloesem.
Weet iemand hoe ik dat doe?
Graag een reactie.
Vriendelijke groet Gretha Russchen.
Daar heb ik geen recept voor helaas. Wellicht dat je via een Google search meer info vindt.
Ik heb deze week ook vlierbloesem siroop gemaakt. Heerlijk! Als tip om het door een koffiefilter te gieten die je in een zeef legt. Werkt ook prima!