Vegan ramen met paddenstoelen



Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!

Uit Authentiek Japan Thuis komt dit recept voor zelfgemaakte ramen, maar dan volledig vegan. De basis voor deze vegan ramen is een groentebouillon, die je zelf maakt. Je kunt als je wilt ook ook de noedels voor de soep zelf maken maar ik koos voor kant en klare noedels uit de toko. Het werd er niet minder lekker van.

Start wel op tijd met dit ramen recept, want de kombu en shitake voor de bouillon moeten 24 uur staan. Daarna is de soep in no time klaar. Dus maak eventueel een dubbele hoeveelheid bouillon, vries een deel in en je zelfgemaakte ramen staat dubbel zo snel op tafel. Ik leg je eerst uit hoe je de groentebouillon maakt en daarna hoe je die omtovert in de jouw eigen vegan ramen.

Voor de groentebouillon

10 gram gedroogde kombu (toko)
10 gram gedroogde shitake (toko)
2,4 liter water
160 gram groenterestjes (wortelschil, steel van broccoli, chinese kool bladen etc) Ik heb hier iets meer van gebruikt, voor een iets intensere smaak
1 kleine ui, in kwarten
groen van 1 prei
5 gram verse gember
2 tenen knoflook, geschild

Doe de kombu en shitake met een liter water in een afsluitbare bak en laat 1 nacht wellen.
Daarna giet je het vocht, de kombu en shitake in een pan met nog eens 1,4 liter water samen met de rest van de ingrediënten. Breng aan de kook, deksel op de pan maar laat met minimale ruimte een kiertje vrij en laat alles dan zachtjes 40 minuten koken op een laag vuur.

Haal de groentebouillon tot slot door een zeef en gebruik als basis voor je vegan ramen. Zie hieronder

Vegan Ramen voor 4 personen (hoewel wij ‘m met z’n drietjes opkregen…)

100 gram enoki paddenstoelen (toko)
60 gram oesterzwammen (ik gebruikte verse shitake)
10 gram gedroogde shitake (geweld in de bouillon van hierboven)
2 el neutrale olie
1 teen knoflook, gehakt
vegan bouillon, zoals hierboven gemaakt
4 el sojasaus
3 el mirin (toko)
3 el edelgistvlokken
evt. nog beetje zout, maar niet teveel aangezien sojasaus ook al zout is
2 kleine paksoi, in kwarten gesneden
300 gram gedroogde of verse ramennoedels
naar smaak: crispy chili olie – of maak de negiabura uit het boek)

vegan Raman

Vegan ramen met paddenstoelen

Maak de paddenstoelen schoon en snijd in bite size stukken waar nodig. Verhit de olie met knoflook op halfhoog vuur in een soeppan en zodra je de knoflook ruikt voeg je de paddenstoelen toe. Roerbak die een minuut. Voeg alle bouillon, sojasaus, mirin en edelgistvlokken toe en doe een deksel op de pan. Draai als de soep kookt het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes koken. Proef en voeg eventueel naar smaak nog zout toe. Voeg in de laatste minuten de kleine paksoi toe.

Kook de ramen volgens gebruiksaanwijzing en verdeel die over vier diepe kommen. Daarop de vegan ramen met de paddenstoelen en de paksoi. Tot slot een beetje crispy chili olie erover en genieten maar!

Eet je niet uit principe vegan, dan is het ook lekker om er nog een zeven minuten gekookt eitje in te serveren.

Gepubliceerd op 13 juni 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.