Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
Uit Authentiek Japan Thuis komt dit recept voor zelfgemaakte ramen, maar dan volledig vegan. De basis voor deze vegan ramen is een groentebouillon, die je zelf maakt. Je kunt als je wilt ook ook de noedels voor de soep zelf maken maar ik koos voor kant en klare noedels uit de toko. Het werd er niet minder lekker van.
Start wel op tijd met dit ramen recept, want de kombu en shitake voor de bouillon moeten 24 uur staan. Daarna is de soep in no time klaar. Dus maak eventueel een dubbele hoeveelheid bouillon, vries een deel in en je zelfgemaakte ramen staat dubbel zo snel op tafel. Ik leg je eerst uit hoe je de groentebouillon maakt en daarna hoe je die omtovert in de jouw eigen vegan ramen.
Voor de groentebouillon
10 gram gedroogde kombu (toko)
10 gram gedroogde shitake (toko)
2,4 liter water
160 gram groenterestjes (wortelschil, steel van broccoli, chinese kool bladen etc) Ik heb hier iets meer van gebruikt, voor een iets intensere smaak
1 kleine ui, in kwarten
groen van 1 prei
5 gram verse gember
2 tenen knoflook, geschild
Doe de kombu en shitake met een liter water in een afsluitbare bak en laat 1 nacht wellen.
Daarna giet je het vocht, de kombu en shitake in een pan met nog eens 1,4 liter water samen met de rest van de ingrediënten. Breng aan de kook, deksel op de pan maar laat met minimale ruimte een kiertje vrij en laat alles dan zachtjes 40 minuten koken op een laag vuur.
Haal de groentebouillon tot slot door een zeef en gebruik als basis voor je vegan ramen. Zie hieronder
Vegan Ramen voor 4 personen (hoewel wij ‘m met z’n drietjes opkregen…)
100 gram enoki paddenstoelen (toko)
60 gram oesterzwammen (ik gebruikte verse shitake)
10 gram gedroogde shitake (geweld in de bouillon van hierboven)
2 el neutrale olie
1 teen knoflook, gehakt
vegan bouillon, zoals hierboven gemaakt
4 el sojasaus
3 el mirin (toko)
3 el edelgistvlokken
evt. nog beetje zout, maar niet teveel aangezien sojasaus ook al zout is
2 kleine paksoi, in kwarten gesneden
300 gram gedroogde of verse ramennoedels
naar smaak: crispy chili olie – of maak de negiabura uit het boek)
Vegan ramen met paddenstoelen
Maak de paddenstoelen schoon en snijd in bite size stukken waar nodig. Verhit de olie met knoflook op halfhoog vuur in een soeppan en zodra je de knoflook ruikt voeg je de paddenstoelen toe. Roerbak die een minuut. Voeg alle bouillon, sojasaus, mirin en edelgistvlokken toe en doe een deksel op de pan. Draai als de soep kookt het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes koken. Proef en voeg eventueel naar smaak nog zout toe. Voeg in de laatste minuten de kleine paksoi toe.
Kook de ramen volgens gebruiksaanwijzing en verdeel die over vier diepe kommen. Daarop de vegan ramen met de paddenstoelen en de paksoi. Tot slot een beetje crispy chili olie erover en genieten maar!
Eet je niet uit principe vegan, dan is het ook lekker om er nog een zeven minuten gekookt eitje in te serveren.
Gepubliceerd op 13 juni 2022