Tarte Rhubarbe



Deze Tarte Rhubarbe is absoluut de lekkerste rabarbertaart die ik de laatste jaren heb gemaakt. Een waardige opvolger voor de al jaren populaire Tarte Normande.

Je maakt deze rabarbertaart namelijk eigenlijk op dezelfde manier als de Tarte Normande. Een kruimeldeeg, fruitvulling en daarover heen een heerlijk romige custard. Het meeste werk is waarschijnlijk het snijden van de rabarber en het wachten tot je rabarbertaart is afgekoeld.

Ik bakte ‘m in een vorm met losse bodem, maar als je niet vaker een taart met custardvulling maakt is een springvorm veiliger. Je wil namelijk wel dat je custardvulling zoveel mogelijk ín je bakblik blijft in plaats van er stiekem aan de onderkant uitloopt.

Deze rabarbertaart maak je liefst natuurlijk met de meest rood/roze rabarber die je kunt vinden. Het friszure van de rabarber met de romige custardvulling maakt dat dit echt mijn lievelings rabarbertaart is, als rabarber in het seizoen is.

Kom, we gaan de keuken in want dan staat over minder dan een uur (inclusief baktijd!) jouw eigen gemaakte rabarbertaart op tafel!

Voor één Tarte Rhubarbe heb je nodig

225 gram bloem
100 gram koude roomboter, in blokjes
50 gram suiker
¼ tl zout
1 ei geel
350 gram rabarber, diagonaal in stukjes gesneden
1 zakje vanillesuiker

Voor de custardvulling

2 eieren
200 ml slagroom
50 gram suiker
30 gram bloem

Verder nodig: oven voorverwarmen op 220 C (boven/onderwarmte) – springvorm 20 cm goed ingevet

rabarbertaart voor het bakken

Tarte Rhubarbe

Voor deze Tarte Rhubarbe beginnen we met de bodem. Hiervoor meng je de bloem, suiker en zout en wrijf je met je vingers de koude blokjes boter door de bloem heen  Je krijgt een kruimelig, zandachtige structuur. Meng daar dan het eigeel doorheen en stort alles op de bodem van je (goed!) ingevette bakblik.

Met je vingers duw je nu voorzichtig een randje van een centimeter rondom. De bodem duw je plat met je vingers. Even goed aandrukken tot slot. Hierover heen verdeel je de stukjes rabarber. Dat mag zo netjes en rustiek als je wilt. Ik heb rondom de rand nog een ring hele dunne plakjes rabarber verdeelt, zodat het geheel goed omsloten is. Hierover heen strooi je gelijkmatig de inhoud van het zakje vanillesuiker. Je rabarbertaart is nu bijna klaar, het enige dat nog ontbreekt is de custardvulling.

rabarbertaart met custardvulling

Rabarbertaart met custardvulling

Voor de custardvulling meng je in een grote kom alle ingrediënten met een garde door elkaar. Zet je bakblik alvast op een bakplaat voordat je de vulling over je taart verdeelt. Dat zet makkelijker in de oven zodadelijk. Verdeel de custardvulling gelijkmatig over je rabarbertaart en zet ‘m dan in de voorverwarmde oven.

Bak je Tarte Rhubarbe nog ongeveer 25 – 30 minuten. Let de laatste 5 minuten goed op dat hij niet te snel gaat, oven temperaturen verschillen namelijk enorm. Als de bovenkant licht gekleurd is en stevig aanvoelt mag de rabarbertaart uit de oven. Is de bovenkant nog te wiebelig, laat ‘m dan nog een paar minuten staan.

rabarbertaart custard

De lekkerste rabarbertaart

Zet je bakblik nu op een rooster en laat je rabarbertaart goed afkoelen. Hierdoor wordt de custardvulling namelijk ook goed stijf, de randjes van je deeg lekker krokant en kun je de taart straks goed aansnijden. Verwijder dan voorzichtig de springvorm en serveer de lekkerste rabarbertaart denkbaar lekker met nog wat extra verse aardbeien. Je proeft dan het kruimelige van het deeg, met de romige bijna vanillepuddingachtige custard en tot slot hele zachte, friszure rabarber. Ik kan niet anders dan zeggen, OMG té lekker!

rabarbertaart

Eet deze Tarte Rhubarbe zo vers mogelijk, dan is ‘ie het allerlekkerst. Net zo dol op rabarber als ik? Er staan nog veel meer rabarberrecepten op de site.

Gepubliceerd op 22 april 2021


14 reacties

  1. Jolyna schreef:

    Oi wat is deze lekker ? ik kon niet wachten tot hij helemaal was afgekoeld…. heerlijk! Zitten we nog in het rabarberseizoen? Dan maak ik er nog 10 ?Bedankt voor dit heeeerlijke recept.

  2. Sigrid schreef:

    Ik hoef de rabarber niet eerst te koken?

  3. Ingrid schreef:

    Dank Susan hij is heerlijk. Heb hem nu al 3 x gemaakt maar hij moet bij mij echt wel veel langer in de oven. Maar het is het waard! Dank

  4. Lucia schreef:

    Sorry, zie de afmeting er ineens toch tussen staan.
    Hij staat in de oven. Ben super benieuwd.

  5. Lucia schreef:

    Welke maat bakblik gebruik je?

  6. Truus de Bruijn schreef:

    Hallo Susan
    Zojuist alle ingrediënten bij elkaar gezocht voor dit overheerlijke recept.
    Echter nu vraag ik me af hoeveel custard ik moet gebruiken…..?

  7. Ilona schreef:

    Laat ik nou toevallig nog een paar rabarberplanten in de tuin hebben staan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!