Tarte Rhubarbe



Deze Tarte Rhubarbe is absoluut de lekkerste rabarbertaart die ik de laatste jaren heb gemaakt. Een waardige opvolger voor de al jaren populaire Tarte Normande.

Je maakt deze rabarbertaart namelijk eigenlijk op dezelfde manier als de Tarte Normande. Een kruimeldeeg, fruitvulling en daarover heen een heerlijk romige custard. Het meeste werk is waarschijnlijk het snijden van de rabarber en het wachten tot je rabarbertaart is afgekoeld.

Ik bakte ‘m in een vorm met losse bodem, maar als je niet vaker een taart met custardvulling maakt is een springvorm veiliger. Je wil namelijk wel dat je custardvulling zoveel mogelijk ín je bakblik blijft in plaats van er stiekem aan de onderkant uitloopt.

Deze rabarbertaart maak je liefst natuurlijk met de meest rood/roze rabarber die je kunt vinden. Het friszure van de rabarber met de romige custardvulling maakt dat dit echt mijn lievelings rabarbertaart is, als rabarber in het seizoen is.

Kom, we gaan de keuken in want dan staat over minder dan een uur (inclusief baktijd!) jouw eigen gemaakte rabarbertaart op tafel!

Voor één Tarte Rhubarbe heb je nodig

225 gram bloem
100 gram koude roomboter, in blokjes
50 gram suiker
¼ tl zout
1 ei geel
350 gram rabarber, diagonaal in stukjes gesneden
1 zakje vanillesuiker

Voor de custardvulling

2 eieren
200 ml slagroom
50 gram suiker
30 gram bloem

Verder nodig: oven voorverwarmen op 220 C (boven/onderwarmte) – springvorm 20 cm goed ingevet

rabarbertaart voor het bakken

Tarte Rhubarbe

Voor deze Tarte Rhubarbe beginnen we met de bodem. Hiervoor meng je de bloem, suiker en zout en wrijf je met je vingers de koude blokjes boter door de bloem heen  Je krijgt een kruimelig, zandachtige structuur. Meng daar dan het eigeel doorheen en stort alles op de bodem van je (goed!) ingevette bakblik.

Met je vingers duw je nu voorzichtig een randje van een centimeter rondom. De bodem duw je plat met je vingers. Even goed aandrukken tot slot. Hierover heen verdeel je de stukjes rabarber. Dat mag zo netjes en rustiek als je wilt. Ik heb rondom de rand nog een ring hele dunne plakjes rabarber verdeelt, zodat het geheel goed omsloten is. Hierover heen strooi je gelijkmatig de inhoud van het zakje vanillesuiker. Je rabarbertaart is nu bijna klaar, het enige dat nog ontbreekt is de custardvulling.

rabarbertaart met custardvulling

Rabarbertaart met custardvulling

Voor de custardvulling meng je in een grote kom alle ingrediënten met een garde door elkaar. Zet je bakblik alvast op een bakplaat voordat je de vulling over je taart verdeelt. Dat zet makkelijker in de oven zodadelijk. Verdeel de custardvulling gelijkmatig over je rabarbertaart en zet ‘m dan in de voorverwarmde oven.

Bak je Tarte Rhubarbe nog ongeveer 25 – 30 minuten. Let de laatste 5 minuten goed op dat hij niet te snel gaat, oven temperaturen verschillen namelijk enorm. Als de bovenkant licht gekleurd is en stevig aanvoelt mag de rabarbertaart uit de oven. Is de bovenkant nog te wiebelig, laat ‘m dan nog een paar minuten staan.

rabarbertaart custard

De lekkerste rabarbertaart

Zet je bakblik nu op een rooster en laat je rabarbertaart goed afkoelen. Hierdoor wordt de custardvulling namelijk ook goed stijf, de randjes van je deeg lekker krokant en kun je de taart straks goed aansnijden. Verwijder dan voorzichtig de springvorm en serveer de lekkerste rabarbertaart denkbaar lekker met nog wat extra verse aardbeien. Je proeft dan het kruimelige van het deeg, met de romige bijna vanillepuddingachtige custard en tot slot hele zachte, friszure rabarber. Ik kan niet anders dan zeggen, OMG té lekker!

rabarbertaart

Eet deze Tarte Rhubarbe zo vers mogelijk, dan is ‘ie het allerlekkerst. Net zo dol op rabarber als ik? Er staan nog veel meer rabarberrecepten op de site.

Gepubliceerd op 22 april 2021


6 reacties

  1. Truus de Bruijn schreef:

    Hallo Susan
    Zojuist alle ingrediënten bij elkaar gezocht voor dit overheerlijke recept.
    Echter nu vraag ik me af hoeveel custard ik moet gebruiken…..?

  2. Ilona schreef:

    Laat ik nou toevallig nog een paar rabarberplanten in de tuin hebben staan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 mei 2021
 
Aspergesoep met zelfgemaakte aspergebouillon

Je verspilt niks van die heerlijke asperges als je er een soep van maakt met een zelfgemaakte aspergebouillon.
7 mei 2021
dutch baby
 
Weekmenu 2021 – week 19

Een weekmenu met gerechten passend bij de tijd van het jaar. Verrassende gerechten ook, maar stuk voor stuk even lekker (en gezond!)
5 mei 2021
 
Ovenschotel met gehakt en banaan

Van studentenhap naar familiemaaltijd. Dat gebeurde er met het recept voor deze verrassende ovenschotel met gehakt en banaan!
2 mei 2021
maaltijdsalade met vis
 
Salade met makreel en rode biet

Een goedgevulde salade met makreel en rode biet. Heerlijk als lunchsalade of een lichte maaltijdsalade. Een verrassend saladerecept!
2 mei 2021
pasta pollo tonato smulpaapje
 
De 5 lekkerste recepten met tonijn

Tonijn kun je ook op verantwoorde manier in je gerechten gebruiken. Hoe je dat doet, plus de lekkerste recepten met tonijn lees je hier.
30 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 18

Het weekmenu biedt weer volop makkelijke doordeweekse maaltijden voor het hele gezin. Met een lekkere cake voor het weekend. Smullen maar!