Quiche met witlof, ham en kaas

Deze quiche is een heerlijke variatie op de traditionele witlof ham en kaas,. Makkelijk voor te bereiden, budget vriendelijk en héél lekker!
Witlof is zo’n heerlijke seizoensgroente die je op zoveel manieren kunt gebruiken. Goedkoop, gezond en bovenal erg lekker. Maar qua variatie beperken wij ons meestal tot de traditionele witlof ham kaas uit de oven of een smakelijk witlofsalade.
Met de klassieke witlof ham en kaas als uitgangspunt maakte ik deze verrassend lekkere quiche met witlof, ham en kaas.
En wat deze quiche nóg lekkerder maakt is dat je ‘m goed kunt voorbereiden. Je weet, daar houden we van. Want door de week zijn we druk genoeg met andere dingen.
Dus maak deze quiche liefst in het weekend of op een avond alvast klaar en de dag daarna is het in minder dan een kwartiertje klaar om geserveerd te worden!
En wat overblijft aan quiche kan heel makkelijk worden ingevroren of in de koelkast worden bewaard. Serveer eventuele restjes bijvoorbeeld als onderdeel van je lunch.
Voor 1 quiche
1 rode ui, in halve manen gesneden
2 stronken witlof, in repen gesneden
goede scheut olijfolie en 30 gram boter
1 el suiker
75 g stilton, verkruimeld (of een andere blauwe kaas die je lekker vindt)
100g hamreepjes
200ml room
2 eieren
100g belegen kaas, geraspt
rol kant en klaar roomboter bladerdeeg (of gebruik plakjes bladerdeeg)
1 springvorm 24 cm doorsnede (voorzien van bakpapier) – oven voorverwarmen op 200C
Quiche witlof, ham en kaas
Wat deze quiche met witlof, ham en kaas zo lekker maakt is dat zowel de ui, als de witlof worden gekarameliseerd. Hiervoor verhit je een goede scheut olie in een pan. De ui, die je hebt gehalveerd en daarna in dunne ringen hebt gesneden, bak je op een laag vuur gedurende 10 minuten heel zachtjes. Hij hoeft niet direct kleur te krijgen, maar wel heel veel smaak. Daarna gaan de in repen gesneden witlof er ook bij. Doe er dan nog de boter en de suiker bij. Bak de witlof, nog steeds op laag vuur, ook ruim 10 minuten mee,
Verwarm de oven voor op 200C. In een maatbeker meng je nu de room met de eieren. Prepareer je springvorm en voorzie die van bakpapier of vet goed in. Ik ben dol op de rollen kant en klaar vers bladerdeeg. Ik gebruik daarvan ook het papier, waarin het deeg is opgerold, om de springvorm te bedekken. Maar je kunt natuurlijk ook plakjes bladerdeeg uit de vriezer ontdooien en daar de vorm mee bedekken.
Witlof ham en kaas maar dan anders
Bedek de bodem van het deeg met de gekarameliseerde witlof en ui. Zorg dat alles goed verdeeld is. Verdeel de stilton en reepjes ham dan gelijkmatig over de quiche. Hierover heen gaat het roommengsel en bestrooi de bovenkant van je quiche tot slot met de geraspte kaas.. Zorg dat alles mooi gelijkmatig verdeeld is. De hele quiche kan nu zo de oven in. 30-45 minuten op 200C tot ie mooi goudbruin is. Even laten afkoelen en dan lekker aan tafel!
Quiche voorbereiden
Wil je de quiche al voorbereiden om die op een later moment te eten, bak dan zoals hierboven aangegeven en laat de quiche daarna goed afkoelen. Dek je quiche daarna af met aluminiumfolie en bewaar in de koelkast. De dag dat je je witlof ham & kaas quiche wilt eten verwarm je de oven voor op 175C en haal je de quiche uit de koelkast. Je kunt de quiche ook invriezen, nadat je hem helemaal hebt laten afkoelen.
Omdat je quiche al helemaal klaar is hoef je die alleen maar even op te warmen. Een kwartiertje in de oven is ruim voldoende. Heb je de quiche ingevroren, zorg dan dat je quiche helemaal ontdooit is voordat je ‘m in de oven verwarmt. Haal ‘m op de dag dat je de quiche wilt eten ’s ochtends uit de vriezer en laat die in de koelkast gedurende de dag ontdooien. Je bent ook dan ’s avonds in een kwartiertje klaar. Makkelijk toch?!
Gepubliceerd op 23 maart 2022
2 reacties
Vind de smaak lekker, maar de quiche is wel heel vochtig, als ik hem aansnijd.
fijn dat je ‘m lekker vond. Wat nog wel eens wil helpen is de witlof goed laten uitdampen, voordat je die in de quiche legt. Zodat je zoveel mogelijk vocht kwijt bent.