Pumpkin spice muffins met coffee swirl



Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht een keer maken! Nadat ik zebakken had waren ze letterlijk in een uur op…

Als er inmiddels iets synoniem voor het najaar is is het wel de smaak van pumpkin spice. In Amerika al jaren een teken dat de herfst is aangebroken. Ook in Nederland krijgt dit kruidenmengsel steeds meer voet aan de grond. Wij geven de muffins nóg een extra smaak component met een coffee swirl.

Door de muffin een topping te geven met frisse roomkaas en de diepte van koffie krijgt je pumpkin spice muffin nog een laag extra smaak. Zo heb je nog nooit pompoenmuffins gegeten! Dit is hoe je ze maakt.

Voor 12-16 muffins
250g zelfrijzend bakmeel
1tl bakpoeder
75g bruine basterdsuiker
1 el pumpkin spice (zelfmaakrecept of gebruik die van Green Gypsy spices)
75g zonnebloemolie
50g halfvolle yoghurt
1 tl vanille extract
2 eieren
350g pompoenpuree *

Voor de coffee swirl
200g roomkaas
50g bruine basterdsuiker
1 eidooier
1 tl vanille extract
1 tl espressopoeder

Verder nodig: muffinblik – oven voorverwarmen 190C (boven/onderwarmte)

Recept pompoenpuree

Pompoenpuree wordt in expatwinkels in blik verkocht, maar ik maak deze het liefst zelf met dit recept. Heel handig ook om vooruit te maken, als je oven toch een keer aanstaat. Bewaar restjes in een bakje in de koelkast of vries in. Dit is hoe je de pompoenpuree maakt.

Snijd een kleine pompoen van ongeveer 750 gram in stukken en rooster die (zonder pitten) in een voorverwarmde oven (boven/onderwarmte) van 225C . Neem hiervoor ongeveer een half uur, tot de pompoen lekker zacht is. Snijd als de pompoen iets is afgekoeld de schil eraf en met een staafmixer maak je er puree van. Die voeg je afgekoeld toe aan je muffinbeslag.

Pumpkin spice muffins

Voor de pumpkin spice muffins meng je het bakmeel met de bakpoeder, suiker en kruiden. In een aparte kom mix je olie met yoghurt, vanille, eieren en afgekoelde pompoenpuree. Hierbij gaan de droge ingrediënten. Mix die losjes tot een beslag. Verwarm ondertussen je oven voor op 190 C boven/onderwarmte.

Coffee swirl

Voor je coffee swirl mix je de roomkaas met de suiker, eidooier, vanille en espresso tot een egaal geheel. Schep de holtes van je muffinblik driekwart vol met beslag en schep daarop ongeveer een lepel van het swirl mengsel. Met een satéprikker mix je dat door het beslag.

Bak de muffins nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Zeker weten dat ze goed zijn? Dat zijn ze als een saté prikker droog uit het midden van je muffin komt. Laat de pumpkin spice muffins even in het blik afkoelen, haal ze er dan uit en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Vers natuurlijk het állerlekkerst!

muffin

Kleffe muffins

Ik noem deze muffins liefkozend “kleffe muffins”. Dat komt omdat het geen droge muffin is, zoals je die misschien gewend bent. Dat heeft te maken met de textuur en hoeveelheid pompoen. Je kunt er voor kiezen om 100 gram minder pompoen te gebruiken, dan krijg je ze iets minder klef.

Wij vonden het persoonlijk heerlijk, deze kleffe muffins 😉 maar weet dus dat ze misschien net iets anders qua textuur zijn dan je wellicht gewend bent.

Gepubliceerd op 16 september 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.