Pumpkin spice muffins met coffee swirlHet is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht een keer maken! Nadat ik zebakken had waren ze letterlijk in een uur op…

Als er inmiddels iets synoniem voor het najaar is is het wel de smaak van pumpkin spice. In Amerika al jaren een teken dat de herfst is aangebroken. Ook in Nederland krijgt dit kruidenmengsel steeds meer voet aan de grond. Wij geven de muffins nóg een extra smaak component met een coffee swirl.

Door de muffin een topping te geven met frisse roomkaas en de diepte van koffie krijgt je pumpkin spice muffin nog een laag extra smaak. Zo heb je nog nooit pompoenmuffins gegeten! Dit is hoe je ze maakt.

Voor 12-16 muffins
250g zelfrijzend bakmeel
1tl bakpoeder
75g bruine basterdsuiker
1 el pumpkin spice (zelfmaakrecept of gebruik die van Green Gypsy spices)
75g zonnebloemolie
50g halfvolle yoghurt
1 tl vanille extract
2 eieren
350g pompoenpuree *

Voor de coffee swirl
200g roomkaas
50g bruine basterdsuiker
1 eidooier
1 tl vanille extract
1 tl espressopoeder

Verder nodig: muffinblik – oven voorverwarmen 190C (boven/onderwarmte)

Recept pompoenpuree

Pompoenpuree wordt in expatwinkels in blik verkocht, maar ik maak deze het liefst zelf met dit recept. Heel handig ook om vooruit te maken, als je oven toch een keer aanstaat. Bewaar restjes in een bakje in de koelkast of vries in. Dit is hoe je de pompoenpuree maakt.

Snijd een kleine pompoen van ongeveer 750 gram in stukken en rooster die (zonder pitten) in een voorverwarmde oven (boven/onderwarmte) van 225C . Neem hiervoor ongeveer een half uur, tot de pompoen lekker zacht is. Snijd als de pompoen iets is afgekoeld de schil eraf en met een staafmixer maak je er puree van. Die voeg je afgekoeld toe aan je muffinbeslag.

Pumpkin spice muffins

Voor de pumpkin spice muffins meng je het bakmeel met de bakpoeder, suiker en kruiden. In een aparte kom mix je olie met yoghurt, vanille, eieren en afgekoelde pompoenpuree. Hierbij gaan de droge ingrediënten. Mix die losjes tot een beslag. Verwarm ondertussen je oven voor op 190 C boven/onderwarmte.

Coffee swirl

Voor je coffee swirl mix je de roomkaas met de suiker, eidooier, vanille en espresso tot een egaal geheel. Schep de holtes van je muffinblik driekwart vol met beslag en schep daarop ongeveer een lepel van het swirl mengsel. Met een satéprikker mix je dat door het beslag.

Bak de muffins nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Zeker weten dat ze goed zijn? Dat zijn ze als een saté prikker droog uit het midden van je muffin komt. Laat de pumpkin spice muffins even in het blik afkoelen, haal ze er dan uit en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Vers natuurlijk het állerlekkerst!

muffin

Kleffe muffins

Ik noem deze muffins liefkozend “kleffe muffins”. Dat komt omdat het geen droge muffin is, zoals je die misschien gewend bent. Dat heeft te maken met de textuur en hoeveelheid pompoen. Je kunt er voor kiezen om 100 gram minder pompoen te gebruiken, dan krijg je ze iets minder klef.

Wij vonden het persoonlijk heerlijk, deze kleffe muffins 😉 maar weet dus dat ze misschien net iets anders qua textuur zijn dan je wellicht gewend bent.

Gepubliceerd op 16 september 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 oktober 2020
muffins
 
Muffins met citroen & maanzaad

Samen muffins bakken is niet alleen super gezellig, het kan met de juiste apparatuur ook nog eens kinderlijk eenvoudig zijn. Dat ga ik je uitleggen!
29 september 2020
soep
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
29 september 2020
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 september 2020
soep
 
Spinaziesoep met broccoli & makreel

Een fluweelzachte spinaziesoep, die door de toevoeging van broccoli helemaal een stoot groente per lepel oplevert. Een super groentesoeprecept!
26 september 2020
vega burger
 
Zwarte bonenburgers

Maaike was creatief met een blik zwarte bonen en maakte er deze geweldige vegetarische zwarte bonenburgers mee. Kidsproof vega recept!
25 september 2020
 
De fijnste lunchtrommels

Wat zijn de fijnste lunchtrommels als je kind naar school gaat? Hier let je op bij aankoop én ik zet mijn favoriete lunchtrommels voor je op een rijtje.