Gegrilde prei van de barbecue met romesco

Uit Zin in salade van Bibi Loomans komt dit heerlijk eenvoudige barbecuerecept voor gegrilde prei met een snelle romescodip. Zo is groente van de barbecue écht lekker.
Doordat je de prei kort blancheert gril je de prei makkelijker op de barbecue en is je gerecht ook echt in een mum van tijd klaar.
Bij de gegrilde prei van de barbecue serveert Bibi een romescodip. Die maak je heel eenvoudig met een staafmixer. Ik koos voor de cheat versie met geroosterde paprika uit een pot, maar wil je die eerst zelf op de barbecue roosteren kan dat natuurlijk ook.
Het resultaat is een lekker verrassend groentegerecht van de barbecue. In het boek van Bibi vind je nog veel meer lekkere groentegerechten en salades.
Dit heb je nodig voor de gegrilde prei
2 stengels prei, uiteinde eraf en harde groene bladeren verwijderd
2 eetlepels olie
zout en peper
optioneel: 1 eetlepel honing
voor de romescodip
2 geroosterde paprika’s (vers of uit pot)
1 teen knoflook
50 gram gerookte amandelen (ik gebruikte cashews)
1 tl rode wijnazijn
1/2 tl chilivlokken
1 tl gerookt paprikapoeder
2 el olijfolie
zout & peper
verder nodig: barbecue (direct vuur) – staafmixer voor de romesco – satéprikkers (geweekt in water)
Gegrilde prei van de barbecue met romesco
Snijd de schoongemaakte prei in dikke ringen en kook kort in kokend water, een minuut of twee afhankelijk van de dikte van je prei. Laat uitlekken en afkoelen en rijg dan aan de satéprikkers.
Maak de romesco door alle ingrediënten in een hoge maatbeker te doen en te blenden tot een dikkige saus. Breng op smaak met zout en peper. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Verhit de barbecue (of als je die niet hebt, een grillpan) Meng de olie met het zout en peper en als je die gebruikt ook de honing en kwast de preiprikkers er mee in. Grill de prei op de barbecue tot ze mooi verkleurd en gaar zijn.
Serveer de gegrilde prei met de romesco. Die saus is overigens ook heerlijk met brood, dus serveer die er lekker bij. Eet smakelijk!
Gepubliceerd op 19 juni 2023