Gegrilde prei van de barbecue met romesco



Uit Zin in salade  van Bibi Loomans komt dit heerlijk eenvoudige barbecuerecept voor gegrilde prei met een snelle romescodip. Zo is groente van de barbecue écht lekker.

Doordat je de prei kort blancheert gril je de prei makkelijker op de barbecue en is je gerecht ook echt in een mum van tijd klaar.

Bij de gegrilde prei van de barbecue serveert Bibi een romescodip. Die maak je heel eenvoudig met een staafmixer. Ik koos voor de cheat versie met geroosterde paprika uit een pot, maar wil je die eerst zelf op de barbecue roosteren kan dat natuurlijk ook.

Het resultaat is een lekker verrassend groentegerecht van de barbecue. In het boek van Bibi vind je nog veel meer lekkere groentegerechten en salades.

Dit heb je nodig voor de gegrilde prei

2 stengels prei, uiteinde eraf en harde groene bladeren verwijderd
2 eetlepels olie
zout en peper
optioneel: 1 eetlepel honing

voor de romescodip

2 geroosterde paprika’s (vers of uit pot)
1 teen knoflook
50 gram gerookte amandelen (ik gebruikte cashews)
1 tl rode wijnazijn
1/2 tl chilivlokken
1 tl gerookt paprikapoeder
2 el olijfolie
zout & peper

verder nodig: barbecue (direct vuur) – staafmixer voor de romesco – satéprikkers (geweekt in water)

prei van de bbq

Gegrilde prei van de barbecue met romesco

Snijd de schoongemaakte prei in dikke ringen en kook kort in kokend water, een minuut of twee afhankelijk van de dikte van je prei. Laat uitlekken en afkoelen en rijg dan aan de satéprikkers.

Maak de romesco door alle ingrediënten in een hoge maatbeker te doen en te blenden tot een dikkige saus. Breng op smaak met zout en peper. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Verhit de barbecue (of als je die niet hebt, een grillpan) Meng de olie met het zout en peper en als je die gebruikt ook de honing en kwast de preiprikkers er mee in. Grill de prei op de barbecue tot ze mooi verkleurd en gaar zijn.

Serveer de gegrilde prei met de romesco. Die saus is overigens ook heerlijk met brood, dus serveer die er lekker bij. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 19 juni 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.