Zelfgemaakte Pom Duchesse



Je kent ze vast wel, die aardappeltoefjes uit de vriezer. Wist je dat je die ook heel eenvoudig zelf kunt maken. Het enige dat je nodig hebt zijn aardappelen, een spuitzak en een oven.

Nog makkelijker is dat je ze heel prima kunt voorbereiden. De dag ervoor bak je ze deels af in de oven en de dag erna geef je ze hun laatste kwartiertje oventijd, terwijl je het bijbehorende stoofvlees opwarmt. Makkelijker en lekkerder kan je Kerst niet zijn!

Pom Duchesse Smulpaapje kerstmenu
 foto: Marrigt van der Valk

Pom Duchesse voor vier personen (als bijgerecht)

1kg kruimige aardappelen, geschild en in kwarten
150 – 165 ml slagroom
zout, witte peper, klein klontje boter

Verder nodig: aardappelknijper, spuitzak, kartelmondje, ovenschaal, oven op 180C (hetelucht)

Bereiding: 15 – 25 minuten
Oventijd: 30 minuten

Zelfgemaakte pom duchesse

Kook de aardappelen in gezouten, kokend water in 10-12 minuten gaar en laat goed uitstomen. Knijp, als ze zijn afgekoeld, fijn met de aardappelknijper en vang de puree op in een grote kom. Doe hier, als de aardappels nog iets warm zijn, de boter en slagroom bij, tot je een smeuïge puree hebt die nog enigszins stevig is.

Pom Duchesse

Als de puree is afgekoeld doe je die in een spuitzak. Op een bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier, spuit je nu toefjes aardappel. Niet te klein, maar wel graag zo gelijkmatig mogelijk. Dat helpt straks bij het gelijkmatig garen in de oven. Je moet flink knijpen in de spuitzak, maar je zult zien dat als je er een paar hebt gedaan je er steeds handiger in wordt.

Goudbruine aardappeltoefjes

Bak de aardappeltoefjes in de voorverwarmde oven. Dat kan op twee manieren:

  1. Als je ze de dag erna past serveert doe je dat nu eerst 10 minuten, in het midden van de oven. Daarna zet je de plaat op de bovenste trede en draai je de grill aan om ze nog 4-5 minuten een goudbruin korstje te geven. Haal dan uit de oven, laat afkoelen op een rooster en bewaar ze, afgedekt, in een bakblik. Vlak voor je ze serveert zet je het hele bakblik nog een kwartier tot twintig minuten in de voorverwarmde oven tot ze helemaal goudbruin zijn.
     
  2. Maak je en serveer je ze op dezelfde dag, zorg dan dat ze een half uur oventijd hebben tot ze goudbruin zijn. Zo nodig zet je ze nog een paar minuten onder de gril voor wat extra kleur.

Gepubliceerd op 6 december 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!