Zelfgemaakte Pommes Duchesse
Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
Je kent ze vast wel, die aardappeltoefjes uit de vriezer. Wist je dat je die pommes duchesse ook heel eenvoudig zelf kunt maken. Het enige dat je nodig hebt zijn aardappelen, een spuitzak en een oven.
Nog makkelijker is dat je ze heel prima kunt voorbereiden. De dag ervoor bak je ze deels af in de oven en de dag erna geef je ze hun laatste kwartiertje oventijd, terwijl je het bijbehorende stoofvlees opwarmt. Makkelijker en lekkerder kan je Kerst niet zijn!
Pom Duchesse voor vier personen (als bijgerecht)
1kg kruimige aardappelen, geschild en in kwarten
150 – 165 ml slagroom
zout, witte peper, klein klontje boter
Verder nodig: aardappelknijper, spuitzak, kartelmondje, ovenschaal, oven op 180C (hetelucht)
Bereiding: 15 – 25 minuten
Oventijd: 30 minuten
Zelfgemaakte pommes Duchesse
Kook voor je zelfgemaakte pommes Duchesse de aardappelen in gezouten, kokend water in 10-12 minuten gaar en laat goed uitstomen. Knijp, als ze zijn afgekoeld, fijn met de aardappelknijper en vang de puree op in een grote kom. Doe hier, als de aardappels nog iets warm zijn, de boter en slagroom bij, tot je een smeuïge puree hebt die nog enigszins stevig is.
Pommes Duchesse
Als de puree is afgekoeld doe je die in een spuitzak. Op een bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier, spuit je nu toefjes aardappel. Niet te klein, maar wel graag zo gelijkmatig mogelijk. Dat helpt straks bij het gelijkmatig garen in de oven. Je moet flink knijpen in de spuitzak, maar je zult zien dat als je er een paar hebt gedaan je er steeds handiger in wordt.
Goudbruine aardappeltoefjes
Bak de aardappeltoefjes in de voorverwarmde oven. Dat kan op twee manieren:
- Als je ze de dag erna past serveert doe je dat nu eerst 10 minuten, in het midden van de oven. Daarna zet je de plaat op de bovenste trede en draai je de grill aan om ze nog 4-5 minuten een goudbruin korstje te geven. Haal dan uit de oven, laat afkoelen op een rooster en bewaar ze, afgedekt, in een bakblik. Vlak voor je ze serveert zet je het hele bakblik nog een kwartier tot twintig minuten in de voorverwarmde oven tot ze helemaal goudbruin zijn.
- Maak je en serveer je ze op dezelfde dag, zorg dan dat ze een half uur oventijd hebben tot ze goudbruin zijn. Zo nodig zet je ze nog een paar minuten onder de gril voor wat extra kleur.
Gepubliceerd op 29 november 2022