Zelfgemaakte Pommes Duchesse



Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.

Je kent ze vast wel, die aardappeltoefjes uit de vriezer. Wist je dat je die pommes duchesse ook heel eenvoudig zelf kunt maken. Het enige dat je nodig hebt zijn aardappelen, een spuitzak en een oven.

Nog makkelijker is dat je ze heel prima kunt voorbereiden. De dag ervoor bak je ze deels af in de oven en de dag erna geef je ze hun laatste kwartiertje oventijd, terwijl je het bijbehorende stoofvlees opwarmt. Makkelijker en lekkerder kan je Kerst niet zijn!

Pom Duchesse voor vier personen (als bijgerecht)

1kg kruimige aardappelen, geschild en in kwarten
150 – 165 ml slagroom
zout, witte peper, klein klontje boter

Verder nodig: aardappelknijper, spuitzak, kartelmondje, ovenschaal, oven op 180C (hetelucht)

Bereiding: 15 – 25 minuten
Oventijd: 30 minuten

pommes duchesse recept

Zelfgemaakte pommes Duchesse

Kook voor je zelfgemaakte pommes Duchesse de aardappelen in gezouten, kokend water in 10-12 minuten gaar en laat goed uitstomen. Knijp, als ze zijn afgekoeld, fijn met de aardappelknijper en vang de puree op in een grote kom. Doe hier, als de aardappels nog iets warm zijn, de boter en slagroom bij, tot je een smeuïge puree hebt die nog enigszins stevig is.

Pommes Duchesse

Als de puree is afgekoeld doe je die in een spuitzak. Op een bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier, spuit je nu toefjes aardappel. Niet te klein, maar wel graag zo gelijkmatig mogelijk. Dat helpt straks bij het gelijkmatig garen in de oven. Je moet flink knijpen in de spuitzak, maar je zult zien dat als je er een paar hebt gedaan je er steeds handiger in wordt.

Goudbruine aardappeltoefjes

Bak de aardappeltoefjes in de voorverwarmde oven. Dat kan op twee manieren:

  1. Als je ze de dag erna past serveert doe je dat nu eerst 10 minuten, in het midden van de oven. Daarna zet je de plaat op de bovenste trede en draai je de grill aan om ze nog 4-5 minuten een goudbruin korstje te geven. Haal dan uit de oven, laat afkoelen op een rooster en bewaar ze, afgedekt, in een bakblik. Vlak voor je ze serveert zet je het hele bakblik nog een kwartier tot twintig minuten in de voorverwarmde oven tot ze helemaal goudbruin zijn.
  2. Maak je en serveer je ze op dezelfde dag, zorg dan dat ze een half uur oventijd hebben tot ze goudbruin zijn. Zo nodig zet je ze nog een paar minuten onder de gril voor wat extra kleur.

Gepubliceerd op 29 november 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 oktober 2024
Noedels uit Comfort
 
Noedels met avocado en radijs

Uit Comfort van Ottolenghi komt dit (aangepaste) recept voor noedels met avocado en radijs. Super snel én gezond. Een toprecept!
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!