Appeltaartplaattaart met amandelspijs



Deze plaattaart met appel en zelfgemaakte amandelspijs is een co-productie. Want Maaike maakte haar versie op Curaçao en ik hier thuis, op een regenachtige 1e kerstdag. Werelds lekker dus!

Super eenvoudig ook, want de meeste van ons hebben wel bladerdeeg in de vriezer of koel op een rol in de koelkast. Bladerdeeg is zo’n allemansvriend wat dat betreft. Of je er nu een hartige taart met maakt of deze zoete appelplaattaart, je kunt er echt alle kanten mee op.

Het amandelspijs maakten we zelf, met gemalen amandelen of grof amandelmeel. Ik bracht dat amandelspijs verder op smaak met die typische appeltaartkruiden, terwijl Maaike er juist voor koos om de appeltjes op smaak te brengen.

Kortom, dit is zo’n appeltaartrecept waar je alle kanten mee op kunt. Lekker snel klaar ook, want met slechts 20 minuten in de oven is je appeltaartplaattaart al klaar. Ideaal dus als je zin hebt in iets lekkers bij de koffie. Of serveer met een bolletje ijs als dessert. Nu eerst de keuken in!

Dit heb je nodig

  • 1 rol vers bladerdeeg, uitgerold op een bakplaat
  • 200 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
  • 2 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 appels, zoals bijvoorbeeld Goudrenet
  • beetje poedersuiker
  • 50 gram amandelschaafsel

Verder nodig: bakplaat – oven voorverwarmen op 200C

plaattaart met appel

Appeltaartplaattaart met amandelspijs

Voor deze appeltaartplaattaart begin je met het maken van de amandelspijs. Hiervoor meng je het amandelmeel met de eieren, suiker, citroenrasp, vanillesuiker, kaneel en gemberpoeder goed door elkaar. Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat, prik de bodem met een vork iets in en snijd erom een centimeter rand vanaf de kant (niet helemaal doorsnijden!).

Op het binnenste deel van het bladerdeeg verdeel je (met een paletmes of iets vochtige handen) het amandelspijs. Snijd de appel in dunne plakjes (met of zonder schil, net wat je wil) en verdeel die dakpansgewijs op het spijs. Bestrooi iets met poedersuiker. Bakplaat met je plaattaart met appel nu in de oven en 8 minuten laten bakken.

Zoete plaattaart met appel

Bestrooi dan je appeltaartplaattaart met de amandelen en bak nog een minuut of 12, tot je deeg mooi goudbruin is, net als je amandelschaafsel. Haal je plaattaart uit de oven en laat iets afkoelen Bestrooi, voor je je appeltaartplaattaart serveert, met een dun laagje poedersuiker. Smullen maar!

Gepubliceerd op 26 december 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.