Appeltaartplaattaart met amandelspijs



Deze plaattaart met appel en zelfgemaakte amandelspijs is een co-productie. Want Maaike maakte haar versie op Curaçao en ik hier thuis, op een regenachtige 1e kerstdag. Werelds lekker dus!

Super eenvoudig ook, want de meeste van ons hebben wel bladerdeeg in de vriezer of koel op een rol in de koelkast. Bladerdeeg is zo’n allemansvriend wat dat betreft. Of je er nu een hartige taart met maakt of deze zoete appelplaattaart, je kunt er echt alle kanten mee op.

Het amandelspijs maakten we zelf, met gemalen amandelen of grof amandelmeel. Ik bracht dat amandelspijs verder op smaak met die typische appeltaartkruiden, terwijl Maaike er juist voor koos om de appeltjes op smaak te brengen.

Kortom, dit is zo’n appeltaartrecept waar je alle kanten mee op kunt. Lekker snel klaar ook, want met slechts 20 minuten in de oven is je appeltaartplaattaart al klaar. Ideaal dus als je zin hebt in iets lekkers bij de koffie. Of serveer met een bolletje ijs als dessert. Nu eerst de keuken in!

Dit heb je nodig

  • 1 rol vers bladerdeeg, uitgerold op een bakplaat
  • 200 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
  • 2 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 appels, zoals bijvoorbeeld Goudrenet
  • beetje poedersuiker
  • 50 gram amandelschaafsel

Verder nodig: bakplaat – oven voorverwarmen op 200C

plaattaart met appel

Appeltaartplaattaart met amandelspijs

Voor deze appeltaartplaattaart begin je met het maken van de amandelspijs. Hiervoor meng je het amandelmeel met de eieren, suiker, citroenrasp, vanillesuiker, kaneel en gemberpoeder goed door elkaar. Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat, prik de bodem met een vork iets in en snijd erom een centimeter rand vanaf de kant (niet helemaal doorsnijden!).

Op het binnenste deel van het bladerdeeg verdeel je (met een paletmes of iets vochtige handen) het amandelspijs. Snijd de appel in dunne plakjes (met of zonder schil, net wat je wil) en verdeel die dakpansgewijs op het spijs. Bestrooi iets met poedersuiker. Bakplaat met je plaattaart met appel nu in de oven en 8 minuten laten bakken.

Zoete plaattaart met appel

Bestrooi dan je appeltaartplaattaart met de amandelen en bak nog een minuut of 12, tot je deeg mooi goudbruin is, net als je amandelschaafsel. Haal je plaattaart uit de oven en laat iets afkoelen Bestrooi, voor je je appeltaartplaattaart serveert, met een dun laagje poedersuiker. Smullen maar!

Gepubliceerd op 26 december 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2021
bloemkoolsalade
 
Bloemkool tabouleh

Wie let op koolhydraatarm, wordt van deze tabouleh met bloemkool blij. Maar ook als je op zoek bent naar een lekkere maaltijdsalade is deze voor jou.
25 januari 2021
bananenbrood nigella
 
Bananenbrood met tahin en chocola

Oké, dit bananenbrood uit Koken, Eten, Leven van Nigella Lawson is echt belachelijk lekker. Geloof me, die ga je meer dan één keer maken!
25 januari 2021
tonijnburger uit blik
 
Tonijnburgers met zoete aardappelfrietjes

Budgetrecept voor de lekkerste, zelfgemaakte tonijnburgers. Dit is een visburger die je vanaf nu met regelmaat op je weekmenu zet.
21 januari 2021
aan tafel uit Wat eten we vandaag
 
Weekmenu 2021 – week 4

Comfortfood, gezonde en snelle maaltijden. In het weekmenu vind je het allemaal terug. Boodschappen doen en koken maar!
18 januari 2021
groente spaghetti bolognese
 
Snelle bolognese met groentespaghetti

Uit Everyday Fresh van Donna Hay komt deze gezondere Bolognese. Met een aantal verrassende ingrediënten, en ook verrassend lekker.
17 januari 2021
maaltijdsoep met groente
 
Winterse maaltijdsoep

Een echt winterse maaltijdsoep is een soep die goed vult, bomvol groente zit en die eigenlijk een maaltijd op zich is. Deze soep voldoet aan al die criteria.