Appeltaartplaattaart met amandelspijs



Deze plaattaart met appel en zelfgemaakte amandelspijs is een co-productie. Want Maaike maakte haar versie op Curaçao en ik hier thuis, op een regenachtige 1e kerstdag. Werelds lekker dus!

Super eenvoudig ook, want de meeste van ons hebben wel bladerdeeg in de vriezer of koel op een rol in de koelkast. Bladerdeeg is zo’n allemansvriend wat dat betreft. Of je er nu een hartige taart met maakt of deze zoete appelplaattaart, je kunt er echt alle kanten mee op.

Het amandelspijs maakten we zelf, met gemalen amandelen of grof amandelmeel. Ik bracht dat amandelspijs verder op smaak met die typische appeltaartkruiden, terwijl Maaike er juist voor koos om de appeltjes op smaak te brengen.

Kortom, dit is zo’n appeltaartrecept waar je alle kanten mee op kunt. Lekker snel klaar ook, want met slechts 20 minuten in de oven is je appeltaartplaattaart al klaar. Ideaal dus als je zin hebt in iets lekkers bij de koffie. Of serveer met een bolletje ijs als dessert. Nu eerst de keuken in!

Dit heb je nodig

  • 1 rol vers bladerdeeg, uitgerold op een bakplaat
  • 200 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
  • 2 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 appels, zoals bijvoorbeeld Goudrenet
  • beetje poedersuiker
  • 50 gram amandelschaafsel

Verder nodig: bakplaat – oven voorverwarmen op 200C

plaattaart met appel

Appeltaartplaattaart met amandelspijs

Voor deze appeltaartplaattaart begin je met het maken van de amandelspijs. Hiervoor meng je het amandelmeel met de eieren, suiker, citroenrasp, vanillesuiker, kaneel en gemberpoeder goed door elkaar. Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat, prik de bodem met een vork iets in en snijd erom een centimeter rand vanaf de kant (niet helemaal doorsnijden!).

Op het binnenste deel van het bladerdeeg verdeel je (met een paletmes of iets vochtige handen) het amandelspijs. Snijd de appel in dunne plakjes (met of zonder schil, net wat je wil) en verdeel die dakpansgewijs op het spijs. Bestrooi iets met poedersuiker. Bakplaat met je plaattaart met appel nu in de oven en 8 minuten laten bakken.

Zoete plaattaart met appel

Bestrooi dan je appeltaartplaattaart met de amandelen en bak nog een minuut of 12, tot je deeg mooi goudbruin is, net als je amandelschaafsel. Haal je plaattaart uit de oven en laat iets afkoelen Bestrooi, voor je je appeltaartplaattaart serveert, met een dun laagje poedersuiker. Smullen maar!

Gepubliceerd op 26 december 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.