Appeltaartplaattaart met amandelspijs



Deze plaattaart met appel en zelfgemaakte amandelspijs is een co-productie. Want Maaike maakte haar versie op Curaçao en ik hier thuis, op een regenachtige 1e kerstdag. Werelds lekker dus!

Super eenvoudig ook, want de meeste van ons hebben wel bladerdeeg in de vriezer of koel op een rol in de koelkast. Bladerdeeg is zo’n allemansvriend wat dat betreft. Of je er nu een hartige taart met maakt of deze zoete appelplaattaart, je kunt er echt alle kanten mee op.

Het amandelspijs maakten we zelf, met gemalen amandelen of grof amandelmeel. Ik bracht dat amandelspijs verder op smaak met die typische appeltaartkruiden, terwijl Maaike er juist voor koos om de appeltjes op smaak te brengen.

Kortom, dit is zo’n appeltaartrecept waar je alle kanten mee op kunt. Lekker snel klaar ook, want met slechts 20 minuten in de oven is je appeltaartplaattaart al klaar. Ideaal dus als je zin hebt in iets lekkers bij de koffie. Of serveer met een bolletje ijs als dessert. Nu eerst de keuken in!

Dit heb je nodig

  • 1 rol vers bladerdeeg, uitgerold op een bakplaat
  • 200 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
  • 2 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 appels, zoals bijvoorbeeld Goudrenet
  • beetje poedersuiker
  • 50 gram amandelschaafsel

Verder nodig: bakplaat – oven voorverwarmen op 200C

plaattaart met appel

Appeltaartplaattaart met amandelspijs

Voor deze appeltaartplaattaart begin je met het maken van de amandelspijs. Hiervoor meng je het amandelmeel met de eieren, suiker, citroenrasp, vanillesuiker, kaneel en gemberpoeder goed door elkaar. Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat, prik de bodem met een vork iets in en snijd erom een centimeter rand vanaf de kant (niet helemaal doorsnijden!).

Op het binnenste deel van het bladerdeeg verdeel je (met een paletmes of iets vochtige handen) het amandelspijs. Snijd de appel in dunne plakjes (met of zonder schil, net wat je wil) en verdeel die dakpansgewijs op het spijs. Bestrooi iets met poedersuiker. Bakplaat met je plaattaart met appel nu in de oven en 8 minuten laten bakken.

Zoete plaattaart met appel

Bestrooi dan je appeltaartplaattaart met de amandelen en bak nog een minuut of 12, tot je deeg mooi goudbruin is, net als je amandelschaafsel. Haal je plaattaart uit de oven en laat iets afkoelen Bestrooi, voor je je appeltaartplaattaart serveert, met een dun laagje poedersuiker. Smullen maar!

Gepubliceerd op 26 december 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!