Appeltaartplaattaart met amandelspijs



Deze plaattaart met appel en zelfgemaakte amandelspijs is een co-productie. Want Maaike maakte haar versie op Curaçao en ik hier thuis, op een regenachtige 1e kerstdag. Werelds lekker dus!

Super eenvoudig ook, want de meeste van ons hebben wel bladerdeeg in de vriezer of koel op een rol in de koelkast. Bladerdeeg is zo’n allemansvriend wat dat betreft. Of je er nu een hartige taart met maakt of deze zoete appelplaattaart, je kunt er echt alle kanten mee op.

Het amandelspijs maakten we zelf, met gemalen amandelen of grof amandelmeel. Ik bracht dat amandelspijs verder op smaak met die typische appeltaartkruiden, terwijl Maaike er juist voor koos om de appeltjes op smaak te brengen.

Kortom, dit is zo’n appeltaartrecept waar je alle kanten mee op kunt. Lekker snel klaar ook, want met slechts 20 minuten in de oven is je appeltaartplaattaart al klaar. Ideaal dus als je zin hebt in iets lekkers bij de koffie. Of serveer met een bolletje ijs als dessert. Nu eerst de keuken in!

Dit heb je nodig

  • 1 rol vers bladerdeeg, uitgerold op een bakplaat
  • 200 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
  • 2 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 appels, zoals bijvoorbeeld Goudrenet
  • beetje poedersuiker
  • 50 gram amandelschaafsel

Verder nodig: bakplaat – oven voorverwarmen op 200C

plaattaart met appel

Appeltaartplaattaart met amandelspijs

Voor deze appeltaartplaattaart begin je met het maken van de amandelspijs. Hiervoor meng je het amandelmeel met de eieren, suiker, citroenrasp, vanillesuiker, kaneel en gemberpoeder goed door elkaar. Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat, prik de bodem met een vork iets in en snijd erom een centimeter rand vanaf de kant (niet helemaal doorsnijden!).

Op het binnenste deel van het bladerdeeg verdeel je (met een paletmes of iets vochtige handen) het amandelspijs. Snijd de appel in dunne plakjes (met of zonder schil, net wat je wil) en verdeel die dakpansgewijs op het spijs. Bestrooi iets met poedersuiker. Bakplaat met je plaattaart met appel nu in de oven en 8 minuten laten bakken.

Zoete plaattaart met appel

Bestrooi dan je appeltaartplaattaart met de amandelen en bak nog een minuut of 12, tot je deeg mooi goudbruin is, net als je amandelschaafsel. Haal je plaattaart uit de oven en laat iets afkoelen Bestrooi, voor je je appeltaartplaattaart serveert, met een dun laagje poedersuiker. Smullen maar!

Gepubliceerd op 26 december 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.