Pissaladière (Franse uienpizza)



Toen ik de laatste keer in Lille was zag ik een receptenkaartje voor een pissaladière. Een mooie benaming voor een Franse uienpizza eigenlijk. Want op een dunne deegbodem gaat een hele lading zacht gegaarde rode ui, waarna je ‘afbakt in de oven.

Ik maakte ‘met een rol vers flammkuchendeeg, zodat je het deeg niet zelf hoeft te maken. Maar beknibbel niet op de tijd die je besteedt aan het konfijten van de uien, want hoe langer hoe zoeter en dat is wat deze pissaladière zo onweerstaanbaar maakt. Kom, ik laat je zien hoe makkelijk je ‘m maakt!

Pissaladière – voor één grote plaattaart

1 rol vers Flammkuchendeeg (tante Fanny)
750g rode uien, in dunne ringen
4el neutrale olie (of boter)
3 gedroogde laurierblaadjes
4 takjes verse tijm
12 zwarte olijven
1 blikje ansjovisfilets (Fish Tales), zonder de olie

verder nodig: bakplaat – oven voorverwarmen op 200 C (hetelucht)

Kookvideo borrelen met Susan Aretz i.s.m. NEFF

Samen met NEFF maakte ik voor jullie deze video, waarin je kunt zien hoe makkelijk het is om dit recept te maken. Onder de video lees je de bereidingswijze.

Maak zelf je eigen Franse uienpizza (Pissaladière)

Start met het konfijten van de uien door de olie te verwarmen en op medium vuur de uien, samen met de laurier en tijm, zachtjes te bakken gedurende minimaal 25 minuten. Je zult merken dat na die tijd de uien super zacht en bijna zoet zijn. Haal nu de tijm takjes en laurier uit de ui en laat iets afkoelen

Pissaladière met olijf & ansjovis

Rol het deeg, inclusief papier, voorzichtig uit en leg het in zijn geheel (met papier) op de bakplaat, terwijl je oven voor verwarmt. Spreid je uien nu uit over het deeg, maar laat een klein randje aan alle kanten vrij. In ruitvorm leg je nu de ansjovis erop en in alle hoeken een zwarte olijf. Bak dit geheel nu 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, tot je deeg mooi goudbruin is.

Je kunt je pissaladière zowel warm, lauwwarm, als op kamertemperatuur serveren. Hou je niet van ansjovis dan kun je ook tonijn uit blik gebruiken, maar dan mis je die zoute touch van de ansjovis.

Gepubliceerd op 16 december 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.