Pasta met porcini ragú



Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!

Het heerlijke boek Mezcla van Ixta Belfrage staat vol met dit soort heerlijke doordeweekse recepten. Rijk van smaak, verrassend en toch lekker snel gemaakt. Deze pasta met porcini ragú mag linea recta op jouw lijstje met favoriete pastarecepten. Ik heb vanaf nu in ieder geval standaard gedroogde paddenstoelen in huis, want oh wat is dit een lekker pastarecept.

Zorg dat je alle ingrediënten voor deze pasta porcini klaar hebt staan, zodat je meteen aan de slag kunt. De stappen zijn niet moeilijk, maar volgen elkaar wel op dus voorbereiding is het halve werk.

Wil je er een vegan pasta recept van maken, dan kan dat relatief simpel. Vervang de room en kaas door een plantaardige versie en je bent er al. Tijd om de keuken in te gaan!

Voor 2 personen als hoofdgerecht

40 gram gedroogde porcini
4 el olijfolie
3 tenen knoflook, fijngesneden (niet geperst!)
½ tl chilivlokken
10 gram platte peterselie, fijngesneden
½ tl fijn zout
1 ½ el tomatenpuree
50 draaien zwarte peper uit de molen
250 gram gedroogde tagliatelle
40 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas (+ extra voor erover)
3 el slagroom

Porcini ragu Ixta Belfrage

Pasta met porcini ragú

Week als eerste de porcini in ruim water gedurende 10 minuten. Giet af maar let op, bewaar 75 gram van het weekwater! Snijd de porcini fijn en zet opzij.

Doe de olie, knoflook, chilivlokken, peterselie en zout een koude hapjespan  en zet op medium vuur. Fruit 5 minuten heel zachtjes tot alles zacht en goudkleurig is. Draai het vuur lager als de knoflook bruin dreigt te worden, je wilt slechts dat die licht kleurt. Voeg de porcini, tomatenpuree en alle draaien zwarte peper toe en draai het vuur hoger. Roerbak 3 minuten en haal dan de pan van het vuur terwijl je de pasta beetgaar kookt.

Pastawater als verbinder

Het pastawater gooi je niet in zijn geheel weg, als je de pasta afgiet. Bewaar daar 350 gram van, dit gaat straks bij je saus. Door het zetmeel in het water bindt dit je pastasaus op magnifieke wijze! Pan met je paddenstoelensaus nu weer op het vuur en het pastawater mag erbij, net als het paddenstoelenweekwater dat je bewaarde. Breng de saus al roerend aan de kook en laat 3 minuten pruttelen. Dan gaat de helft van de kaas erdoor die je laat smelten voor je de andere helft erbij doet. Verlaag het vuur tot medium en roer de slagroom erdoor net als de uitgelekte pasta.

Schep alles gedurende anderhalve minuut goed door elkaar, tot de pasta en saus goed gemengd zijn. Serveer meteen, met nog een extra scheutje olijfolie en royaal kaas, als je dat wilt. Geniet!

 

Gepubliceerd op 18 september 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!
25 augustus 2022
beurre blanc recept
 
Beurre blanc

Een van de lekkerste sauzen op deze planeet is beurre blanc. En met dit eenvoudige stap voor stap recept maak je die gewoon zelf!