Mezcla van Ixta BelfrageIxta Belfrage is een protegé van Ottolenghi, maar wel eentje met een geheel eigen visie op eten. Dat zie je duidelijk terug in Mezcla, haar eerste soloboek.

Ixta (spreek uit als iesta) is niet in één hokje te stoppen. Ik hou van dit type mensen, omdat ik me in ze herken. Bij onze ontmoeting tijdens haar persdiner in Nederland, waar ik bij mocht zijn, klikt het dan ook. Ixta is begin 30, maar waanzinnig charismatisch, innemend en volledig zichzelf. Bloedeerlijk ook. Ik hou er van!

Mezcla is een ode aan haar culinaire jeugd, die – net als de titel van het boek – een mix van vele invloeden is. Haar moeder is Braziliaans, haar vader Mexicaans en ze is deels opgegroeid in Italië. Drie landen die invloed hebben gehad op haar smaakpapillen en keukens die ze door de jaren heen door elkaar is gaan gebruiken. Het resultaat is Mezcla.

Mezcla Ixta Belfrage

Met respect voor de achtergrond van bepaalde gerechten geeft Ixta er vervolgens haar draai aan. Ze viert met haar recepten hoe de verschillende culturen haar kookstijl hebben beïnvloed, zonder ze toe te eigenen of hun afkomst te verloochenen.

Protegé Ottolenghi

Dat Ixta uit de Testkitchen van Ottolenghi komt is zowel een vloek als een zegen. Het is nogal een reputatie om waar te maken. Dat je dan gaat vergelijken lijkt me bloedirritant en tegelijkertijd bijna overmijdelijk. Maar anders dan de manier waarop de recepten op de bladzijden staan (dezelfde stijl als in Ottolenghi’s boeken) weet Ixta heel erg haar eigen manier te vinden. Ook in haar receptuur. Die kleurrijk is. Rijk aan verschillende smaken maar beduidend laagdrempeliger.

Mezcla verrast

Ik ben echt door Mezcla verrast. Door de maakbaarheid. De andere invalshoek qua gerechten en manieren van maken. Alsof je een nieuwe culinaire wereld instapt. De wereld van Ixta. En die is verrassend. Blij ben ik dan ook met haar enorme selectie aan ‘Doordeweeks’ recepten, die allemaal op een normale werkdag goed te maken zijn. Ook blij ben ik met de groenterecepten, waar we allemaal wel wat inspiratie voor kunnen gebruiken.

mezcla tomatensalade

Moet je even je kruiden/voorraadkast aanpassen voor haar recepten? Voor een aantal wel. Maar met dank aan Ottolenghi hebben we toch echt al een vollere kruidenkast dan dat we die voorheen hadden en ook die smaken komen, met een eigen twist, terug in Mezcla.

Koken uit Mezcla

Uiteraard kookte ik ook uit Mezcla. En ik zette meteen crumpets op mijn lijstje om mee te nemen als we weer in de UK zijn, want ze komen met regelmaat terug in receptuur die me heerlijk lijkt. De komkommer/tomatensalade met crumpetcroutons paste ik voor nu even aan door zelfgemaakte croutons te gebruiken, de salade werd er niet minder lekker van. (zie foto hierboven)

Porcini ragu Ixta Belfrage

De all time favoriet echter tot nu toe is de pasta met Porcini ragú. Een ingenieuze vegetarische pasta op basis van gedroogde paddenstoelen die ik serieus wel iedere week zou willen eten. Zo umami van smaak, zó eenvoudig en snel om te maken. Wauw!

Het is exemplarisch voor de recepten in Mezcla. Een hoog wauw gehalte. Kopen dus dat boek! Het recept van de porcini ragú deel ik met je, dan kun je alvast voorproeven.

Mezcla van Ixta Belfrage is uitgegeven door Fontaine Uitgevers, kost € 32,99 en is in de boekhandel en online te koop

Gepubliceerd op 18 september 2022


1 reactie

  1. Antoinette schreef:

    Dit boek lijkt me echt geweldig! Extra inspiratie is altijd welkom en met een man die ook graag in de keuken staat zal dit boek zeker gebruikt worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.