Mezcla van Ixta BelfrageIxta Belfrage is een protegé van Ottolenghi, maar wel eentje met een geheel eigen visie op eten. Dat zie je duidelijk terug in Mezcla, haar eerste soloboek.

Ixta (spreek uit als iesta) is niet in één hokje te stoppen. Ik hou van dit type mensen, omdat ik me in ze herken. Bij onze ontmoeting tijdens haar persdiner in Nederland, waar ik bij mocht zijn, klikt het dan ook. Ixta is begin 30, maar waanzinnig charismatisch, innemend en volledig zichzelf. Bloedeerlijk ook. Ik hou er van!

Mezcla is een ode aan haar culinaire jeugd, die – net als de titel van het boek – een mix van vele invloeden is. Haar moeder is Braziliaans, haar vader Mexicaans en ze is deels opgegroeid in Italië. Drie landen die invloed hebben gehad op haar smaakpapillen en keukens die ze door de jaren heen door elkaar is gaan gebruiken. Het resultaat is Mezcla.

Mezcla Ixta Belfrage

Met respect voor de achtergrond van bepaalde gerechten geeft Ixta er vervolgens haar draai aan. Ze viert met haar recepten hoe de verschillende culturen haar kookstijl hebben beïnvloed, zonder ze toe te eigenen of hun afkomst te verloochenen.

Protegé Ottolenghi

Dat Ixta uit de Testkitchen van Ottolenghi komt is zowel een vloek als een zegen. Het is nogal een reputatie om waar te maken. Dat je dan gaat vergelijken lijkt me bloedirritant en tegelijkertijd bijna overmijdelijk. Maar anders dan de manier waarop de recepten op de bladzijden staan (dezelfde stijl als in Ottolenghi’s boeken) weet Ixta heel erg haar eigen manier te vinden. Ook in haar receptuur. Die kleurrijk is. Rijk aan verschillende smaken maar beduidend laagdrempeliger.

Mezcla verrast

Ik ben echt door Mezcla verrast. Door de maakbaarheid. De andere invalshoek qua gerechten en manieren van maken. Alsof je een nieuwe culinaire wereld instapt. De wereld van Ixta. En die is verrassend. Blij ben ik dan ook met haar enorme selectie aan ‘Doordeweeks’ recepten, die allemaal op een normale werkdag goed te maken zijn. Ook blij ben ik met de groenterecepten, waar we allemaal wel wat inspiratie voor kunnen gebruiken.

mezcla tomatensalade

Moet je even je kruiden/voorraadkast aanpassen voor haar recepten? Voor een aantal wel. Maar met dank aan Ottolenghi hebben we toch echt al een vollere kruidenkast dan dat we die voorheen hadden en ook die smaken komen, met een eigen twist, terug in Mezcla.

Koken uit Mezcla

Uiteraard kookte ik ook uit Mezcla. En ik zette meteen crumpets op mijn lijstje om mee te nemen als we weer in de UK zijn, want ze komen met regelmaat terug in receptuur die me heerlijk lijkt. De komkommer/tomatensalade met crumpetcroutons paste ik voor nu even aan door zelfgemaakte croutons te gebruiken, de salade werd er niet minder lekker van. (zie foto hierboven)

Porcini ragu Ixta Belfrage

De all time favoriet echter tot nu toe is de pasta met Porcini ragú. Een ingenieuze vegetarische pasta op basis van gedroogde paddenstoelen die ik serieus wel iedere week zou willen eten. Zo umami van smaak, zó eenvoudig en snel om te maken. Wauw!

Het is exemplarisch voor de recepten in Mezcla. Een hoog wauw gehalte. Kopen dus dat boek! Het recept van de porcini ragú deel ik met je, dan kun je alvast voorproeven.

Mezcla van Ixta Belfrage is uitgegeven door Fontaine Uitgevers, kost € 32,99 en is in de boekhandel en online te koop

Gepubliceerd op 18 september 2022


1 reactie

  1. Antoinette schreef:

    Dit boek lijkt me echt geweldig! Extra inspiratie is altijd welkom en met een man die ook graag in de keuken staat zal dit boek zeker gebruikt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
17 april 2023
middelbare school kiezen
 
Een middelbare school kiezen

Hoe kies je een middelbare school? Welke middelbare school past er bij jouw kind. Wij kozen voor een totaal ander schoolsysteem dan gemiddeld.
30 maart 2023
 
Japaneasy Bowls & Bento

Uitbreiding van de reeks Japaneasy van Tim Anderson met een nieuwe must have voor wie van de Japanse keuken houdt.
29 maart 2023
BBQ tijd Susan Aretz
 
Lancering BBQ-tijd

Daar is ‘ie hoor, mijn barbecueboek BBQ-tijd. Officieel gelanceerd tijdens een heerlijk bbq feestje in Helling 7 in Amsterdam.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.