Mokka praliné parfait van Claudia Roden

Een simpel maar luxe ijsdessert gemaakt zonder ijsmachine. Romig ijs, knapperige praliné. Het familierecept van Claudia Roden uit haar boek Med.
Dat kookboek, Med, zit bomvol lekkere recepten en verhalen. Dus is het op zich al lastig kiezen wat je dan wilt maken. De hartige recepten moet je vooral zelf een keer maken, want die zijn stuk voor stuk verrukkelijk. Maar ik werd geïntrigeerd door dit recept voor mokka praliné parfait.
Wat is een parfait?
Die vraag kwam bij mij als eerste op. Want bij de foto in het boek deed de parfait me denken aan een Vienetta, je weet wel die bekende ijstaart. Een klein onderzoekje later ontdekte ik dat parfait een stille versie is van roomijs. Waar je roomijs moet roeren tijdens het bevriezen laat je een parfait gewoon opstijven in de vriezer. Een klein, maar belangrijk verschil dus tussen ijs en een parfait.
Normaliter bevat een parfait naast room ook eidooiers. Claudia Roden kiest voor de combinatie van room en gecondenseerde melk. Het resultaat is een ongekend romig ijs dat je dus zonder ijsmachine maakt. Een kwestie van een paar ingrediënten samenbrengen, een nacht in de vriezer en je parfait is klaar. En lekker. Oh hemeltje wat is deze combi lekker.
Perfecte kerstdessert
Een subtiele koffiesmaak, doorspekt met gebrande hazelnoten en suiker, afgetopt met nog meer van die crunchy praliné. Zacht en knapperig, romig en toch koud. Goddelijk! Ik zou dit recept alvast klaarzetten in je favorieten voor het kerstmenu. Het is echt het perfecte kerstdessert of voor ieder dinertje dat een geweldig dessert vraagt.
Voor ongeveer 8 personen
50 gram blanke hazelnoten
50 gram suiker
300 ml verse slagroom
175 ml gecondenseerde melk
2 el instant espressopoeder
Verder nodig: bakplaat met bakpapier, keukenmachine, mixer, cakeblik voorzien van plasticfolie
Mokka praliné parfait van Claudia Roden
Maak als eerst de praliné door de hazelnoten in een droge maar warme koekenpan een aantal minuten te roosteren, tot ze verkleuren. Haal ze uit de pan en laat even afkoelen. In diezelfde pan gaat nu de suiker, die je gelijkmatig over de bodem verdeelt. Verhit dit tot de suiker vloeibaar wordt en licht verkleurt. Let goed op, want dit kan snel gaan en je wilt niet dat de karamel donker en bitter wordt.
Doe nu de hazelnoten erbij en draai de pan rond, zodat de hazelnoten goed bedekt zijn met karamel. Giet dit op het beklede bakblik en spreid uit. Laat dan afkoelen. Maal het geheel fijn in je keukenmachine, tot je een kruimige praliné hebt.
Parfait met gecondenseerde melk
Tijd nu om je parfait te maken. Klop hiervoor de slagroom met de gecondenseerde melk en espressopoeder tot je zachte pieken hebt (dus niet volledig stijf kloppen!). Met een spatel meng je hier (op twee eetlepels na!) de praliné doorheen.
Giet je parfait gelijkmatig in je geprepareerde cakeblik en strijk de bovenkant glad en bedek ook die met plasticfolie. Zet nu minstens zes uur in de vriezer, maar dat kan gerust ook al de nacht ervoor.
De lekkerste parfait
Haal de mokka parfait 15 minuten voordat je die wilt serveren uit de vriezer. Haal aan het plasticfolie uit het cakeblik. Verwijder alle folie en serveer je mokka parfait op een mooie schaal en bestrooi de bovenkant met de resterende praliné. Geniet, want dit is de lekkerste en makkelijkste mokka parfait die je ooit gaat maken. Dankjewel Claudia Roden voor dit recept!
Gepubliceerd op 31 januari 2022