Med van Claudia RodenCulinaire grande dame Claudia Roden, schreef met Med een kookboek vol recepten die ze zelf graag maakt. En jij ook. Dat is zeker!

Maar laat ik eerst met een bekentenis beginnen. Ik heb nog nooit een kookboek van Claudia Roden in mijn handen gehad. Daar. Ik heb het de wereld ingegooid.

Maar gelukkig ben je nooit te oud om te leren en ben ik ongelofelijk blij dat met Med dat deel van mijn culinaire opvoeding alsnog bijgeschaafd is.

Natuurlijk had ik wel al van Claudia Roden gehoord. Wie van de Midden-Oosterse keuken houdt kan simpelweg niet om haar heen. Maar ik snap nu ook waarom iedereen zo met haar wegloopt.

Med van Claudia Roden

In Med lees je over die status zo gekomen is. Want dat deze dame een instituut is in die culinaire wereld staat buiten kijf. Er zou geen Ottolenghi zijn zonder Claudia Roden. Maar ook heel veel Nederlandse auteurs zijn door haar beïnvloed.

Hoe haar smaak tot stand is gekomen lees je in het begin van Med. Want dit is meer dan een kookboek. Claudia Roden vertelt verhalen. En dat doet ze met verve.

De familiegeschiedenis van Roden kent letterlijk vele smaken. Haar grootouders komen deels uit Aleppo, deels uit Istanboel. Roden zelf is geboren in Egypte maar gaat als 15 jarige naar Parijs en verhuist daarna naar Londen. Al sinds de jaren 50 verzamelt ze haar familierecepten. Dat veel van haar familie uit Egypte moet vluchten maakt de hang naar “thuis” nog groter.

Roden speelt een belangrijke rol in hoe de Midden-Oosterse keuken gezien wordt en die keuken is een aaneenschakeling aan invloeden. Dat zie je ook terug in Med. Het is een bonte verzameling aan Mediterraanse recepten die verder gaan dan de Midden-Oosterse keuken zoals wij ‘m wellicht zien.

Hoofdstukindeling Med

De hoofstukken van Med volgend de opbouw van een menu. Het boek begint na de uitgebreide intro met recepten voor hapjes vooraf, soepen, salades en koude groentegerechten, groentegerechten en bijgerechten, granen, vis en zeevruchten, vlees en gevogelte en eindigt met desserts en gebak.

Zo goed als ieder recept begint met een introductie. Een verhaal. Over de ingrediënten. Over waar het gerecht gegeten wordt. Over haar herinneringen bij de gerechten. En dat vertellen doet ze als geen ander. Het maakt meteen ook dat je ieder gerecht wel wil maken.

parfait recept claudia roden

Eenvoudig maar heerlijk

De recepten in Med zijn eenvoudig, maar alles klinkt even heerlijk. Het is ook het idee achter het boek. Maakbare recepten die uitblinken in eenvoud. Tel daar de verhalen van Claudia Roden bij op en je hebt een boek dat je zonder twijfel in de kast wil hebben staan. Ben je net als ik een novist wat betreft de boeken van Claudia Roden, dan is Med een prachtige kennismaking.

Omdat ik benieuwd was naar haar kijk op desserts maakte ik de mokka praliné parfait uit haar boek. Wát een schot in de roos was dat zeg. Werkelijk heerlijk. En zó simpel om te maken. De salades in het boek gaan op het lijstje voor warmere dagen, want ook die zien er allemaal even lekker uit. Dus stap mee in de wereld van Claudia Roden en ontdek de smaken van de Mediterrané door haar ogen.

Med van Claudia Roden is in het Nederlands uitgegeven door Fontaine en kost € 32,- Je koopt Med bij je lokale boekhandel of online (affiliate)

 

Gepubliceerd op 31 januari 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.