Paramaribo van Judith Cyrus



Een culinaire smeltkroes is de ondertitel van Paramaribo van Judith Kroes. Een boek dat meer is dan een kookboek trouwens. Een absoluut pluspunt!

Want als mij in de loop van de jaren dat ik schrijf over eten iets duidelijk is geworden is dat je nooit uitgeleerd raakt over de verschillende wereldkeukens. De Surinaamse keuken is gek genoeg in Nederland nog steeds een ondergewaardeerde keuken.

Ja, we kennen inmiddels gerechten als roti en bruine bonen met rijst. Maar kennen we de Surinaamse keuken daarmee?

De Surinaamse keuken volgens Judith Cyrus

Paramaribo van Judith Cyrus neemt je mee door die complexiteit. Want zoals veel wereldkeukens is ook de Surinaamse keuken een smeltkroes. Al is het maar omdat er zoveel verschillende bevolkingsgroepen in Suriname leven en die ieder hun eigen keuken hebben. Het is te gek om via dit boek daar meer te weten over te komen. (eerder had ik het hier ook al over met London Loy)

De recepten in het boeken zien er allemaal even lekker uit. Goede uitleg bij de ingrediënten die worden gebruikt. Lekkere intro’s bij de recepten. Fijne fotografie. Eigenlijk alles waar ik van hou in een kookboek is aanwezig.

Paramaribo

Sommige recepten in Paramaribo vragen een goede voorbereiding. Is dat het geval, dan staat dat aangegeven. Maar er staan ook volop recepten in die in no time op tafel staan. Een mooie mix! Voor sommige ingrediënten zul je naar de (Surinaamse) toko moeten, als dat het geval is staat ook dat aangegeven.

Een culinaire smeltkroes

De smeltkroes van de Surinaamse keuken zie je zeker ook terug in het type gerechten dat in het boek staat. Het maakt nieuwsgierig. Spannend ook wel een beetje, als je niet zo thuis bent in de Surinaamse keuken. Maar de uitleg van Cyrus en de uitgebreide beschrijvingen helpen echt op weg.

Van zo goed als alle recepten (oké, niet van de kippenpoten…) krijg ik trek. Ik wil zelf rotiplaten maken, de sticky 5 spices kip, de spareribs paramaribo, de pom, de saoto… Alles! Kortom, wil je meer weten over de Surinaamse keuken, over de achtergronden, de verhalen maar wil je ook lekker zelf aan de slag dan is Paramaribo van Judith Cyrus echt een aanrader.

broodje hete kip

Hete kip uit Paramaribo

Omdat ik zelf nog met mijn eigen boek bezig ben en dus al dagen in de keuken sta koos ik nu voor een makkelijk en snel recept uit Paramaribo; de hete kip. Die heb je in nog geen half uur gemaakt en kun je eten bij een avondmaaltijd met rijst, maar ook op een broodje als lunch. Wij kozen voor die laatste optie en dat beviel meer dan goed! Je maakt ‘m zo pittig als je zelf wil, daar hou ik van want op deze manier at onze dochter ook lekker mee. Het hete kip recept staat vandaag voor je online.

Paramaribo van Judith Cyrus kost € 34,99 en is uitgegeven door Fontaine Uitgevers. Bestel ‘m bij je lokale boekhandel of online 

Gepubliceerd op 15 februari 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
cover Insane
 
Insane van Vanja van der Leeden

Insane biedt meer dan gezonde recepten. Want als je iets aan Vanja over kunt laten is het , naast lekkere gerechten, een gezonde dosis zelfspot.
18 juni 2022
Susan Aretz
 
Susan Aretz bij RTL Boulevard

Ik mocht vanavond voor RTL Boulevard wat vertellen over de trends qua drankjes deze zomer. Hoe leuk is dat?!
15 juni 2022
Susan Aretz BBQ
 
Win een BBQ van the Bastard

Ja, je leest het goed; je kunt een barbecue van The Bastard winnen. Da’s niet mis hè? Maar let goed op, want daar moet je wel wat voor doen!
9 juni 2022
Susan Aretz Altijd Borreltijd
 
Altijd Borreltijd van Susan Aretz

Daar is ‘ie , mijn 5e boek! Welkom Altijd Borreltijd in mijn trilogie borrelboeken. Maar er is nog meer te vertellen over dit nieuwe borrelboek van Susan Aretz
27 mei 2022
xi'ian review
 
Uit de keuken Xi’an Famous Foods

Een nieuwe ontdekking voor mij, dit beroemde Chinese restaurant, maar het boek is te gek en staat bomvol authentieke Chinese recepten.
26 mei 2022
Susan Aretz
 
De tijd vliegt, tijd voor een update

Terwijl ik jullie normaal iedere maand informeer over waar ik mee bezig ben is het dit jaar wat stiller dan je van me gewend bent. Tijd voor een update!