Paramaribo van Judith Cyrus

Een culinaire smeltkroes is de ondertitel van Paramaribo van Judith Kroes. Een boek dat meer is dan een kookboek trouwens. Een absoluut pluspunt!
Want als mij in de loop van de jaren dat ik schrijf over eten iets duidelijk is geworden is dat je nooit uitgeleerd raakt over de verschillende wereldkeukens. De Surinaamse keuken is gek genoeg in Nederland nog steeds een ondergewaardeerde keuken.
Ja, we kennen inmiddels gerechten als roti en bruine bonen met rijst. Maar kennen we de Surinaamse keuken daarmee?
De Surinaamse keuken volgens Judith Cyrus
Paramaribo van Judith Cyrus neemt je mee door die complexiteit. Want zoals veel wereldkeukens is ook de Surinaamse keuken een smeltkroes. Al is het maar omdat er zoveel verschillende bevolkingsgroepen in Suriname leven en die ieder hun eigen keuken hebben. Het is te gek om via dit boek daar meer te weten over te komen. (eerder had ik het hier ook al over met London Loy)
De recepten in het boeken zien er allemaal even lekker uit. Goede uitleg bij de ingrediënten die worden gebruikt. Lekkere intro’s bij de recepten. Fijne fotografie. Eigenlijk alles waar ik van hou in een kookboek is aanwezig.
Sommige recepten in Paramaribo vragen een goede voorbereiding. Is dat het geval, dan staat dat aangegeven. Maar er staan ook volop recepten in die in no time op tafel staan. Een mooie mix! Voor sommige ingrediënten zul je naar de (Surinaamse) toko moeten, als dat het geval is staat ook dat aangegeven.
Een culinaire smeltkroes
De smeltkroes van de Surinaamse keuken zie je zeker ook terug in het type gerechten dat in het boek staat. Het maakt nieuwsgierig. Spannend ook wel een beetje, als je niet zo thuis bent in de Surinaamse keuken. Maar de uitleg van Cyrus en de uitgebreide beschrijvingen helpen echt op weg.
Van zo goed als alle recepten (oké, niet van de kippenpoten…) krijg ik trek. Ik wil zelf rotiplaten maken, de sticky 5 spices kip, de spareribs paramaribo, de pom, de saoto… Alles! Kortom, wil je meer weten over de Surinaamse keuken, over de achtergronden, de verhalen maar wil je ook lekker zelf aan de slag dan is Paramaribo van Judith Cyrus echt een aanrader.
Hete kip uit Paramaribo
Omdat ik zelf nog met mijn eigen boek bezig ben en dus al dagen in de keuken sta koos ik nu voor een makkelijk en snel recept uit Paramaribo; de hete kip. Die heb je in nog geen half uur gemaakt en kun je eten bij een avondmaaltijd met rijst, maar ook op een broodje als lunch. Wij kozen voor die laatste optie en dat beviel meer dan goed! Je maakt ‘m zo pittig als je zelf wil, daar hou ik van want op deze manier at onze dochter ook lekker mee. Het hete kip recept staat vandaag voor je online.
Paramaribo van Judith Cyrus kost € 34,99 en is uitgegeven door Fontaine Uitgevers. Bestel ‘m bij je lokale boekhandel of online
Gepubliceerd op 15 februari 2021