Broodje hete kip



Uit het heerlijke boek Paramaribo komt het recept voor dit broodje hete kip. Je eet ‘m zo heet als je zelf wil. In nog geen half uur op tafel!

Of je deze hete kip maakt voor bij de warme maaltijd of zoals ik, op een broodje als lunch serveert je wil dit Surinaamse gerecht maken. Zonder twijfel. Alles wat lekker is zit er in . Zacht gestoofd kippenvlees, het zoute van de ketjap, de pit van de Madame Jeanette Peper, het knapperige van je versgebakken pistolet.

Het originele recept is wat aan de zoute kant, door zowel de toevoeging van ketjap als bouillonblokjes. Wil je iets minder zout, dan halveer de hoeveelheid bouillonblokjes. Wil je iets minder pit of eten er kinderen mee, dan laat je de peper weg of je halveert de hoeveelheid.

Ik was verrast door hoe makkelijk dit recept voor hete kip is, en zag in Paramaribo van Judith Cyrus mee eenvoudige Surinaamse recepten, voor wie zijn eerste treden in de Surinaamse keuken zet. Probeer het gewoon maar eens en je zult je bord erbij aflikken!

Voor vier royale broodjes hete kip

  • 500 gram kipfilet
  • 2 pimentkorrels
  • 1 laurierblad
  • halve theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 tomaat, zonder zaadlijst en in blokjes
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 1 theelepel laospoeder
  • 1 Mme Jeanette, zonder zaadjes en klein gesneden
  • 100 ml water
  • 2 bouillonblokjes

Hete kip uit Paramaribo

Kook de kipfilet met de pimentkorrels, laurier en zout in ruim water in ongeveer tien minuten gaar. Laat afkoelen en trek de kip dan met een vork uit elkaar. Als de kip nog niet door en door gaar is (zoals bij mij het geval was) is dat niet erg. Hij gaart zo dadelijk alsnog in de rest van de ingrediënten gaar.

Verhit in een grote koekenpan de olie en fruit de ui en knoflook hier glazig in aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak die een minuutje mee. Dan mogen de kip, tomatenblokjes, ketjap, laospoeder en als je die gebruikt de peper erbij. Roerbak dit twee minuten. Blus af met het water en verkruimel de bouillonblokjes erover. Laat alles 15 minuten zachtjes stoven.

Ik had geen ander tafelzuur dan Atjar in huis, dus heb die op het broodje hete kip gedaan. Het zuur geeft een lekker contrast met de gestoofde kip. Maar je kunt natuurlijk ook zelf tafelzuur maken. In Paramaribo staan daar meerdere recepten voor in.

 

Gepubliceerd op 15 februari 2021


3 reacties

  1. Kirsten schreef:

    Erg lekker en viel ook erg goed in de smaak. Ik had een halve rode peper gedaan, maar de andere helft had er gerust bijgekund. Ik had ook maar 1 bouillonblokje gebruikt. Ga ik zeker vaker maken!!

  2. Dicky schreef:

    Super lekker en absoluut voor herhaling vatbaar. Mme vervangen voor een rode peper en 1 bouillonblokje gebruikt. Ook hier met atjar maar komkommer zal het ook goed doen, denk ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!