Broodje hete kip



Uit het heerlijke boek Paramaribo komt het recept voor dit broodje hete kip. Je eet ‘m zo heet als je zelf wil. In nog geen half uur op tafel!

Of je deze hete kip maakt voor bij de warme maaltijd of zoals ik, op een broodje als lunch serveert je wil dit Surinaamse gerecht maken. Zonder twijfel. Alles wat lekker is zit er in . Zacht gestoofd kippenvlees, het zoute van de ketjap, de pit van de Madame Jeanette Peper, het knapperige van je versgebakken pistolet.

Het originele recept is wat aan de zoute kant, door zowel de toevoeging van ketjap als bouillonblokjes. Wil je iets minder zout, dan halveer de hoeveelheid bouillonblokjes. Wil je iets minder pit of eten er kinderen mee, dan laat je de peper weg of je halveert de hoeveelheid.

Ik was verrast door hoe makkelijk dit recept voor hete kip is, en zag in Paramaribo van Judith Cyrus mee eenvoudige Surinaamse recepten, voor wie zijn eerste treden in de Surinaamse keuken zet. Probeer het gewoon maar eens en je zult je bord erbij aflikken!

Voor vier royale broodjes hete kip

  • 500 gram kipfilet
  • 2 pimentkorrels
  • 1 laurierblad
  • halve theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 tomaat, zonder zaadlijst en in blokjes
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 1 theelepel laospoeder
  • 1 Mme Jeanette, zonder zaadjes en klein gesneden
  • 100 ml water
  • 2 bouillonblokjes

Hete kip uit Paramaribo

Kook de kipfilet met de pimentkorrels, laurier en zout in ruim water in ongeveer tien minuten gaar. Laat afkoelen en trek de kip dan met een vork uit elkaar. Als de kip nog niet door en door gaar is (zoals bij mij het geval was) is dat niet erg. Hij gaart zo dadelijk alsnog in de rest van de ingrediënten gaar.

Verhit in een grote koekenpan de olie en fruit de ui en knoflook hier glazig in aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak die een minuutje mee. Dan mogen de kip, tomatenblokjes, ketjap, laospoeder en als je die gebruikt de peper erbij. Roerbak dit twee minuten. Blus af met het water en verkruimel de bouillonblokjes erover. Laat alles 15 minuten zachtjes stoven.

Ik had geen ander tafelzuur dan Atjar in huis, dus heb die op het broodje hete kip gedaan. Het zuur geeft een lekker contrast met de gestoofde kip. Maar je kunt natuurlijk ook zelf tafelzuur maken. In Paramaribo staan daar meerdere recepten voor in.

 

Gepubliceerd op 15 februari 2021


1 reactie

  1. Dicky schreef:

    Super lekker en absoluut voor herhaling vatbaar. Mme vervangen voor een rode peper en 1 bouillonblokje gebruikt. Ook hier met atjar maar komkommer zal het ook goed doen, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 maart 2021
Bloemkool tandoori
 
Bloemkool Tandoori uit de oven

In een half uurtje heb je een heerlijke, milde Indiase bloemkool Tandoori op tafel staan. En die bloemkool rooster je super simpel in de oven.
1 maart 2021
kokosrijst
 
Gele en kruidige kokosrijst

Een geurige en kruidige kokosrijst waar iedereen van smult! Deze kokosrijst maak je heel eenvoudig zelf. Heerlijk voor bij je curry.
26 februari 2021
pancakes met kiwi
 
Weekmenu 2021 – week 9

Een weekmenu geeft houvast op dagen dat je druk bent met andere dingen. Je weet dat je dan sowieso vers en gezond eet. Kies waar je zin in hebt.
26 februari 2021
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Zo maak je de lekkerste gebakken makreel!
22 februari 2021
 
Bagel met krab en ei

Brunchen doe je in stijl met een bagel met krab, zeekraal en een gebakken eitje. Een heerlijk paasrecept, maar deze bagel kan eigenlijk op elk moment.
22 februari 2021
cupcakes met botercreme
 
Cupcakes met lemoncurd en botercrème

Het allereerste cupcakerecept is meteen een topper. Maak van basis cupcakes deze super lekkere cupcakes met lemoncurd en botercrème.