Broodje hete kip



Uit het heerlijke boek Paramaribo komt het recept voor dit broodje hete kip. Je eet ‘m zo heet als je zelf wil. In nog geen half uur op tafel!

Of je deze hete kip maakt voor bij de warme maaltijd of zoals ik, op een broodje als lunch serveert je wil dit Surinaamse gerecht maken. Zonder twijfel. Alles wat lekker is zit er in . Zacht gestoofd kippenvlees, het zoute van de ketjap, de pit van de Madame Jeanette Peper, het knapperige van je versgebakken pistolet.

Het originele recept is wat aan de zoute kant, door zowel de toevoeging van ketjap als bouillonblokjes. Wil je iets minder zout, dan halveer de hoeveelheid bouillonblokjes. Wil je iets minder pit of eten er kinderen mee, dan laat je de peper weg of je halveert de hoeveelheid.

Ik was verrast door hoe makkelijk dit recept voor hete kip is, en zag in Paramaribo van Judith Cyrus mee eenvoudige Surinaamse recepten, voor wie zijn eerste treden in de Surinaamse keuken zet. Probeer het gewoon maar eens en je zult je bord erbij aflikken!

Voor vier royale broodjes hete kip

  • 500 gram kipfilet
  • 2 pimentkorrels
  • 1 laurierblad
  • halve theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 tomaat, zonder zaadlijst en in blokjes
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 1 theelepel laospoeder
  • 1 Mme Jeanette, zonder zaadjes en klein gesneden
  • 100 ml water
  • 2 bouillonblokjes

Hete kip uit Paramaribo

Kook de kipfilet met de pimentkorrels, laurier en zout in ruim water in ongeveer tien minuten gaar. Laat afkoelen en trek de kip dan met een vork uit elkaar. Als de kip nog niet door en door gaar is (zoals bij mij het geval was) is dat niet erg. Hij gaart zo dadelijk alsnog in de rest van de ingrediënten gaar.

Verhit in een grote koekenpan de olie en fruit de ui en knoflook hier glazig in aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak die een minuutje mee. Dan mogen de kip, tomatenblokjes, ketjap, laospoeder en als je die gebruikt de peper erbij. Roerbak dit twee minuten. Blus af met het water en verkruimel de bouillonblokjes erover. Laat alles 15 minuten zachtjes stoven.

Ik had geen ander tafelzuur dan Atjar in huis, dus heb die op het broodje hete kip gedaan. Het zuur geeft een lekker contrast met de gestoofde kip. Maar je kunt natuurlijk ook zelf tafelzuur maken. In Paramaribo staan daar meerdere recepten voor in.

 

Gepubliceerd op 15 februari 2021


1 reactie

  1. Dicky schreef:

    Super lekker en absoluut voor herhaling vatbaar. Mme vervangen voor een rode peper en 1 bouillonblokje gebruikt. Ook hier met atjar maar komkommer zal het ook goed doen, denk ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!