Broodje hete kip



Uit het heerlijke boek Paramaribo komt het recept voor dit broodje hete kip. Je eet ‘m zo heet als je zelf wil. In nog geen half uur op tafel!

Of je deze hete kip maakt voor bij de warme maaltijd of zoals ik, op een broodje als lunch serveert je wil dit Surinaamse gerecht maken. Zonder twijfel. Alles wat lekker is zit er in . Zacht gestoofd kippenvlees, het zoute van de ketjap, de pit van de Madame Jeanette Peper, het knapperige van je versgebakken pistolet.

Het originele recept is wat aan de zoute kant, door zowel de toevoeging van ketjap als bouillonblokjes. Wil je iets minder zout, dan halveer de hoeveelheid bouillonblokjes. Wil je iets minder pit of eten er kinderen mee, dan laat je de peper weg of je halveert de hoeveelheid.

Ik was verrast door hoe makkelijk dit recept voor hete kip is, en zag in Paramaribo van Judith Cyrus mee eenvoudige Surinaamse recepten, voor wie zijn eerste treden in de Surinaamse keuken zet. Probeer het gewoon maar eens en je zult je bord erbij aflikken!

Voor vier royale broodjes hete kip

  • 500 gram kipfilet
  • 2 pimentkorrels
  • 1 laurierblad
  • halve theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 tomaat, zonder zaadlijst en in blokjes
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 1 theelepel laospoeder
  • 1 Mme Jeanette, zonder zaadjes en klein gesneden
  • 100 ml water
  • 2 bouillonblokjes

Hete kip uit Paramaribo

Kook de kipfilet met de pimentkorrels, laurier en zout in ruim water in ongeveer tien minuten gaar. Laat afkoelen en trek de kip dan met een vork uit elkaar. Als de kip nog niet door en door gaar is (zoals bij mij het geval was) is dat niet erg. Hij gaart zo dadelijk alsnog in de rest van de ingrediënten gaar.

Verhit in een grote koekenpan de olie en fruit de ui en knoflook hier glazig in aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak die een minuutje mee. Dan mogen de kip, tomatenblokjes, ketjap, laospoeder en als je die gebruikt de peper erbij. Roerbak dit twee minuten. Blus af met het water en verkruimel de bouillonblokjes erover. Laat alles 15 minuten zachtjes stoven.

Ik had geen ander tafelzuur dan Atjar in huis, dus heb die op het broodje hete kip gedaan. Het zuur geeft een lekker contrast met de gestoofde kip. Maar je kunt natuurlijk ook zelf tafelzuur maken. In Paramaribo staan daar meerdere recepten voor in.

 

Gepubliceerd op 15 februari 2021


1 reactie

  1. Dicky schreef:

    Super lekker en absoluut voor herhaling vatbaar. Mme vervangen voor een rode peper en 1 bouillonblokje gebruikt. Ook hier met atjar maar komkommer zal het ook goed doen, denk ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.