Broodje hete kip



Uit het heerlijke boek Paramaribo komt het recept voor dit broodje hete kip. Je eet ‘m zo heet als je zelf wil. In nog geen half uur op tafel!

Of je deze hete kip maakt voor bij de warme maaltijd of zoals ik, op een broodje als lunch serveert je wil dit Surinaamse gerecht maken. Zonder twijfel. Alles wat lekker is zit er in . Zacht gestoofd kippenvlees, het zoute van de ketjap, de pit van de Madame Jeanette Peper, het knapperige van je versgebakken pistolet.

Het originele recept is wat aan de zoute kant, door zowel de toevoeging van ketjap als bouillonblokjes. Wil je iets minder zout, dan halveer de hoeveelheid bouillonblokjes. Wil je iets minder pit of eten er kinderen mee, dan laat je de peper weg of je halveert de hoeveelheid.

Ik was verrast door hoe makkelijk dit recept voor hete kip is, en zag in Paramaribo van Judith Cyrus mee eenvoudige Surinaamse recepten, voor wie zijn eerste treden in de Surinaamse keuken zet. Probeer het gewoon maar eens en je zult je bord erbij aflikken!

Voor vier royale broodjes hete kip

  • 500 gram kipfilet
  • 2 pimentkorrels
  • 1 laurierblad
  • halve theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 tomaat, zonder zaadlijst en in blokjes
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 1 theelepel laospoeder
  • 1 Mme Jeanette, zonder zaadjes en klein gesneden
  • 100 ml water
  • 2 bouillonblokjes

Hete kip uit Paramaribo

Kook de kipfilet met de pimentkorrels, laurier en zout in ruim water in ongeveer tien minuten gaar. Laat afkoelen en trek de kip dan met een vork uit elkaar. Als de kip nog niet door en door gaar is (zoals bij mij het geval was) is dat niet erg. Hij gaart zo dadelijk alsnog in de rest van de ingrediënten gaar.

Verhit in een grote koekenpan de olie en fruit de ui en knoflook hier glazig in aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak die een minuutje mee. Dan mogen de kip, tomatenblokjes, ketjap, laospoeder en als je die gebruikt de peper erbij. Roerbak dit twee minuten. Blus af met het water en verkruimel de bouillonblokjes erover. Laat alles 15 minuten zachtjes stoven.

Ik had geen ander tafelzuur dan Atjar in huis, dus heb die op het broodje hete kip gedaan. Het zuur geeft een lekker contrast met de gestoofde kip. Maar je kunt natuurlijk ook zelf tafelzuur maken. In Paramaribo staan daar meerdere recepten voor in.

 

Gepubliceerd op 15 februari 2021


3 reacties

  1. Kirsten schreef:

    Erg lekker en viel ook erg goed in de smaak. Ik had een halve rode peper gedaan, maar de andere helft had er gerust bijgekund. Ik had ook maar 1 bouillonblokje gebruikt. Ga ik zeker vaker maken!!

  2. Dicky schreef:

    Super lekker en absoluut voor herhaling vatbaar. Mme vervangen voor een rode peper en 1 bouillonblokje gebruikt. Ook hier met atjar maar komkommer zal het ook goed doen, denk ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.