Ontdek nieuwe wijnen deze zomerOntdek nieuwe wijnen deze zomer

Het is een van mijn favoriete Quarantaine bezigheden geworden: nieuwe wijnen ontdekken voor de zomer. Want dat er nog een hoop te ontdekken valt moge geen verrassing zijn. Ik ben absoluut geen wijnexpert, maar zeker wel een wijnliefhebber. Het enige criterium is eigenlijk, is het lekker? En waar drink ik het bij. Want een mooie passende wijn, bij een fijn gerecht, daar kan ik oprecht blij van worden.

Axial Vinos – Garnache blanca

Een Spaans wijnhuis met Nederlandse eigenaren. En een van de eerste dingen die ik leerde was dat de Spaanse druif Garnache, in de rest van de wereld onder de naam Grenache bekend is. Een druivensoort waar ik dol op ben en die ook in menig rosé wijn voorkomt. Een druif met een bite. En hij komt 100% terug in de fles Lúculo Blanco die ik onlangs kreeg. Ik kreeg ‘m toegestuurd in een werkelijk práchtige doos, echt een kado. De fles is even prachtig. Opvallend vond ik dat de fles (excl kadoverpakking) slechts € 11,95 kost. De uitstraling is veelvoudig dat bedrag.

Goed. Proeven nu. En nogmaals; liefhebber, geen expert. De wijn heeft gerijpt op eikenhout vaten en dat proef je in de wijn. Hij heeft iets vettigs, maar ook iets kruidigs. Als de wijn even op temperatuur is proef je de zachte fruittonen en een hint van citrus. Dit is een wijn die héél goed samengaat met eten. Pasta met citroen, zoals deze, bijvoorbeeld. Of gegrild varkensvlees of kip van de BBQ, daar lijkt ‘ie me ook fantastisch bij. Maar ook na afloop van een diner, bij een kaasplankje.

De wijn is te koop via de webshop van het wijnhuis.

Gekoelde rode wijn

Goed, tot zover deze fijne witte wijn ontdekking. Door naar rood nu. Een wijn die ik over het algemeen liefst op koudere dagen drink. Tenzij… je ‘m gekoeld drinkt! Een iets gekoelde rode wijn is werkelijk een feestje, ook in de zomer. Of juist in de zomer moet ik zeggen. Een van mijn favoriete Spaanse wijnstreken, de Ribera del Duero, stuurde een prachtige fles rood mét coolpack op, om dat nog eens te benadrukken.

Je drinkt je gekoelde rode wijn niet zo koud als witte, of rosé wijn maar rond de 16C. Als je bijvoorbeeld een mooi stuk rood vlees op de BBQ hebt liggen, leg je een flesje rood even kort van tevoren in de koelkast.

De smaak van de wijn blijft behouden, de tanines worden zachter. Haal ‘m na een uurtje uit de koelkast, schenk in en geniet!

Wij dronken ‘m op deze wijze bij onze Vietnamese stoofschotel. Echt een topcombi! Heel benieuwd of jullie op deze manier wel eens rode wijn in de zomer hebben gedronken. Vragen? Tips? Laat het hieronder weten!

Gepubliceerd op 25 april 2020


2 reacties

  1. Susanne schreef:

    Hoi susan, weet jij toevallig of je altijd zo’n mooie doos krijgt bij de wijn van Axial Vinos – Garnache blanca?

    • Susan Aretz schreef:

      ik heb het even voor je nagevraagd Susanne. Hij wordt er niet standaard in verstuurd, maar ze zijn wel bezig om het als optie toe te voegen. Ik weet alleen niet wanneer dat gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 september 2020
 
Dit moet je in september kijken op Netflix

Een van mijn favorieten Britse comedians, Michael McIntyre, is vanaf september te zien op Netflix. Een absolute aanrader om te kijken!
15 september 2020
 
Limburgse wijnen

Nederland heeft vele wijngaarden, maar de Limburgse wijnen zijn toch wel een buitencategorie. Ik vertel je wat meer over mijn 3 favorieten Limburgse wijnen
14 september 2020
 
Vermouth cocktail

Uit Borreltijd komt deze Vermouth cocktail. Gemaakt met maar 3 ingrediënten maak je een heerlijk frisse cocktail
13 september 2020
Onglet
 
Onglet Maastricht

Waar ga je in Maastricht eten, met zó veel keuze in goede restaurants? Ga zéker een keer naar Onglet. Ik vertel je graag waarom
11 september 2020
 
Wijnrestaurant op het Land

Tot en met 4 oktober 2020 zet Wijnrestaurant op het Land al het moois uit Limburg in het zonnetje. En dat is, om meerdere redenen, op en top genieten.
7 september 2020
 
Ketel 1 Hard Lemonade

De hard lemonade van Ketel 1 is een verfrissend drankje met weinig alcohol. Dit is het ultieme recept.