Ontdek nieuwe wijnen deze zomerOntdek nieuwe wijnen deze zomer

Het is een van mijn favoriete Quarantaine bezigheden geworden: nieuwe wijnen ontdekken voor de zomer. Want dat er nog een hoop te ontdekken valt moge geen verrassing zijn. Ik ben absoluut geen wijnexpert, maar zeker wel een wijnliefhebber. Het enige criterium is eigenlijk, is het lekker? En waar drink ik het bij. Want een mooie passende wijn, bij een fijn gerecht, daar kan ik oprecht blij van worden.

Axial Vinos – Garnache blanca

Een Spaans wijnhuis met Nederlandse eigenaren. En een van de eerste dingen die ik leerde was dat de Spaanse druif Garnache, in de rest van de wereld onder de naam Grenache bekend is. Een druivensoort waar ik dol op ben en die ook in menig rosé wijn voorkomt. Een druif met een bite. En hij komt 100% terug in de fles Lúculo Blanco die ik onlangs kreeg. Ik kreeg ‘m toegestuurd in een werkelijk práchtige doos, echt een kado. De fles is even prachtig. Opvallend vond ik dat de fles (excl kadoverpakking) slechts € 11,95 kost. De uitstraling is veelvoudig dat bedrag.

Goed. Proeven nu. En nogmaals; liefhebber, geen expert. De wijn heeft gerijpt op eikenhout vaten en dat proef je in de wijn. Hij heeft iets vettigs, maar ook iets kruidigs. Als de wijn even op temperatuur is proef je de zachte fruittonen en een hint van citrus. Dit is een wijn die héél goed samengaat met eten. Pasta met citroen, zoals deze, bijvoorbeeld. Of gegrild varkensvlees of kip van de BBQ, daar lijkt ‘ie me ook fantastisch bij. Maar ook na afloop van een diner, bij een kaasplankje.

De wijn is te koop via de webshop van het wijnhuis.

Gekoelde rode wijn

Goed, tot zover deze fijne witte wijn ontdekking. Door naar rood nu. Een wijn die ik over het algemeen liefst op koudere dagen drink. Tenzij… je ‘m gekoeld drinkt! Een iets gekoelde rode wijn is werkelijk een feestje, ook in de zomer. Of juist in de zomer moet ik zeggen. Een van mijn favoriete Spaanse wijnstreken, de Ribera del Duero, stuurde een prachtige fles rood mét coolpack op, om dat nog eens te benadrukken.

Je drinkt je gekoelde rode wijn niet zo koud als witte, of rosé wijn maar rond de 16C. Als je bijvoorbeeld een mooi stuk rood vlees op de BBQ hebt liggen, leg je een flesje rood even kort van tevoren in de koelkast.

De smaak van de wijn blijft behouden, de tanines worden zachter. Haal ‘m na een uurtje uit de koelkast, schenk in en geniet!

Wij dronken ‘m op deze wijze bij onze Vietnamese stoofschotel. Echt een topcombi! Heel benieuwd of jullie op deze manier wel eens rode wijn in de zomer hebben gedronken. Vragen? Tips? Laat het hieronder weten!

Gepubliceerd op 25 april 2020


2 reacties

  1. Susanne schreef:

    Hoi susan, weet jij toevallig of je altijd zo’n mooie doos krijgt bij de wijn van Axial Vinos – Garnache blanca?

    • Susan Aretz schreef:

      ik heb het even voor je nagevraagd Susanne. Hij wordt er niet standaard in verstuurd, maar ze zijn wel bezig om het als optie toe te voegen. Ik weet alleen niet wanneer dat gebeurt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.
3 december 2023
Rueda wijnen
 
Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank

Wist je dat er naast Verdejo wijnen ook waanzinnig lekker bubbels uit het Spaanse wijngebied Rueda komen? De perfecte partner voor je borrelplank.