Okonomiyaki uit de Bijbel van de Japanse keuken



Dit is zo’n gerecht uit de Japanse keuken waar ik al tijden van denk, ooooh dat zou ik graag een keer eten maar het is vast heel moeilijk. Ik kan je geruststellen, dat is het niet. En ja, het is heerlijk! Het recept komt uit de Bijbel van de Japanse keuken, waarvan je hier de review vindt.

Deze hartige pannenkoek met kool en spek vraagt wat bijzondere ingrediënten, die in een grote toko zeker te vinden zijn. Maar ik vermoed dat je dit gerecht wel vaker wil maken hierna, dus het is het inkopen waard!

Okonomiyaki voor 4 personen, als klein gerecht

2 eieren
150g bloem
½ tl zout
½ tl suiker
¼ tl bakingsoda
150g nagaimo (Chinese yam, op de groenteafdeling van de toko)
100g ontbijtspek, plakjes (in het boek staat 150g, ik vond dat wat veel)
¾ spitskool, heel fijn gesneden
neutrale olie om in te bakken

ter garnering
4el tonkatsu *
2el Japanse mayonaise **
4el ingelegde rode gember (beni shoga, toko)
1el zeewiervlokken (aonori, toko)
2el bonitovlokken (katsuobushi, toko)

verder nodig:
rasp, plastic folie

Zo maak je het beslag voor de okonomiyaki

In een kom mix je de eieren met de bloem, zout, suiker en bakingsoda. Schil en rasp de nagaimo en voeg toe aan het beslag. Roer het tot een glad beslag en dek af met plasticfolie. Laat een uur rusten in de koeling. Wij vonden het niet echt op een beslag lijken, maar het werd na dat uur rusten wel soepeler, maar nog steeds niet echt beslagdikte. Het deed aan de smaak niks af.

Halveer in de rustijd de plakjes spek en snijd de spitskool fijn. Voeg als het beslag gerust heeft de spitskool er aan toe en roer goed door. Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Hier gaat het beslag in een dikke laag in. Bak de onderkant in 3-5 minuten gaar. Verdeel het spek erover.

Draai ‘daarna (evt. met behulp van een plat bord) om en met de deksel op de pan bak je ‘nog 3-5 minuten, tot ‘ie gaar is.

Recept okonomiyaki

Verdeel de tonkatsu en Japanse mayonaise over de okonomiyaki en garneer met de gember, zeewier- en bonitovlokken. De gember is best heftig qua smaak, dus als er kinderen mee eten zou ik de hoeveelheid halveren of weglaten.

* tonkatsu is een Japanse worcestersaus. In de bijbel staat hier een eigen recept voor, je kunt ‘ook kant & klaar in de toko kopen.
**Japanse mayonaise wordt in de bijbel zelf gemaakt, je kunt die ook in de toko kopen

Gepubliceerd op 5 februari 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd