Ode aan de ovenschotel
Efficiënt koken
We willen allemaal graag lekker eten. Vers, gezond, snel klaar, maar liefst zonder daar heel veel moeite voor te hoeven doen. Want druk zijn we al genoeg. Werk, kinderen ophalen, sporten, een sociaal leven. Oh ja en moeten we ook nog graag gezond eten. Het schiet er dan vaak bij in. Niet zo gek ook.
Er zijn echter momenten waarop we wél iets meer tijd hebben. In het weekend, ’s avonds als het spul op bed ligt, op je thuiswerkdag. En dat is hét moment om even een uurtje uit te trekken voor je nieuwe favoriet, de ovenschotel.
Voorbereiding is het halve werk
Want dat half uurtje dat door de week eigenlijk te veel tijd is, gebruik je in het weekend of ’s avonds als je die tijd wel hebt of kunt vrijmaken om je eten alvast voor te bereiden. Het ideale van ovenschotels is namelijk dat alles in één schaal gaat, je schuift het de oven in en klaar. Doe je dit de dag (of een paar dagen) van te voren dan hoef je op de dag zelf alleen maar alles klaar te maken tot het moment van oven.
En op de dag dat je snel aan tafel wilt hoef je niet meer te koken, maar is er alleen nog maar oventijd en heb jij je handen vrij voor iets anders. Dat is toch win/win?
Variatie in ovenschotels
Wat het nóg fijner maakt is dat de variatie in ovenschotels eindeloos is. Maak ze met vis en pasta. Of met vlees, groente en puree. Of een combi van beide, vis met puree en groente. Ja, zelfs zoete dessert kun je als ovenschotel maken. Voor ieder budget en iedere smaak is er dus wel een ovenschotel. Kijk voor inspiratie maar eens bij de recepten voor ovenschotels die op Smulpaapje staan.
Geen excuus meer
Er is dus écht geen excuus meer om niet lekker te eten omdat je eigenlijk door de week geen tijd hebt. Plan je maaltijden, zorg voor een goedgevulde vriezer, trek er op een rustiger moment een uurtje voor uit en je bent er. Meer weten over hoe je budgetvriendelijk toch lekker kunt koken? Lees ook Smulpaapje’s top 10 budgettips
Gepubliceerd op 24 januari 2015