Nigel Slater Keukenkronieken – reviewHet beste van Nigel Slater in één boek. A cook’s book, in het Nederlands vertaald als Keukenkronieken, is een must voor alle kookliefhebbers.

En ik zeg dat met werkelijk álle exemplaren van Nigel Slaters boeken in mijn boekenkast. Nog voor dat ik Jamie Oliver ontdekte had Nigel Slater mijn hart al gestolen. Dat deed hij de afgelopen jaren keer op keer opnieuw.

Ik had het voorrecht om hem twee keer te interviewen. Eén keer in een een op een gesprek in Amsterdam. De laatste keer via de telefoon, toen net de pandemie was uitgebroken. Ik dan ook niet meer objectief zijn als het op deze man aankomt. Al zou hij de gebruiksaanwijzing van de televisie voorlezen, ik hang aan zijn lippen.

Maar goed, terug naar A Cook’s Book dus. Keukenkronieken is een verzameling van zijn eerdere werk. Aangevuld of verbeterd naar de huidige tijd is het een prachtige verzameling aan recepten en verhalen. Niemand schrijft intro’s naar recepten en verhalen over eten zoals Slater dat doet. Pure poëzie hoe hij zijn liefde voor een gerecht of ingrediënt onder woorden kan brengen. Bedachtzaam, zorgvuldig geformuleerd. Instant trek is meestal het gevolg.

Dat is lastig, als je A Cook’s Book op je nachtkastje hebt liggen en vlak voor het slapen gaan nog leest over geroosterde kip of het bakken van een hazelnoot chocolade taart. Maar tegelijkertijd is er niets fijner dan een paar bladzijdes voor het slapen lezen in deze dikke pil.

Nigel Slater interview

Keukenkronieken Nigel Slater

Keukenkronieken, de Nederlandse vertaling van A Cook’s Book, is nu ook op de markt, voor wie liever niet in het Engels leest. Heb je nog geen werk van Nigel Slater in huis dan raad ik je met klem aan om dan met dit boek te beginnen en met terugwerkende kracht alsnog al zijn boeken in huis te halen.

De boeken van Nigel Slater zijn steevast de kookboeken die ik uit de kast pak als ik op zoek ben naar inspiratie voor eenvoudige, maakbare maar goed op smaak zijnde recepten. Zeker op groentegebied is Slater de afgelopen jaren echt een van mijn voorbeelden geworden. Met maar een paar ingrediënten maakt hij de lekkerste gerechten.

Verzameld werk

In dit verzameld werk vind je een keur aan recepten. Van brood maken, tot soepen en salades. Maar ook klassiekers zoals pie’s en roast chicken en natuurlijk eindigt het boek met een goede hoeveelheid aan bakrecepten. Bijna 500 bladzijdes aan verhalen en recepten staan er in de Keukenkronieken van Nigel Slater.

Start je met koken, wil je je kind een perfect kookboek mee op kamers geven of zoek je zelf naar inspiratie voor alledaagse recepten, dan is A Cook’s book gegarandeerd jouw beste aankoop.

Koken uit Keukenkronieken en voor Nigel Slater

Ik heb het absolute voorrecht om niet alleen uit de Keukenkronieken te koken voor mezelf, maar ook voor de beste man zelf. Want eind maart is Nigel Slater op bezoek in Nederland en tijdens een perslunch kook ik een aantal van de recepten uit dit boek voor zijn gasten. Meer vereerd dan dat kun je niet zijn. Koken voor een van je grote helden. Wie knijpt me?!

Chocolade hazelnoottaart_Keukenkronieken

Een van de recepten die die dag op het menu staat is de  hazelnoot chocolade cake met rozemarijnsuiker. Eenvoudig te maken, maar ongelofelijk lekker! Die taart moest ik natuurlijk wel uitproberen – en hij is gewéldig – dus het recept voor die chocolade cake met hazelnoot kan ik vandaag al met jullie delen.

Must have voor kookliefhebbers

Verder moet je Keukenkronieken gewoon écht zelf aanschaffen. Zoals ik al zei, het is een must have voor iedere kookliefhebber. In Nederland is Keukenkronieken uitgegeven door Fontaine Uitgevers, kost € 37,50 en is in iedere boekhandel en online te koop.

Gepubliceerd op 14 maart 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
cover Insane
 
Insane van Vanja van der Leeden

Insane biedt meer dan gezonde recepten. Want als je iets aan Vanja over kunt laten is het , naast lekkere gerechten, een gezonde dosis zelfspot.
18 juni 2022
Susan Aretz
 
Susan Aretz bij RTL Boulevard

Ik mocht vanavond voor RTL Boulevard wat vertellen over de trends qua drankjes deze zomer. Hoe leuk is dat?!
15 juni 2022
Susan Aretz BBQ
 
Win een BBQ van the Bastard

Ja, je leest het goed; je kunt een barbecue van The Bastard winnen. Da’s niet mis hè? Maar let goed op, want daar moet je wel wat voor doen!
9 juni 2022
Susan Aretz Altijd Borreltijd
 
Altijd Borreltijd van Susan Aretz

Daar is ‘ie , mijn 5e boek! Welkom Altijd Borreltijd in mijn trilogie borrelboeken. Maar er is nog meer te vertellen over dit nieuwe borrelboek van Susan Aretz
27 mei 2022
xi'ian review
 
Uit de keuken Xi’an Famous Foods

Een nieuwe ontdekking voor mij, dit beroemde Chinese restaurant, maar het boek is te gek en staat bomvol authentieke Chinese recepten.
26 mei 2022
Susan Aretz
 
De tijd vliegt, tijd voor een update

Terwijl ik jullie normaal iedere maand informeer over waar ik mee bezig ben is het dit jaar wat stiller dan je van me gewend bent. Tijd voor een update!