Nigel Slater Keukenkronieken – reviewHet beste van Nigel Slater in één boek. A cook’s book, in het Nederlands vertaald als Keukenkronieken, is een must voor alle kookliefhebbers.

En ik zeg dat met werkelijk álle exemplaren van Nigel Slaters boeken in mijn boekenkast. Nog voor dat ik Jamie Oliver ontdekte had Nigel Slater mijn hart al gestolen. Dat deed hij de afgelopen jaren keer op keer opnieuw.

Ik had het voorrecht om hem twee keer te interviewen. Eén keer in een een op een gesprek in Amsterdam. De laatste keer via de telefoon, toen net de pandemie was uitgebroken. Ik dan ook niet meer objectief zijn als het op deze man aankomt. Al zou hij de gebruiksaanwijzing van de televisie voorlezen, ik hang aan zijn lippen.

Maar goed, terug naar A Cook’s Book dus. Keukenkronieken is een verzameling van zijn eerdere werk. Aangevuld of verbeterd naar de huidige tijd is het een prachtige verzameling aan recepten en verhalen. Niemand schrijft intro’s naar recepten en verhalen over eten zoals Slater dat doet. Pure poëzie hoe hij zijn liefde voor een gerecht of ingrediënt onder woorden kan brengen. Bedachtzaam, zorgvuldig geformuleerd. Instant trek is meestal het gevolg.

Dat is lastig, als je A Cook’s Book op je nachtkastje hebt liggen en vlak voor het slapen gaan nog leest over geroosterde kip of het bakken van een hazelnoot chocolade taart. Maar tegelijkertijd is er niets fijner dan een paar bladzijdes voor het slapen lezen in deze dikke pil.

Nigel Slater interview

Keukenkronieken Nigel Slater

Keukenkronieken, de Nederlandse vertaling van A Cook’s Book, is nu ook op de markt, voor wie liever niet in het Engels leest. Heb je nog geen werk van Nigel Slater in huis dan raad ik je met klem aan om dan met dit boek te beginnen en met terugwerkende kracht alsnog al zijn boeken in huis te halen.

De boeken van Nigel Slater zijn steevast de kookboeken die ik uit de kast pak als ik op zoek ben naar inspiratie voor eenvoudige, maakbare maar goed op smaak zijnde recepten. Zeker op groentegebied is Slater de afgelopen jaren echt een van mijn voorbeelden geworden. Met maar een paar ingrediënten maakt hij de lekkerste gerechten.

Verzameld werk

In dit verzameld werk vind je een keur aan recepten. Van brood maken, tot soepen en salades. Maar ook klassiekers zoals pie’s en roast chicken en natuurlijk eindigt het boek met een goede hoeveelheid aan bakrecepten. Bijna 500 bladzijdes aan verhalen en recepten staan er in de Keukenkronieken van Nigel Slater.

Start je met koken, wil je je kind een perfect kookboek mee op kamers geven of zoek je zelf naar inspiratie voor alledaagse recepten, dan is A Cook’s book gegarandeerd jouw beste aankoop.

Koken uit Keukenkronieken en voor Nigel Slater

Ik heb het absolute voorrecht om niet alleen uit de Keukenkronieken te koken voor mezelf, maar ook voor de beste man zelf. Want eind maart is Nigel Slater op bezoek in Nederland en tijdens een perslunch kook ik een aantal van de recepten uit dit boek voor zijn gasten. Meer vereerd dan dat kun je niet zijn. Koken voor een van je grote helden. Wie knijpt me?!

Chocolade hazelnoottaart_Keukenkronieken

Een van de recepten die die dag op het menu staat is de  hazelnoot chocolade cake met rozemarijnsuiker. Eenvoudig te maken, maar ongelofelijk lekker! Die taart moest ik natuurlijk wel uitproberen – en hij is gewéldig – dus het recept voor die chocolade cake met hazelnoot kan ik vandaag al met jullie delen.

Must have voor kookliefhebbers

Verder moet je Keukenkronieken gewoon écht zelf aanschaffen. Zoals ik al zei, het is een must have voor iedere kookliefhebber. In Nederland is Keukenkronieken uitgegeven door Fontaine Uitgevers, kost € 37,50 en is in iedere boekhandel en online te koop.

Gepubliceerd op 14 maart 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
17 april 2023
middelbare school kiezen
 
Een middelbare school kiezen

Hoe kies je een middelbare school? Welke middelbare school past er bij jouw kind. Wij kozen voor een totaal ander schoolsysteem dan gemiddeld.
30 maart 2023
 
Japaneasy Bowls & Bento

Uitbreiding van de reeks Japaneasy van Tim Anderson met een nieuwe must have voor wie van de Japanse keuken houdt.
29 maart 2023
BBQ tijd Susan Aretz
 
Lancering BBQ-tijd

Daar is ‘ie hoor, mijn barbecueboek BBQ-tijd. Officieel gelanceerd tijdens een heerlijk bbq feestje in Helling 7 in Amsterdam.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.