Nigel Slater Keukenkronieken – reviewHet beste van Nigel Slater in één boek. A cook’s book, in het Nederlands vertaald als Keukenkronieken, is een must voor alle kookliefhebbers.

En ik zeg dat met werkelijk álle exemplaren van Nigel Slaters boeken in mijn boekenkast. Nog voor dat ik Jamie Oliver ontdekte had Nigel Slater mijn hart al gestolen. Dat deed hij de afgelopen jaren keer op keer opnieuw.

Ik had het voorrecht om hem twee keer te interviewen. Eén keer in een een op een gesprek in Amsterdam. De laatste keer via de telefoon, toen net de pandemie was uitgebroken. Ik dan ook niet meer objectief zijn als het op deze man aankomt. Al zou hij de gebruiksaanwijzing van de televisie voorlezen, ik hang aan zijn lippen.

Maar goed, terug naar A Cook’s Book dus. Keukenkronieken is een verzameling van zijn eerdere werk. Aangevuld of verbeterd naar de huidige tijd is het een prachtige verzameling aan recepten en verhalen. Niemand schrijft intro’s naar recepten en verhalen over eten zoals Slater dat doet. Pure poëzie hoe hij zijn liefde voor een gerecht of ingrediënt onder woorden kan brengen. Bedachtzaam, zorgvuldig geformuleerd. Instant trek is meestal het gevolg.

Dat is lastig, als je A Cook’s Book op je nachtkastje hebt liggen en vlak voor het slapen gaan nog leest over geroosterde kip of het bakken van een hazelnoot chocolade taart. Maar tegelijkertijd is er niets fijner dan een paar bladzijdes voor het slapen lezen in deze dikke pil.

Nigel Slater interview

Keukenkronieken Nigel Slater

Keukenkronieken, de Nederlandse vertaling van A Cook’s Book, is nu ook op de markt, voor wie liever niet in het Engels leest. Heb je nog geen werk van Nigel Slater in huis dan raad ik je met klem aan om dan met dit boek te beginnen en met terugwerkende kracht alsnog al zijn boeken in huis te halen.

De boeken van Nigel Slater zijn steevast de kookboeken die ik uit de kast pak als ik op zoek ben naar inspiratie voor eenvoudige, maakbare maar goed op smaak zijnde recepten. Zeker op groentegebied is Slater de afgelopen jaren echt een van mijn voorbeelden geworden. Met maar een paar ingrediënten maakt hij de lekkerste gerechten.

Verzameld werk

In dit verzameld werk vind je een keur aan recepten. Van brood maken, tot soepen en salades. Maar ook klassiekers zoals pie’s en roast chicken en natuurlijk eindigt het boek met een goede hoeveelheid aan bakrecepten. Bijna 500 bladzijdes aan verhalen en recepten staan er in de Keukenkronieken van Nigel Slater.

Start je met koken, wil je je kind een perfect kookboek mee op kamers geven of zoek je zelf naar inspiratie voor alledaagse recepten, dan is A Cook’s book gegarandeerd jouw beste aankoop.

Koken uit Keukenkronieken en voor Nigel Slater

Ik heb het absolute voorrecht om niet alleen uit de Keukenkronieken te koken voor mezelf, maar ook voor de beste man zelf. Want eind maart is Nigel Slater op bezoek in Nederland en tijdens een perslunch kook ik een aantal van de recepten uit dit boek voor zijn gasten. Meer vereerd dan dat kun je niet zijn. Koken voor een van je grote helden. Wie knijpt me?!

Chocolade hazelnoottaart_Keukenkronieken

Een van de recepten die die dag op het menu staat is de  hazelnoot chocolade cake met rozemarijnsuiker. Eenvoudig te maken, maar ongelofelijk lekker! Die taart moest ik natuurlijk wel uitproberen – en hij is gewéldig – dus het recept voor die chocolade cake met hazelnoot kan ik vandaag al met jullie delen.

Must have voor kookliefhebbers

Verder moet je Keukenkronieken gewoon écht zelf aanschaffen. Zoals ik al zei, het is een must have voor iedere kookliefhebber. In Nederland is Keukenkronieken uitgegeven door Fontaine Uitgevers, kost € 37,50 en is in iedere boekhandel en online te koop.

Gepubliceerd op 14 maart 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]