Chocolade hazelnoottaart met rozemarijnsuiker



Een chocoladetaart zoals alleen Nigel Slater die kan maken. Niet te zoet, verrassend en eenvoudig te maken. Een recept uit zijn Keukenkronieken.

Ik had het absolute voorrecht om deze taart niet alleen thuis te maken, maar ook voor Nigel Slater zelf ter gelegenheid van zijn bezoek aan Nederland.

Een van de redenen dat ik dit recept koos is omdat de taart niet moeilijk te maken is, eigenlijk niet kan mislukken maar ook omdat je deze chocoladetaart zo fijn kunt voorbereiden voor als je een dag later bezoek krijgt.

Daarnaast is de combinatie van chocolade, hazelnoot, rozijnen én rozemarijnsuiker ongekend. Maar dus ook ongekend lekker.

Nigel Slater geeft aan dat je de chocoladetaart net zo lekker bij een kop thee kunt serveren als als afsluiting van een etentje. Serveer er dan nog een lepel crème fraiche bij, als contrast voor de chocolade. Volgens hem is de taart niet mierzoet, maar er zit een behoorlijke hoeveelheid chocolade in, dus zoet is ‘ie toch wel. Maar dat mag geen beletsel zijn toch?!

Wanneer je deze taart met hazelnoot en chocola ook gaat eten is aan jou, mijn dringende advies is om ‘m hoe dan ook een keertje te maken.

Voor alle andere recepten kook je gewoon zijn nieuwe boek Keukenkronieken, waar dit recept uit komt en waar van de review inmiddels op de site staat .

Voor ongeveer 10 stukken

90 gram gele rozijnen
60 ml medium dry sherry
175 gram blanke hazelnoten
20 gram bloem
10 gram cacao poeder
150 gram fijne suiker
150 gram ongezouten roomboter
300 gram pure chocola
6 eieren, gesplitst

voor de rozemarijnsuiker

2 gram rozemarijn, zeer fijn gehakt
2 el fijne suiker
2 el gele rozijnen

verder nodig: springvorm 24 cm – food processor – mixer – oven voorverwarmen op 160 C (boven/onderwarmte)

Chocolade hazelnoottaart_Nigel Slater

Chocolade hazelnoottaart met rozemarijnsuiker

Voor deze hazelnoottaart start je met het wellen van de rozijnen in de sherry, minstens twee uur. Roer met enige regelmaat even door. Je springvorm voorzie je van bakpapier op de bodem en de randen vet je goed in.

Rooster in een hete, droge koekenpan, de hazelnoten tot ze goudbruin zijn. Bewaar 20 gram van de noten en de rest maal je in je foodprocessor tot ze fijn als fijne kruimels zijn. (ik gebruikte kant en klare gemalen hazelnoten dus sloeg deze stap over). Meng dit met de bloem en cacao in een aparte kom.

Rozemarijnsuiker

Voor de rozemarijnsuiker meng je de suiker en fijngehakte rozemarijn en voeg je de sultana’s toe.

Met een mixer mix je nu de zachte boter en suiker tot die lichtgeel kleur en luchtig is. Smelt ondertussen de chocolade au-bain marie tot alles gesmolten is. Niet roeren terwijl het smelt! Laat iets afkoelen door de kom waarin je de chocolade hebt gesmolten van het pannetje met water af te halen.

Chocolade smelten

Overigens smelt ik chocolade liefst gewoon in de magnetron. Dat doe ik door alles in blokjes in een bakje te doen en dan 3,5 minuut op 600 W. Tussendoor ook niet roeren, dat doe je aan het eind. Wel ook even laten afkoelen.

Chocoladetaart met sherry rozijnen

Nu voeg je, een voor een, de eidooiers toe aan je boter/suikermengsel terwijl je blijft mixen tot ze zijn opgenomen. Voeg de iets afgekoelde, gesmolten chocolade toe en daarna meng je voorzichtig het hazelnoten/chocolade/bloemmengsel erdoor. Net als de uitgelekte, geweekte sherry rozijnen.

Mix de overgebleven eiwitten nu tot stijve pieken en vouw die door je chocoladebeslag tot ze volledig zijn opgenomen. Dit is even een werkje, maar je wilt geen witte strepen in je beslag zien.

Chocolade hazelnoottaart_Nigel Slater

Chocoladetaart Nigel Slater

Doe je beslag daarna in de springvorm en garneer met de overgebleven hazelnoten en met de rozemarijnsuiker en de rozijnen die daar in zitten. Bak Nigel Slater’s chocoladetaart in ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven tot hij voorzichtig stevig is en de bovenkant iets gebroken is qua textuur. Laat helemaal afkoelen, voordat je de springvorm verwijdert. Het midden van de taart blijft, ook bij aansnijden, een beetje zacht maar mag niet vloeibaar zijn.

Kop koffie zetten (of thee zo je wilt) en lekker van je chocolade hazelnoottaart genieten!

Recept uit Keukenkronieken

Het recept voor deze chocolade hazelnoottaart komt uit Keukenkronieken van Nigel Slater.

Gepubliceerd op 14 maart 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 mei 2022
Klassieke appeltaart met noten
 
Klassieke appeltaart met noten

Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!
17 mei 2022
gestoomde artisjok
 
Artisjokken stomen

Het is echt super eenvoudig om artisjokken te stomen. Dus heb je een stoomoven, houd je van artisjokken dan is dit jouw recept!
16 mei 2022
aspergesoep zelf maken
 
Romige aspergesoep

Mijn favoriete recept om zelf aspergesoep te maken is toch deze wel. De eenvoud van dit recept maakt ‘m meteen tot de lekkerste.
6 mei 2022
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
1 april 2022
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2022 – week 14

Een nieuwe maand is aangebroken en hoewel het weer nog niet echt meewerkt gaan we toch echt richting het voorjaar in dit weekmenu.
30 maart 2022
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.