Mie Goreng Udon uit Bersama

Uit Bersama van Francis Kuijk maakte ik deze fantastische Mie Goreng Udon. Noodles in een Indische boemboe met knapperige groente. Goddelijk!
De udon noodle, die oorspronkelijk uit Japan komt, wordt steeds vaker in de Indische keuken gebruikt. Het levert een verrassend roerbakgerecht op met malse biefstuk, knapperige groenten en een verrassend lekker atjar voor erbij.
Als je zorgt dat alle ingrediënten gesneden zijn en klaar staan staat het gerecht ook nog eens relatief snel op tafel en is het prima doordeweeks te maken. Ik had de atjar die Francis erbij aanbeveelt de avond ervoor al gemaakt, maar die is zelfs dagen ervoor al te maken. Hij wordt er alleen maar lekkerder van.
Dus zet je wok op het vuur, dek de tafel en duik met me mee de keuken in !
Roerbak voor 4 personen
- 100g bloem
- 1 tl cayenne
- peper en zout
- 350g kogelbiefstuk in dunne plakjes
- zonnebloemolie
- 1 ui, grofgesneden
- 3 teentjes knoflook, grofgesneden
- 1 tl sambal oelek
- 2 stukken gember van 1 cm (geschild)
- 200g udon noodles
- 2 el ketjap manis
- 1 el ketjap asin (ik gebruikte Tomasu sojasaus)
- 1 el vissaus
- 1 el oestersaus
- 1 el hoisinsaus
- 1 tl suiker
- 1 tl kippenbouillonpoeder
- 100g peultjes (ik gebruikte 200g), in schuine stukjes
- 100g groene aspergetips , gehalveerd
- 3 mini paksoi (niet in het originele recept), kontje eraf gesneden en gewassen
Voor erbij : atjar van mais (recept in Bersama)
Voorbereidingstijd 30 minuten + 15 minuten wokken – staafmixer en wok
Mie Goreng Udon uit Bersama
Bereid de noodles volgens de gebruiksaanwijzing en zet even apart. Meng de bloem met cayenne, zout en peper en doe dit in een plastic zakje. Hierin gaan de plakjes biefstuk, zorg dat die goed omhult worden en leg ze daarna los van elkaar op een bord.
Zelf boemboe maken
Snijd de ui, knoflook en gember en doe die samen in een hoge maatbeker met de sambal. Staafmixer erop en fijnmalen tot een boemboe. Verhit nu zonnebloemolie in de wok en in drie delen bak je, kort en op hoog vuur, de biefstuk 30 seconden aan. Haal uit de pan en leg op een schoon bord. Maak daarna de wok schoon en verhit opnieuw een laagje zonnebloemolie.
Gebakken udonnoodles met biefstuk
Doe de boemboe in de warme olie en bak deze tot het begint te kleuren. Voeg dan ketjap, sojasaus, vissaus, hoisin, oestersaus, suiker en kippenbouillonpoeder toe en roerbak dit een minuut op hoog vuur. Voeg dan alle groente toe en roerbak tot je peultjes gaar zijn.
Dan bak je de noodles mee, tot alles goed gemengd is met de saus. Als laatste voeg je de biefstuk weer toe en verwarm alles nog even op redelijk hoog vuur, tot je gebakken udonnoodles met biefstuk gaar en warm zijn. Selamat Makan!
Gepubliceerd op 18 november 2020