Het Indonesië van Francis KuijkTwee boeken schreef Francis Kuijk de afgelopen jaren. Beiden met Indonesië als thema. Boeken met een verhaal. En héél veel recepten!

De geschiedenis van Francis zelf is al een verhaal op zich. Geboren in Nederland, opgegroeid in Australië en derde generatie Indisch. De liefde voor de Indonesische keuken is haar met de paplepel ingegoten. Letterlijk dus.

Basisboek Indonesisch

Niet gek dan ook dat haar eerste Indonesische boek een basisboek is. Het Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk dat in 2019 verscheen staat vol met gerechten waar zij zelf mee is opgegroeid. Recepten die uit haar familie komen. Oh ik hou er zo van. Het is zó belangrijk om dit soort recepten te bewaren en bewaken.

De letterlijke basis; wat haal je in huis, wat hoort in de Indonesische keuken, welke kruiden zijn er enzovoort is dan ook de perfecte start van dit boek. Tipje mijnerzijds; rijd naar je dichtstbijzijnde grote toko, leg een voorraadje aan en je kunt bijna ieder gerecht wel maken. Want veel kruiden en specerijen komen terug.

Het Basisboek Indonesisch van Francis is uitgebreid. Héél uitgebreid. Veel stap voor stap fotografie ook. Dus heb je nog nooit Indonesisch gekookt dan kun je met dit boek zéker uit de voeten!

Bersama gerechten

Bersama

In 2020 verschijnt van Francis Kuijk Bersama met als ondertitel, Indische gerechten om samen te delen.

In Bersama is er meer ruimte voor verhalen. Meer ruimte ook voor Francis zelf lijkt het wel. De fotografie is niet meer alleen puur gericht op het eten, maar op het samen delen. I love it!

Maar ja, ik hou dan ook intens van de stijl van fotograferen van Mitchell van Voorbergen (die ook mijn Borreltijd fotografeerde). Je ziet zijn signatuur (én zijn gezicht) duidelijk terug in dit boek.

In Bersama ook meer vegetarische gerechten en er lijkt wat meer speelsheid in de receptuur. Francis laat meer haar eigen creativiteit terugkomen in de recepten en dat maakt sommige recepten extra spannend.

noodles met wokgroente

Zoals de Mie Goreng Udon die ik uit het boek maakte (en met jullie deel). Een Indische boemboe gecombineerd met Japanse noodles. Het was zó lekker! Net als de atjar van mais die ik voor erbij maakte. Tof ook om recepten in het boek te hebben die heel goed doordeweeks te maken zijn. Je hoeft namelijk echt niet altijd meteen een rijsttafel te maken (hoe lekker dat ook is!)

De combinatie van verhalen, fotografie maar zeker ook het feit dat ik eigenlijk álles wil eten wat in Bersama staat maakt ook dit boek van Francis een absolute aanrader.

Zowel het Basisboek Indonesisch (€ 30,95) als Bersama (€ 27,50) zijn uitgegeven door Good Cook.

Welke van de twee ?

Welke van de twee je aanschaft hangt natuurlijk totaal af van wat je zoekt in een boek. Nog nooit iets uit de Indonesische keuken gekookt, dan zou ik met haar Basisboek beginnen. Al wel wat thuis in deze keuken, dan is Bersama een absolute aanrader. Maar het kan eigenlijk geen kwaad om ze gewoon allebei in de kast te hebben staan…

Gepubliceerd op 18 november 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 februari 2021
Wereldwijd Borreltijd
 
Wereldwijd Borreltijd van Susan Aretz

PRIMEUR! Ein-de-lijk mag ik het met jullie delen. De titel én cover van mijn vierde boek. De ultieme opvolger voor Borreltijd. We gaan op reis!
24 februari 2021
Susan Borrelboek (Ashkan Mortezapour Photography web2.jpg
 
Hoe maak je een kookboek – deel I

Achter de schermen bij het maken van een kookboek. Want hoe maak je een kookboek? Dit is hoe ik mijn 4e boek heb gemaakt.
24 februari 2021
verlies huisdier tips
 
Kinderen en het verlies van een huisdier

Als kinderen hun huisdier verliezen ben je misschien op zoek naar tips hoe je daar mee omgaat.. Dit zijn (helaas) de onze, na het verlies van onze kat.
15 februari 2021
 
Susan pakt uit – editie 7

Nieuw jaar, nieuwe editie van Susan Pakt Uit. Met heerlijke nieuwe producten. Voor groot en klein. Van gezond tot snoepen. Welke wordt jouw favoriet?
15 februari 2021
Paramaribo
 
Paramaribo van Judith Cyrus

Een culinaire smeltkroes is de ondertitel van Paramaribo van Judith Kroes. Een boek dat meer is dan een kookboek trouwens. Een absoluut pluspunt!
31 januari 2021
Susan Aretz
 
De maand van Susan – januari

Januari is de enige maand die wel vier keer langer lijkt te duren dan gemiddeld. Wat bracht de eerste maand van dit nieuwe jaar? Een kleine terugblik.