Het Indonesië van Francis KuijkTwee boeken schreef Francis Kuijk de afgelopen jaren. Beiden met Indonesië als thema. Boeken met een verhaal. En héél veel recepten!

De geschiedenis van Francis zelf is al een verhaal op zich. Geboren in Nederland, opgegroeid in Australië en derde generatie Indisch. De liefde voor de Indonesische keuken is haar met de paplepel ingegoten. Letterlijk dus.

Basisboek Indonesisch

Niet gek dan ook dat haar eerste Indonesische boek een basisboek is. Het Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk dat in 2019 verscheen staat vol met gerechten waar zij zelf mee is opgegroeid. Recepten die uit haar familie komen. Oh ik hou er zo van. Het is zó belangrijk om dit soort recepten te bewaren en bewaken.

De letterlijke basis; wat haal je in huis, wat hoort in de Indonesische keuken, welke kruiden zijn er enzovoort is dan ook de perfecte start van dit boek. Tipje mijnerzijds; rijd naar je dichtstbijzijnde grote toko, leg een voorraadje aan en je kunt bijna ieder gerecht wel maken. Want veel kruiden en specerijen komen terug.

Het Basisboek Indonesisch van Francis is uitgebreid. Héél uitgebreid. Veel stap voor stap fotografie ook. Dus heb je nog nooit Indonesisch gekookt dan kun je met dit boek zéker uit de voeten!

Bersama gerechten

Bersama

In 2020 verschijnt van Francis Kuijk Bersama met als ondertitel, Indische gerechten om samen te delen.

In Bersama is er meer ruimte voor verhalen. Meer ruimte ook voor Francis zelf lijkt het wel. De fotografie is niet meer alleen puur gericht op het eten, maar op het samen delen. I love it!

Maar ja, ik hou dan ook intens van de stijl van fotograferen van Mitchell van Voorbergen (die ook mijn Borreltijd fotografeerde). Je ziet zijn signatuur (én zijn gezicht) duidelijk terug in dit boek.

In Bersama ook meer vegetarische gerechten en er lijkt wat meer speelsheid in de receptuur. Francis laat meer haar eigen creativiteit terugkomen in de recepten en dat maakt sommige recepten extra spannend.

noodles met wokgroente

Zoals de Mie Goreng Udon die ik uit het boek maakte (en met jullie deel). Een Indische boemboe gecombineerd met Japanse noodles. Het was zó lekker! Net als de atjar van mais die ik voor erbij maakte. Tof ook om recepten in het boek te hebben die heel goed doordeweeks te maken zijn. Je hoeft namelijk echt niet altijd meteen een rijsttafel te maken (hoe lekker dat ook is!)

De combinatie van verhalen, fotografie maar zeker ook het feit dat ik eigenlijk álles wil eten wat in Bersama staat maakt ook dit boek van Francis een absolute aanrader.

Zowel het Basisboek Indonesisch (€ 30,95) als Bersama (€ 27,50) zijn uitgegeven door Good Cook.

Welke van de twee ?

Welke van de twee je aanschaft hangt natuurlijk totaal af van wat je zoekt in een boek. Nog nooit iets uit de Indonesische keuken gekookt, dan zou ik met haar Basisboek beginnen. Al wel wat thuis in deze keuken, dan is Bersama een absolute aanrader. Maar het kan eigenlijk geen kwaad om ze gewoon allebei in de kast te hebben staan…

Gepubliceerd op 18 november 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
12 november 2020
Susan Aretz
 
Vegan eten anno 2020

November staat wereldwijd in het teken van vegan eten. Hoe staat dat er anno 2020 voor. Ik maakte voor mezelf de balans op.
9 november 2020
kookboek Dishoom
 
Dishoom ‘Lekkers uit Bombay’ – review

Dishoom was een van de eerste restaurants waar ik Indiaas at. In Londen, waar Indiaas eten geliefd is. Nu is er hun eerste kookboek. Maar is het dat wel?
1 november 2020
boeken ottolenghi
 
Maak kans op een boekenpakket van Ottolenghi

Deze week is het Ottolenghi week. De winactie voor het boekenpakket is gesloten en de winnares heeft inmiddels bericht van mij gehad.
1 november 2020
flavour ottolenghi
 
Flavour van Ottolenghi – review

Ieder boek van Ottolenghi is een hit. Zo ook Flavour, zijn meest recente boek. Ik leg uit waarom ik een haat/liefde verhouding met hem heb.
31 oktober 2020
Susan Ung Cosmetics
 
De maand van Susan – oktober

De tiende maand van het jaar. Oktober zat vol ups & downs. Met recht een Coronacoaster te noemen. We kijken even terug op de maand oktober.
27 oktober 2020
 
Susan pakt uit – editie V

Er is weer heel veel food- en andere toffe merken nieuws. En hoe mooi dat bij de aankoop van steeds meer producten je ongemerkt ook iets goed doet. Kijk maar!