Mais & bacon fritters uit Snack Attack

Als je houdt van mais van de barbecue, dan ga je heel blij worden van deze mais en bacon fritters uit Snack Attack van Jord Althuizen. Dit is hoe je ze maakt.
Jord geeft in het intro van dit recept in Snack Attack de standaard gegrilde maiscorn er flink van langs. Daar hou ik persoonlijk weer wel van, maar dat hou ik nu ook van deze mais fritters. Een klein, bijna pannenkoekje gevuld met mais, bacon en lekker wat kruiden en specerijen.
Wat bij deze fritters wel handig is, is dat je een pan hebt die geschikt is voor de barbecue. En nóg handiger is een plancha. Daar bak je er meerdere tegelijk op. Het recept voor deze mais en bacon fritters is eenvoudig, de bereiding ook. Geen enkel excuus dus om deze niet aan je repertoire toe te voegen.
Ik paste het recept trouwens ietsiepietsie aan en serveerde ze zonder de BBQ cream saus die in het boek staat. Maar het boek wil je waarschijnlijk toch gewoon lekker zelf aanschaffen, dus vind je dat recept op bladzijde 120, inclusief het originele recept van Jord.
Voor ongeveer 16 stuks
4 maiskolven
250 gram spekreepjes, uitgebakken en afgekoeld
2 jalapeno pepers, fijn gehakt
50 gram geraspte cheddar
3 eieren
120 gram bloem
½ tl bakpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl uienpoeder
1 tl gerookt paprikapoeder
1 citroen, rasp én sap
2 el zonnebloemolie
½ bos platte peterselie, fijn gesneden
zout en peper
BBQ op 200C (direct)
foto uit Snack Attack van Remko Kraaijeveld
Mais & bacon fritters uit Snack Attack
Gril als eerste de mais rondom. Ik gebruikte voorgegaarde mais, dus dan ben je zo klaar. Maar laat Jord het niet horen 😉 Snijd de mais van de kolf en laat even afkoelen. Mix de pepers, cheddar, eieren, bloem, bakpoeder, specerijen, citroenrasp en – sap, zonnebloemolie en peterselie tot een dik beslag. Voeg daar de spek en mais en toe en breng op smaak met zout en peper.
Mais fritters van de BBQ
Verhit je plancha en vet in met wat zonnebloemolie. Gebruik je een pan verhit die dan ook en doe er een klein scheutje olie in. Schep een flinke hoeveelheid beslag (een centimeter dik ongeveer) op je plancha of in je pan en bak tot de bovenkant indroogt. Schep voorzichtig om en bak de andere kant tot goudbruin. Het beste gaat dit als je plancha/pan echt goed heet is. Bak tot je beslag op is en serveer meteen.
Wij aten ze als bijgerecht bij gegrilde langoustines van de plancha met gerookt citroensap. Ontzettend lekker!
Gepubliceerd op 12 juni 2023