Bulgogi nacho’s
Uit het heerlijke kookboek NomNomNom komen deze verrassende loaded nacho’s. Een Mexicaans-Koreaanse borrelhap die niet normaal lekker is.
Ik hou van loaded nacho’s. Ik bedoel, in Borreltijd en op de site vind je al een lekker nacho recept. Maar deze Bulgogi nacho’s van Dorothy Porker, uit haar kookboek NomNomNom trekken die heerlijke borrelhap naar het volgende level.
Een fusion gerecht met Koreaanse en Mexicaanse invloeden. Normaliter is dat vloeken in de culinaire kerk, maar het werkt!
Wat mij betreft is de toevoeging van een schaaltje kimchi – ofwel Koreaanse fermentatiefunk zoals Mieke ze noemt – een must. Maar oké, als je daar niet zo van houdt, laat je die weg.
Het recept voor deze Bulgogi nacho’s is voor twee personen. En geloof me, die eet je easy met z’n tweetje op, al lijkt het nog zo veel.
Zorg wel voor een lekker drankje erbij, want de sojasaus is zoutig van zichzelf en dat proef je terug in het eindresultaat. Het maakte ons trouwens niks uit. De schaal was in record tijd leeg…
Voor twee personen
125 ml sojasaus
halve ui, geraspt (of fijngesneden)
40 gram kristalsuiker
1 el mirin
4 tenen knoflook, geraspt (ik gebruikte de helft)
½ el sesamolie
versgemalen zwarte peper
250 gram rundergehakt
scheutje zonnebloemolie
50 ml volle melk
250 gram geraspte Cheddar (AH)
½ el maïzena
1 el gochujang (Koreaanse chilipasta
1 zak naturel nacho’s (ik heb liefst die van Santa Maria)
3 bosuitjes, in dunne ringen
Kimchi, naar smaak (o.a. in de toko)
verse koriander, naar smaak
verder nodig: oven voorverwarmen op 180 C – ovenschaal
Bulgogi nacho’s uit NomNomNom
Meng voor de Bulgogi marinade de sojasaus, ui, suiker, mirin, knoflook, sesamolie en peper goed door elkaar. Masseer het gehakt daar goed in en laat het minimaal een uur, maar liefst langer, intrekken.
Verhit voordat je het gehakt bakt de oven voor op 180C en zet een ovenschaal klaar met daarop de nacho’s.
Het teveel aan marinade giet je af en bak in een grote koekenpan, in een drupje zonnebloemolie, het gehakt tot de randjes goudbruin zijn. Ik heb daarna het teveel aan vocht nogmaals afgegoten.
Kaassaus voor de nacho’s
Verhit in de tussentijd de melk tot tegen de kook en smelt daar de kaas in zodat je de basis voor je kaassaus krijgt. Meng de maïzena met 1 eetlepel water en roer dat papje door je kaassaus. Laat zachtjes pruttelen tot je een lekkere kaassaus hebt en meng er dan de gochujang doorheen.
Loaded nacho’s uit de oven
Tijd nu om er loaded nacho’s van te maken. Verder het gehakt over je nacho’s en strooi hier de bosui over heen. Dan de kaassaus erover. Bak je loaded nacho’s nu een kwartiertje in de voorverwarmde oven. Serveer de kimchi en koriander er koud bij, dat is het lekkerst.
Gepubliceerd op 15 oktober 2021
2 reacties
Dit lijkt in de verste verte niet op bulgogi! Fusion is prima, maar noem het niet iets waar het niet op lijkt. Bulgogi wordt gemaakt met lapjes rundvlees en Koreaanse peer, en met geroosterde sesamolie, wat niet te vergelijken is met gewone sesamolie. Dit gerecht zal ongetwijfeld smakelijk zijn maar heeft niets met bulgogi te maken.
ik zal het de auteur van het kookboek waaruit dit komt doorgeven