Linzencake met sinaasappel en chocola

Uit het boek Linzen van Joke Boon komt deze cake die is gemaakt met linzen, amandelmeel en polenta. Het resultaat is onverwacht en verrassend lekker.
Want een linzencake was voor mij een volledig nieuw principe. Tegelijkertijd zijn linzen redelijk neutraal van smaak. Door het gebruik van polenta kreeg de cake een hele lekkere textuur. Ik gebruikte chocola in plaats van de cacaonibs die in het recept staan. Dat gaf nog een extra zoetje aan de cake. Die is namelijk in de basis niet heel zoet en misschien wat vlak. Dus extra smaak toevoegen maakte ‘m alleen maar lekkerder.
Geen idee meer dus wat je met linzen moet maken? Vanaf nu het je een verrassend cakerecept tot je beschikking. In het boek van Joke Boon staan nog meer te gekke linzenrecepten. De review van dat boek vind je hier. Het recept volgt nu!
Voor één linzencake
- 130g oranje linzen, gewassen (ik gebruikte rode linzen)
- 125 ml zonnebloemolie
- 100 ml vloeibare honing(ik gebruikte 125 ml)
- 100 g amandelmeel
- 75 g polenta
- 50 g sinaasappelmarmelade
- 3 eieren
- snuf zout
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 25 g cacaonibs (ik gebruikte stukjes chocola)
verder nodig: staafmixer – ingevet bakblik (of voorzien van bakpapier) – oven voorverwarmen op 180 C (boven/onderwarmte)
Linzencake met sinaasappel en chocola
De basis van deze cake zijn linzen. Kook de goed gewassen linzen dus als eerste in ruim water gaar ,volgens de gebruiksaanwijzing. Dat ze uit elkaar vallen hoort, dus geen paniek. Giet ze af en laat héél goed uitlekken in een zeef. Duw met een lepel het laatste vocht eruit en laat even afkoelen. Daarna gaan ze samen met de olie en honing in een maatbeker. Met een staafmixer pureer je alles fijn (kan ook in de keukenmachine, zoals in het boek staat)
Meng alle andere ingrediënten, minus de chocoladestukjes, in een kom en giet hier het linzenmengsel bij. Pureer alles tot een yoghurt-dik beslag. Het lijkt wat dun, maar dat komt straks goed! Schep de chocoladestukjes er als laatste doorheen. Giet dit in je bakblik en bak in het midden van de oven in 45 minuten gaar en goudbruin. Laat de linzencake op een rooster afkoelen, voordat je de cake uit het blik haalt en aansnijdt. Ook lekker met een extra lik marmelade òp je linzencake!
Gepubliceerd op 12 oktober 2020
4 reacties
Wat een bijzonder recept, die ga ik maken want volgende week is mijn dochter jarig. Ben benieuwd!
Hoi Susan, mijn cake staat in de oven. Ben reuze benieuwd. Het recept vermeldt alleen niet hoeveel honing erin moet? Heb 3 flinke eetlepels gedaan en hopelijk met de marmelade zoet genoeg. Ipv Polenta heb ik cornflour gebruikt. Dank voor dit verrassende recept. I’ll keep you posted.
ik vrees dat ik een foutje in de tekst had Ingrid. Waar olijfolie stond moest honing staan. Excuus!
Haha nou hij was best te doen zelfs met die 125 ml olijfolie erbij… 😂