Linzencake met sinaasappel en chocola



Uit het boek Linzen van Joke Boon komt deze cake die is gemaakt met linzen, amandelmeel en polenta. Het resultaat is onverwacht en verrassend lekker.

Want een linzencake was voor mij een volledig nieuw principe. Tegelijkertijd zijn linzen redelijk neutraal van smaak. Door het gebruik van polenta kreeg de cake een hele lekkere textuur. Ik gebruikte chocola in plaats van de cacaonibs die in het recept staan. Dat gaf nog een extra zoetje aan de cake. Die is namelijk in de basis niet heel zoet en misschien wat vlak. Dus extra smaak toevoegen maakte ‘m alleen maar lekkerder.

Geen idee meer dus wat je met linzen moet maken? Vanaf nu het je een verrassend cakerecept tot je beschikking. In het boek van Joke Boon staan nog meer te gekke linzenrecepten. De review van dat boek vind je hier. Het recept volgt nu!

Voor één linzencake

  • 130g oranje linzen, gewassen (ik gebruikte rode linzen)
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 100 ml vloeibare honing(ik gebruikte 125 ml)
  • 100 g amandelmeel
  • 75 g polenta
  • 50 g sinaasappelmarmelade
  • 3 eieren
  • snuf zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 25 g cacaonibs (ik gebruikte stukjes chocola)

verder nodig: staafmixer – ingevet bakblik (of voorzien van bakpapier) – oven voorverwarmen op 180 C (boven/onderwarmte)

uit Linzen van Joke Boon

Linzencake met sinaasappel en chocola

De basis van deze cake zijn linzen. Kook de goed gewassen linzen dus als eerste in ruim water gaar ,volgens de gebruiksaanwijzing. Dat ze uit elkaar vallen hoort, dus geen paniek. Giet ze af en laat héél goed uitlekken in een zeef. Duw met een lepel het laatste vocht eruit en laat even afkoelen. Daarna gaan ze samen met de olie en honing in een maatbeker. Met een staafmixer pureer je alles fijn (kan ook in de keukenmachine, zoals in het boek staat)

Meng alle andere ingrediënten, minus de chocoladestukjes, in een kom en giet hier het linzenmengsel bij. Pureer alles tot een yoghurt-dik beslag. Het lijkt wat dun, maar dat komt straks goed! Schep de chocoladestukjes er als laatste doorheen. Giet dit in je bakblik en bak in het midden van de oven in 45 minuten gaar en goudbruin. Laat de linzencake op een rooster afkoelen, voordat je de cake uit het blik haalt en aansnijdt. Ook lekker met een extra lik marmelade òp je linzencake!

 

Gepubliceerd op 12 oktober 2020


4 reacties

  1. Joseph schreef:

    Wat een bijzonder recept, die ga ik maken want volgende week is mijn dochter jarig. Ben benieuwd!

  2. Ingrid schreef:

    Hoi Susan, mijn cake staat in de oven. Ben reuze benieuwd. Het recept vermeldt alleen niet hoeveel honing erin moet? Heb 3 flinke eetlepels gedaan en hopelijk met de marmelade zoet genoeg. Ipv Polenta heb ik cornflour gebruikt. Dank voor dit verrassende recept. I’ll keep you posted.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.