Linzencake met sinaasappel en chocola



Uit het boek Linzen van Joke Boon komt deze cake die is gemaakt met linzen, amandelmeel en polenta. Het resultaat is onverwacht en verrassend lekker.

Want een linzencake was voor mij een volledig nieuw principe. Tegelijkertijd zijn linzen redelijk neutraal van smaak. Door het gebruik van polenta kreeg de cake een hele lekkere textuur. Ik gebruikte chocola in plaats van de cacaonibs die in het recept staan. Dat gaf nog een extra zoetje aan de cake. Die is namelijk in de basis niet heel zoet en misschien wat vlak. Dus extra smaak toevoegen maakte ‘m alleen maar lekkerder.

Geen idee meer dus wat je met linzen moet maken? Vanaf nu het je een verrassend cakerecept tot je beschikking. In het boek van Joke Boon staan nog meer te gekke linzenrecepten. De review van dat boek vind je hier. Het recept volgt nu!

Voor één linzencake

  • 130g oranje linzen, gewassen (ik gebruikte rode linzen)
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 100 ml vloeibare honing(ik gebruikte 125 ml)
  • 100 g amandelmeel
  • 75 g polenta
  • 50 g sinaasappelmarmelade
  • 3 eieren
  • snuf zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 25 g cacaonibs (ik gebruikte stukjes chocola)

verder nodig: staafmixer – ingevet bakblik (of voorzien van bakpapier) – oven voorverwarmen op 180 C (boven/onderwarmte)

uit Linzen van Joke Boon

Linzencake met sinaasappel en chocola

De basis van deze cake zijn linzen. Kook de goed gewassen linzen dus als eerste in ruim water gaar ,volgens de gebruiksaanwijzing. Dat ze uit elkaar vallen hoort, dus geen paniek. Giet ze af en laat héél goed uitlekken in een zeef. Duw met een lepel het laatste vocht eruit en laat even afkoelen. Daarna gaan ze samen met de olie en honing in een maatbeker. Met een staafmixer pureer je alles fijn (kan ook in de keukenmachine, zoals in het boek staat)

Meng alle andere ingrediënten, minus de chocoladestukjes, in een kom en giet hier het linzenmengsel bij. Pureer alles tot een yoghurt-dik beslag. Het lijkt wat dun, maar dat komt straks goed! Schep de chocoladestukjes er als laatste doorheen. Giet dit in je bakblik en bak in het midden van de oven in 45 minuten gaar en goudbruin. Laat de linzencake op een rooster afkoelen, voordat je de cake uit het blik haalt en aansnijdt. Ook lekker met een extra lik marmelade òp je linzencake!

 

Gepubliceerd op 12 oktober 2020


4 reacties

  1. Joseph schreef:

    Wat een bijzonder recept, die ga ik maken want volgende week is mijn dochter jarig. Ben benieuwd!

  2. Ingrid schreef:

    Hoi Susan, mijn cake staat in de oven. Ben reuze benieuwd. Het recept vermeldt alleen niet hoeveel honing erin moet? Heb 3 flinke eetlepels gedaan en hopelijk met de marmelade zoet genoeg. Ipv Polenta heb ik cornflour gebruikt. Dank voor dit verrassende recept. I’ll keep you posted.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…