Laksa met kip en garnalen



Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!

Noedelsoep uit een pakje is een ding bij ons thuis, we zijn er allemaal – ongegeneerd – dol op. Mijn favoriet is dan Laksa, want het is een romige en toch beetje spicy noedelsoep.

Het recept van deze Laksa uit Insane is gebaseerd op de Singapore Laksa. Romig door de kokosroom, maar fris door de limoen en citroengras. En in tegenstelling tot de meeste ramen recepten is deze Laksa kinderlijk eenvoudig om te maken.

De meeste tijd zit in het maken van de bumbu, de kruidenpasta die de basis van de soep vormt. Heb je die eenmaal gemaakt, dan is het slechts een kwestie van een half uurtje voor je aan tafel kunt.

Wij hebben de ingrediënten inmiddels standaard in huis en ik speel met de groenten die in de laksa gaan. Want dat is het mooie van deze noedelsoep, als de basis goed is kun je daarna heerlijk variëren.

Voor 4 kommen

voor de bumbu

2 kleine sjalotten, grof gehakt
4 tenen knoflook, gepeld
3-4 rode lombokpepers (ik gebruikte er 3), steel verwijderd en grof gehakt
4 cm laos, in plakjes
1 cm verse kurkuma, in plakjes
1 el trassi
1 el korianderzaad
1 el palmsuiker
1 tl zout
2 el water

voor de soep

400 ml kokosroom (ik heb ‘m ook al eens gemaakt met kokosmelk, kan ook maar is minder intens qua romigheid)
600 ml water (als je kokosmelk gebruikt dan 500 ml water, anders wordt het te waterig)
5 stengels citroengras, gekneusd
10 limoenblaadjes (toko)
200 gram bimi, gehalveerd (ik heb ook al eens kleine broccoliroosjes gebruikt)
150 gram taugé
100 doperwtjes (ik heb ook al eens diepvries sperzieboontjes gebruikt)
200 gram gedroogde rijstnoedels
250 gram kipfilet, in dunne reepjes
150 gram garnalen (uit de diepvries is prima)
sap van een halve limoen

optioneel: Thaise basilicum – koriander
verder nodig: staafmixer

Laksa uit Insane

Laksa met kip en garnalen

Voor deze laksa met kip en garnalen begin je met het maken van de bumbu. Doe alles hiervoor in een hoge maatbeker en maal met de staafmixer tot een pasta. Let op, het is essentieel dat je een krachtige staafmixer hebt die het aankan om ook iets hardere ingrediënten te malen. Anders gebruik een keukenmachine hiervoor. Verhit een soeppan, zonder olie, en doe hier de bumbu in. Bak die 7-8 minuten zachtjes aan. Dreigt het aan te bakken doe er dan een lepel water bij.

Giet daarna de kokosroom en het water bij je bumbu, samen met de citroengras en limoenbladeren en laat dit – met de deksel op de pan – 20 minuten op medium vuur rustig trekken terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereidt.

Romige noedelsoep

In Insane geeft Vanja de tip om de bimi te stomen, daarmee blijft de kleur van de groente intact. Ik heb deze optie gedaan, maar ook de variant waarbij ik de broccoli en boontjes gewoon in de soep mee gaar. Het doet niks aan de smaak af. Dus kies wat je zelf prettig vindt.

Kook de rijstnoedels volgens gebruiksaanwijzing gaar. De kipfilet pocheer je 5 minuten in de soep mee, de garnalen gaan er de laatste 2 minuten bij. Tot slot de doperwtjes en de taugé erbij en even goed doorwarmen.

Breng op smaak met limoensap en de kruiden (als je die gebruikt). Noedels in de kom, kip en garnalen verdelen over de kommen en dan de romige laksa met de groente erbij. Smullen geblazen!

 

Gepubliceerd op 22 juni 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.