Insane van Vanja van der LeedenInsane biedt meer dan gezonde recepten. Want als je iets aan Vanja over kunt laten is het , naast lekkere gerechten, een gezonde dosis zelfspot.

De reden voor het ontstaan van Insane is inmiddels bij de meeste kookboekenlezers wel bekend. Na een historie met allergieën en boulimia en een verstoorde relatie met eten ontdekte Vanja wat goed eten met haar doet.

Nu is dat voor heel veel mensen een reden om door te slaan en te gaan preken over gezond eten, gelukkig is Vanja niet zo en resulteert het in Insane.

Insane gezond, insane lekker

Dat is denk ik de beste omschrijving van Insane. Ja, er wordt gelet op gezond. Met de hulp van diëtist Kelly Bennis is gekeken naar de voedingswaarde van alle recepten. Maar waar ik normaal afhaak als er een diëtist bij een boek betrokken wordt, word ik van Insane juist ongelofelijk blij. Want insane lekker is, naast gezond, misschien nog wel belangrijker.

Alle recepten zien er watertandend lekker uit. Dat Remko Kraaijeveld, naast de partner van Vanja, de fotograaf is, is duidelijk zichtbaar. Zijn signature is goed in het boek terug te zien. De afwisseling tussen buitenfoto’s, studio foto’s en gewoon hele toffe foto’s van hun kinderen maakt het een sprankelend boek. Anders dan alle andere gezonde kookboeken die er zijn.

Meer dan alleen gezonde recepten

Voor wie het wel belangrijk vindt dat gezond ook echt gezond is staat er ook nog genoeg praktische informatie in het boek. Wederom samen met diëtist Kelly Bennis opgesteld. Wat ik héél fijn vind is dat er nergens bij de gerechten calorieën vermeld staan. Kijk maar gewoon naar de ingrediënten en dan zie je al dat alle recepten voedzaam zijn.

Die recepten zijn er van heel simpel tot uitdagend. En met hele toegankelijke ingrediënten en soms ook ingrediënten waar je even je best voor moet doen. Zoals ik al zei, qua moeilijkheid komt iedereen ook nog eens aan zijn trekken. Qua lekker kun je niet anders dan blij worden van dit boek.

Insane van Vanja van der Leeden

Uiteraard kookte ik ook uit Insane van Vanja van der Leeden. Meerdere keren zelfs. Want zowel de watermeloen gazpacho als de laksa waren zó lekker dat ik die al een aantal keer gemaakt heb. Dat zegt eigenlijk wel genoeg, want ik kook op dit moment vrij weinig uit andermans kookboeken, omdat ik zo druk ben met het maken van mijn eigen boeken.

Het recept van de Laksa deel ik met je, want die is werkelijk verrukkelijk en anders dan je wellicht zou verwachten echt in minder dan een uur gemaakt. Je wilt nooit meer anders!

Dus ben je op zoek naar een boek vol heerlijke, verrassende, maakbare recepten die ook nog eens gezond zijn, dan is Insane van Vanja van der Leeden een dikke aanrader. Het boek is uitgegeven door Nijgh & van Ditmar, kost € 34,99 en is in de boekhandel en online te koop.

Gepubliceerd op 22 juni 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.