Culinair avontuur bij Kook Atelier Texel Op Oost



Als je uit eten wil op Texel weet je dat het Kook Atelier een begrip is. Na de verhuizing naar Op Oost is het een waar culinair avontuur geworden.

Ik ken Kook Atelier Texel al aan aantal jaren. Sinds de eerste kennismaking op Texel Culinair heeft het mijn hart veroverd. Ik at in een van de laatste weken van het oude restaurant al bij hen en was toen al onder de indruk. Sinds hun verhuizing naar Op Oost (waartoe ook een klein boetiekhotel behoort) is dat alleen maar verder toegenomen.

Eindelijk was het dan nu zo ver. Een avond genieten van de kookkunsten van chef Joram en zijn team. In een tijdelijk onderkomen, zo blijkt. Want de kas waarin we eten wordt dit najaar gesloopt. De verbouwingsplannen voor het restaurant waren stil komen te liggen door Corona. Achteraf gunstig, zo vertelt Joram. Voortschrijdend inzicht is soms toch ook fijn, dus wordt de verbouwing aangepast aan nieuwe inzichten.

Je kunt tijdens de verbouwing  trouwens gewoon bij ze blijven eten, want vanaf november huist het restaurant tijdelijk in Grand Hotel Opduin, tot hun eigen stek klaar is. Wat een topoplossing. Maar dat duurt nog even, nu terug naar onze avond bij Op Oost.

Kook Atelier Texel op Oost

Onze avond bij Kook Atelier Texel begint met een reeks verrassende amuses. Een kruidentakje met zeekraal, lamsoor, dropmunt en venkelbloesem op een krokante stengel van bierbeslag met zeewierpoeder. Het meeste uit eigen tuin, is een te gekke start. Wat een bijzondere amuse.

Erbij ligt het menu opgerold. Tenminste, een aanwijzing voor het menu. Het blijkt een gedicht met daarin de elementen benoemd waar het menu vandaag om draait. Lucht, water, vuur en aarde. Alles draait bij het restaurant om de natuur. In totaal krijgen we vier amuses.

Een van de toppers van de avond voor mij is de oestermartini. Een doorzichtig schaaltje met onderin een bouillon met frisse groente en er bovenop een martini van Willems Wermoed en jenever en daarin een verse oester. Wat een smaakexplosie, geweldig!

Kook Atelier Texel  

Visgerechten in verschillende stijlen

Erna volgt een ceviche van Hamachi, die al net zo lekker is. Er volgt nog een visgerecht, met een mousse van de lever van kabeljauw en daarna een super lekker scheermesje met gebrande bosui. Nog zo’n verrassing is de octopus van de barbecue met een bouillon van tomaat. Wauw! Ook het visgerecht dat daarop volgt, Harder met bottarga en een stoofje van zeekraal is weer subliem.

De tak met daarop sjalot in een krokant beslag is leuk gedaan qua presentatie. Ook qua smaak is het weer top, maar heel langzaam raakt mijn maag wat vol. Had ik nou toch maar het brood over geslagen dat tussendoor op tafel stond. Maar djeez jongens, ook dat was zó lekker. Onze dochter had denk ik het hele schaaltje in d’r eentje wel willen opeten. Het blijkt van de bakker van De Branding, uit Den Burg. Dus die gaan we maar eens een bezoekje brengen…

 

Na alle fantastische visgerechten is het nu tijd voor een van de specialiteiten van het eiland. Lamsvlees. In verschillende bereidingen. Als vulling van een ravioli, als boutje bij werkelijk fantastisch lekkere groente (palmkool met hazelnootcrumble, wat een topcombi!) en als krokant gebakken zwezerik ‘nugget’ op een stokje. Echt subliem.

Gastvrij en ongedwongen

Een kleine smaakpalet cleanser in de vorm van een macaron met mosterd en schapenkaas gaat het dessert met biet en gezouten schapenyoghurt voor. Waar een toprestaurant zich volgens mij onderscheidt is als ze zien dat het dessert net te hoog gegrepen is voor onze 11 jarige er, zonder te vragen, een zoet aardbeiendessert apart voor haar wordt gemaakt. Ik ga zó goed op dit soort gestes.

De friandises bij de koffie zijn het slotstuk van een waanzinnige avond. Huisgemaakte canalé met lavendel. Nog warm van binnen. Perfect krokant van buiten. Te gek! Dat een leerling die tot in de details heeft weten te perfectioneren proef je aan alles. Vol trots komt hij het ook aan tafel vertellen, als onze dochter er nog eentje extra krijgt omdat ze ze zo lekker vindt.

uit eten texel

Het is een topavond. In alle opzichten. Gastvrij, ongedwongen, een werkelijk fantástisch menu. Echt verrassende gerechten. Alles even lekker.

De prijs/kwaliteitsverhouding is méér dan in orde. We eten met z’n drietjes, inclusief water, een glas cava vooraf en een fles wijn (een aanrader trouwens, ik koos de Albeiriño uit) voor € 375,- totaal (excl. fooi).

Sterrenwaardig eten bij Kook Atelier Texel

Het menu van Kook Atelier Texel zoals wij het aten (het was pas de 2e dag van dit menu) wordt de komende tijd nog geserveerd en is wat mij betreft sterrenwaardig. Ik kan je alleen maar aanbevelen om heel snel een retourtje Texel te boeken. Blijf er lekker slapen. Laat je in de watten leggen en geniet. Dat deden wij tot in onze tenen!

Gepubliceerd op 8 augustus 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.