Culinair avontuur bij Kook Atelier Texel Op Oost



Als je uit eten wil op Texel weet je dat het Kook Atelier een begrip is. Na de verhuizing naar Op Oost is het een waar culinair avontuur geworden.

Ik ken Kook Atelier Texel al aan aantal jaren. Sinds de eerste kennismaking op Texel Culinair heeft het mijn hart veroverd. Ik at in een van de laatste weken van het oude restaurant al bij hen en was toen al onder de indruk. Sinds hun verhuizing naar Op Oost (waartoe ook een klein boetiekhotel behoort) is dat alleen maar verder toegenomen.

Eindelijk was het dan nu zo ver. Een avond genieten van de kookkunsten van chef Joram en zijn team. In een tijdelijk onderkomen, zo blijkt. Want de kas waarin we eten wordt dit najaar gesloopt. De verbouwingsplannen voor het restaurant waren stil komen te liggen door Corona. Achteraf gunstig, zo vertelt Joram. Voortschrijdend inzicht is soms toch ook fijn, dus wordt de verbouwing aangepast aan nieuwe inzichten.

Je kunt tijdens de verbouwing  trouwens gewoon bij ze blijven eten, want vanaf november huist het restaurant tijdelijk in Grand Hotel Opduin, tot hun eigen stek klaar is. Wat een topoplossing. Maar dat duurt nog even, nu terug naar onze avond bij Op Oost.

Kook Atelier Texel op Oost

Onze avond bij Kook Atelier Texel begint met een reeks verrassende amuses. Een kruidentakje met zeekraal, lamsoor, dropmunt en venkelbloesem op een krokante stengel van bierbeslag met zeewierpoeder. Het meeste uit eigen tuin, is een te gekke start. Wat een bijzondere amuse.

Erbij ligt het menu opgerold. Tenminste, een aanwijzing voor het menu. Het blijkt een gedicht met daarin de elementen benoemd waar het menu vandaag om draait. Lucht, water, vuur en aarde. Alles draait bij het restaurant om de natuur. In totaal krijgen we vier amuses.

Een van de toppers van de avond voor mij is de oestermartini. Een doorzichtig schaaltje met onderin een bouillon met frisse groente en er bovenop een martini van Willems Wermoed en jenever en daarin een verse oester. Wat een smaakexplosie, geweldig!

Kook Atelier Texel  

Visgerechten in verschillende stijlen

Erna volgt een ceviche van Hamachi, die al net zo lekker is. Er volgt nog een visgerecht, met een mousse van de lever van kabeljauw en daarna een super lekker scheermesje met gebrande bosui. Nog zo’n verrassing is de octopus van de barbecue met een bouillon van tomaat. Wauw! Ook het visgerecht dat daarop volgt, Harder met bottarga en een stoofje van zeekraal is weer subliem.

De tak met daarop sjalot in een krokant beslag is leuk gedaan qua presentatie. Ook qua smaak is het weer top, maar heel langzaam raakt mijn maag wat vol. Had ik nou toch maar het brood over geslagen dat tussendoor op tafel stond. Maar djeez jongens, ook dat was zó lekker. Onze dochter had denk ik het hele schaaltje in d’r eentje wel willen opeten. Het blijkt van de bakker van De Branding, uit Den Burg. Dus die gaan we maar eens een bezoekje brengen…

 

Na alle fantastische visgerechten is het nu tijd voor een van de specialiteiten van het eiland. Lamsvlees. In verschillende bereidingen. Als vulling van een ravioli, als boutje bij werkelijk fantastisch lekkere groente (palmkool met hazelnootcrumble, wat een topcombi!) en als krokant gebakken zwezerik ‘nugget’ op een stokje. Echt subliem.

Gastvrij en ongedwongen

Een kleine smaakpalet cleanser in de vorm van een macaron met mosterd en schapenkaas gaat het dessert met biet en gezouten schapenyoghurt voor. Waar een toprestaurant zich volgens mij onderscheidt is als ze zien dat het dessert net te hoog gegrepen is voor onze 11 jarige er, zonder te vragen, een zoet aardbeiendessert apart voor haar wordt gemaakt. Ik ga zó goed op dit soort gestes.

De friandises bij de koffie zijn het slotstuk van een waanzinnige avond. Huisgemaakte canalé met lavendel. Nog warm van binnen. Perfect krokant van buiten. Te gek! Dat een leerling die tot in de details heeft weten te perfectioneren proef je aan alles. Vol trots komt hij het ook aan tafel vertellen, als onze dochter er nog eentje extra krijgt omdat ze ze zo lekker vindt.

uit eten texel

Het is een topavond. In alle opzichten. Gastvrij, ongedwongen, een werkelijk fantástisch menu. Echt verrassende gerechten. Alles even lekker.

De prijs/kwaliteitsverhouding is méér dan in orde. We eten met z’n drietjes, inclusief water, een glas cava vooraf en een fles wijn (een aanrader trouwens, ik koos de Albeiriño uit) voor € 375,- totaal (excl. fooi).

Sterrenwaardig eten bij Kook Atelier Texel

Het menu van Kook Atelier Texel zoals wij het aten (het was pas de 2e dag van dit menu) wordt de komende tijd nog geserveerd en is wat mij betreft sterrenwaardig. Ik kan je alleen maar aanbevelen om heel snel een retourtje Texel te boeken. Blijf er lekker slapen. Laat je in de watten leggen en geniet. Dat deden wij tot in onze tenen!

Gepubliceerd op 8 augustus 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
13 september 2021
vegan makeup kruidvat
 
Betaalbare vegan make-up

Afgelopen week was ik bij de introductie van de nieuwe betaalbare vegan make-uplijn van het Kruidvat. Dat was een aangename kennismaking!
12 september 2021
Daalder West
 
Daalder rockt in West

Als sterrenrestaurant Daalder van een klassieke setting in de Jordaan verhuist naar West is het altijd de vraag hoe dat uitpakt. Spoileralert; behoorlijk goed.
11 september 2021
Susan Aretz
 
Zo maak je duurzame(re) keuzes in de supermarkt

Hoe draag jij tijdens het doen van je boodschappen bij aan een betere leefwereld voor dier, natuur en klimaat? Heel eenvoudig! Kijk maar.
7 september 2021
Susan Aretz gin
 
De Holy Unicorn gin en zijn verhaal

Het verhaal achter Holy Unicorn gin is een bijzonder en heel persoonlijk verhaal. Dit is hoe Holy Unicorn gin geworden is zoals ‘ie nu is.
7 september 2021
pumpkin spice
 
De lekkerste recepten met pumpkin spice

Pumpkin spice kruiden zijn typisch Amerikaans. Maar wat zijn nou de lekkerste recepten met pumpkin spice. Dit is wat mij betreft de 8 lekkerste.
18 juli 2021
fleur de sel handmatig scheppen
 
De wondere wereld van zout

Zout gebruiken we allemaal, dagelijks wellicht zelfs. Hoe wordt het gewonnen en welke soorten zijn er? Ik zocht het in de Camargue in Frankrijk voor je uit.