Kook Atelier TexelKook Atelier Texel

Afgelopen september, tijdens Texel Culinair, ontdekte ik restaurant Kook Atelier Texel. Hun introductie van een vegan foie gras was zo revolutionair dat ze er tijdens het foodfestival niet alleen een prijs mee wonnen. Maar door hun enthousiasme en liefde voor hun vak vooral ook mijn hart. Of ik zin had om, als ik een volgende keer op Texel zou zijn, te komen eten. Ehrm… d’uuuuuh!

Afgelopen vier dagen was ik op Texel, samen met vriendin Buffi Duberman, om te werken, te relaxen, bij te slapen én om te eten bij Valerie & Joram. Waar Valerie de drijvende kracht achter de schermen is is Joram de man in de keuken. De combinatie van die twee samen is te gek. Samen runnen ze niet alleen een restaurant, maar ook een evenemententak die o.a. het Beach Food Festival organiseert.

Zilte safari

Met Valerie gingen we ’s middags eerst het Wad op. Op letterlijk een steenworp afstand van hun nieuwe avontuur in 2020, op Oost (daarover later meer, maar kijk even wat een uitzicht hier op de foto linksboven), loop je, bij eb, een zilte moes- en eettuin in. Valerie weet inmiddels wat er eetbaar is en wat niet en laat verschillende plantjes en zeewieren zien die Joram onder andere in zijn keuken gebruikt.

We lopen letterlijk over velden vol oesters, mosselen en alikruiken die geraapt mogen worden voor eigen gebruik (tot max 10kg). Het is dat ik geen champagne bij me had, anders was ik ter plekke met een oestermes mijn eigen voorgerecht gaan openmaken.

Kook Atelier Texel

Gelukkig regelt Joram dat later die avond voor ons, als een van onze amuse een verse oester van het Wad is (foto rechtsboven). Super romig, heel mals. Geweldig! Sowieso is een avond in hun restaurant één groot feest. Met een extra vet compliment voor de dames in de bediening. De lol die zij in hun werk hebben is zo aanstekelijk. Heerlijk! Oh en wil iedereen vanaf nu als aperitief yuzu saké met kombucha serveren alsjeblieft (foto linksboven). Wat een verrassend lekker begin van onze avond.

Zilte keuken

Als voorgerecht krijgen we de vegan foie gras waar ik het eerder over had (foto hieronder). Gecombineerd met een sherry. Opgemaakt op een groot bord is ‘ie nog mooier dan op een papieren bordje in de buitenlucht. De smaak is nog even overweldigend lekker. Zo innovatief, zó goed op smaak. Heb je één reden nodig om naar Texel te komen om te eten bij Kook Atelier, dan mag dit je reden zijn!

Maar we krijgen nog veel meer lekkers. Bij de gang erna (foto linksonder) wordt, heel voorzichtig, een bodempje wijn ingeschonken. Mijn eerste gedachte? Da’s wel heel weinig wijn hahaha. Het blijkt met opzet. Want er wordt een natuurwijn geschonken en dat is niet voor iedereen. Nat hooi en sulfur zijn de eerste geuren. Maar proeven we ‘m daarna bij het gerecht van kabeljauw, met paddenstoelen, rucola créme en daslook klopt de pairing volledig. Lef hebben hoor, om zo’n combinatie te presenteren.

Lef moet ik zelf even verzamelen bij het volgende gerecht (foto rechtsboven). Want (geconfijte) hart en maag van eend zijn niet mijn eerste keuzes in een restaurant. Ze worden echter gecombineerd met de filet van diezelfde boerderij eend en met biet, aardpeer en rozemarijn. Zeker in combinatie met de krachtige Spaanse rode Rioja is het uiteindelijk gewoon een heerlijke combi.

Dat álles van de eend wordt gebruikt is daarnaast eigenlijk ook gewoon te gek. Ik houd van chefs die op die respectvolle manier met hun dierlijke producten omgaan.

We sluiten af met een soort deconstructed stroopwafel. De combinatie van de appel in het gerecht tilt het totaal omhoog. Ook hier weer een fantastische pairing met een versterkte wijn die bestaat uit Pedro Ximenez met Moscatel. Dus zoet, maar ook weer heel fris. Geweldig!
Terwijl we genieten van onze koffie met lekkers erbij vertelt Joram vol enthousiasme over de plannen voor 2020.

Op Oost

Eind december sluit Kook Atelier en rond april 2020 opent hun nieuwe avontuur;  Op Oost. Letterlijk in het Oosten van Texel wordt op dit moment een historisch pand uit 1880 verbouwd tot hotel, restaurant en evenementenlocatie. Elf kamers komen er met daarnaast het restaurant met open keuken en chefs table. Ook zal er buiten op open vuur gekookt kunnen worden. De naam Kook Atelier blijft voor het restaurant gewoon gehandhaafd.

Straks is er dus op één locatie gelegenheid tot slapen, eten en evenementen. Zó tof. Ook de wandeling die we met Valerie deden zal kleinschalig aangeboden gaan worden (doen, doen, doen!!) Maar er zijn nog véél meer plannen. Zo wordt alles in de tuin eetbaar en wordt alles zodanig aangeplant dat je met de seizoenen mee ziet wat er groeit en bloeit. 

Wij komen terug

Gelukkig ben ik vaker op Texel, dus ik ga de avonturen van Valerie & Joram op de voet volgen. Volgend jaar september hebben we een bruiloft op Texel en ik heb maar zo het vermoeden dat ik weet waar we dan gaan logeren…. Wil je alle avonturen van ze volgen, houd dat hun website Op Oost in de gaten.

Disclaimer: wij hebben op uitnodiging bij het Kook Atelier gegeten, maar dit artikel is volledig op basis van mijn eigen beleving geschreven.

Gepubliceerd op 30 november 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]