Kip Siam Wereldgerechten



Uit Wereldgerechten, van Karin Luiten, komt deze Kip Siam. Maar dan zonder pakjes en zakjes. Zoveel lekkerder!

Want zoals met veel voorverpakte gerechten is zelf koken echt veel leuker, makkelijk, sneller en vaak goedkoper dan wanneer je op pakjes en zakjes terugvalt, waar dan vervolgens eigenlijk alles nog apart bij gekocht moet worden.

Karin Luiten laat in haar boek Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes dan ook, in 115 recepten, zien hoe je de meest bekende pakjes omtovert tot een verse maaltijd.

Deze Kip Siam koos ik onder meer uit omdat, in een vorig leven lijkt het wel, toen ik op kamers woonde dit het voornaamste pakje was dat ik kocht als ik een Thais gerecht wilde maken. Terwijl het zo simpel is om Kip Siam zelf te maken.

Wokgroente, currypasta, kokosmelk en kip (of kies een vega versie als je wilt). Maar is het eigenlijk niet. Een paar smaakmakers, zoals gember en citroengras erbij en je bent al bijna klaar!

Als je zorgt dat alles klaar staat voor je begint met bakken, dan kun je in een kwartier aan tafel zitten. Perfect toch?

Kip Siam voor 4 personen

Marinade

350 gram kippendijen, in blokjes
1 rode peper, zonder zaadlijst, fijn gesneden (ik gebruikte de helft)
2 cm gember, fijn gesneden
2 tenen knoflook, fijn gesneden
3 el vissaus
2 el bruine basterdsuiker
sap van een halve limoen

verder nodig

300 gram pandanrijst, gekookt volgens gebruiksaanwijzing
1 blik kokosmelk (400gram)
600 gram Thaise wokgroenten
3 volle el groene currypasta
1 stengel citroengras
sap van halve limoen
2 el vissaus
zonnebloemolie

voor garnering

100 gram cashewnoten, ongebrand
3 stengels bosui, fijngesneden
koriander, naar smaak

Kip Siam Karin Luiten

Kip Siam uit Wereldgerechten van Karin Luiten

Om deze kip Siam te maken verhit je eerst een grote hapjespan of een wok met een druppel olie en rooster hier de cashewnoten in, tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en zet apart.

Meng alle ingrediënten voor de marinade van de kip Siam, doe de kip er in en leg in de koelkast weg, zolang je wilt. Dit kun je dus ook al de avond/ochtend ervoor doen, net als het roosteren van de cashewnoten.

Makkelijke kip Siam

Als je de kip Siam wilt gaan eten zet je als eerste de rijst op en kook die volgens de gebruiksaanwijzing. In een grote pan gaat wat zonnebloemolie. Bak hierin, op hoog vuur, de kip met marinade 2 minuten aan. Haal dan uit de pan en hou apart.

Klein drupje olie nog en bak daarin de currypasta een minuutje. Voeg de wokgroente toe en bak 2 minuten mee op hoog vuur. Blus dan af met de kokosmelk, vissaus en limoensap. Citroengras even kneuzen en toevoegen, net als de kip.

Laat alles 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Op dat moment is je rijst ook gaar en kun je alles serveren. Bestrooi de Kip siam met de geroosterde cashewnoten, bosui en koriander en serveer met de rijst. Smullen maar!

 

 

Gepubliceerd op 9 oktober 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.