Bloemkool katsu curry



Uit Vegan Japaneasy komt deze vegan bloemkool katsu curry. Een verrassende manier om bloemkool te eten en helemaal niet moeilijk te maken.

De ‘katsu’ in katsucurry verwijst naar het gepaneerde iets dat bovenop ligt, niet naar de curry zelf. Het meest bekende katsu gerecht in Nederland is denk ik Chicken Katsu. Oftewel, gemaakt van kip. In Vegan Japaneasy kiest Anderson ervoor om het gerecht met bloemkool te maken. Net zo romig,  net zo zacht en door de bloemkool te paneren net zo knapperig. Erbij komt een Japanse curry en rijst. Ik vind het een top combi.

Dit is hoe je de bloemkool katsu curry uit Vegan Japaneasy maakt.

Voor vier personen

  • 1 heel grote bloemkool, in 4 grote verticale plakken die door de stronk bijeen worden gehouden
  • 60 g tarwebloem
  • vegan ei-vervanger voor 4 eieren, klaargemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking,
    of 1 x hoeveelheid ei-vervanger (zie daarvoor het boek)
  • 120-150 g panko
  • olie, om in te bakken
  • paar snufjes zout
  • 800 ml dashi (in het boek staat een recept of gebruik op smaak gebrachte groentebouillon
  • 200 g Japanse curryroux (zie hieronder)
  • 2 el sojasaus
  • 2 el tomatenketchup
  • pittige chilisaus, naar smaak
  • gekookte rijst, voor erbij
  • ongeveer 40 g rode ingemaakte gember, ter garnering (optioneel)
  • paar snufjes sesamzaad, ter garnering

Verder nodig: oven voorverwarmen op 100 ºC

katsu curry vegan

Bloemkool katsu curry

Voor je bloemkool katsu bestuif je de bloemkoolsteaks met tarwebloem, haal ze door de ei-vervanger en dan door de panko tot ze er rondom mee bedekt zijn. Verhit ongeveer 1 cm olie in een grote koekenpan op matig-hoog vuur en leg voorzichtig de plakken bloemkool erin. Bak ongeveer 5 minuten aan elke kant tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Je moet dit waarschijnlijk in delen doen, tenzij je een absoluut gigantische koekenpan hebt. Laat de bloemkoolplakken na het bakken uitlekken op keukenpapier, breng ze op smaak met een paar snufjes zout, leg ze op een bakplaat met bakpapier en schuif deze in de oven terwijl je de andere bloemkoolplakken andere bakt.

Breng intussen in een pan de dashi of groentebouillon aan de kook en klop de curryroux, sojasaus, tomatenketchup en chilisaus erdoor. Laat ongeveer 5 minuten koken, klop af en toe door, tot het mengsel lekker dik wordt. Schep wat rijst op grote borden, verdeel de currysaus erover en leg de gebakken bloemkool erop (snijd deze eerst in stukjes of geef er mes en vork bij). Garneer eventueel met de ingemaakte gember en het sesamzaad en smullen maar!

Japanse curry roux maak je zo

3 el kokosolie
3 el plantaardige olie
1 kleine ui, fijngesnipperd
½ kleine, rijpe banaan, in blokjes
1 el tomatenpuree
1 el pindakaas of andere notenpasta
60 g tarwebloem
2 el kerriepoeder
2 el garam masala
2 el edelgistvlokken (optioneel)

Zo maak je Japanse roux

Voor de Japanse roux verwarm je de kokosolie en plantaardige olie samen in een pan op matig vuur, voeg de ui toe en fruit tot deze zacht is en wat kleur krijgt. Doe de banaan erbij en bak mee tot hij bruin wordt en uit elkaar valt. Voeg dan de tomatenpuree, pindakaas, tarwebloem, het kerriepoeder, de garam masala en eventueel de edelgistvlokken toe.

Bak al roerend 5 minuten tot de specerijen zacht worden en de bloem het vet heeft geabsorbeerd. Hak alles fijn in een keuken machine of pureer de roux met een staafmixer. Laat afkoelen, verdeel in porties van 50 gram en zet in de koelkast, waar je ze ongeveer een week kunt bewaren, of in de vriezer, waar je ze een paar maanden kunt bewaren.

Gepubliceerd op 3 maart 2021


2 reacties

  1. Eline schreef:

    *gebied ipv gebieden

  2. Eline Hoekert schreef:

    Ziet er heerlijk uit!! Ben heel benieuwd naar de Japanse keuken. Ken alleen miso en sushi etc. dus er valt nog veel te leren op dat gebieden! Zou dolblij zijn met dat kookboek🤩🥳

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 16

Seizoensfavorieten, makkelijke maaltijden, een kidsproof pasta en een gezonde fastfood optie. Het zit allemaal in dit nieuwe weekmenu!
13 april 2021
brownie cheesecake
 
Brownie met cheesecaketopping en kersenswirl

In deze brownie met cheesecake topping zit alles wat lekker is. De perfecte traktatie of decadent dessert
13 april 2021
asperge risotto
 
Asperge risotto met garnalen & zalm

Een heerlijk aspergerecept, waarbij je de asperges gaart in romige risotto en serveert met Hollandse garnalen en warmgerookte zalm. Yum!
9 april 2021
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
9 april 2021
klaar om te koken
 
Weekmenu 2021 – week 15

Het weekmenu is weer vers, lekker en in het seizoen. Vijf keer een lekker doordeweeks recept en iets lekkers voor het weekend. Dat wordt weer smullen.
9 april 2021
 
Zomerse lasagne met ricotta & tomatensaus

Een snelle, frisse lasagne met heel veel groenten. Deze zomerse lasagne is werkelijk in ieder seizoen lekker en super goed voor te bereiden.