Bloemkool katsu curry



Uit Vegan Japaneasy komt deze vegan bloemkool katsu curry. Een verrassende manier om bloemkool te eten en helemaal niet moeilijk te maken.

De ‘katsu’ in katsucurry verwijst naar het gepaneerde iets dat bovenop ligt, niet naar de curry zelf. Het meest bekende katsu gerecht in Nederland is denk ik Chicken Katsu. Oftewel, gemaakt van kip. In Vegan Japaneasy kiest Anderson ervoor om het gerecht met bloemkool te maken. Net zo romig,  net zo zacht en door de bloemkool te paneren net zo knapperig. Erbij komt een Japanse curry en rijst. Ik vind het een top combi.

Dit is hoe je de bloemkool katsu curry uit Vegan Japaneasy maakt.

Voor vier personen

  • 1 heel grote bloemkool, in 4 grote verticale plakken die door de stronk bijeen worden gehouden
  • 60 g tarwebloem
  • vegan ei-vervanger voor 4 eieren, klaargemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking,
    of 1 x hoeveelheid ei-vervanger (zie daarvoor het boek)
  • 120-150 g panko
  • olie, om in te bakken
  • paar snufjes zout
  • 800 ml dashi (in het boek staat een recept of gebruik op smaak gebrachte groentebouillon
  • 200 g Japanse curryroux (zie hieronder)
  • 2 el sojasaus
  • 2 el tomatenketchup
  • pittige chilisaus, naar smaak
  • gekookte rijst, voor erbij
  • ongeveer 40 g rode ingemaakte gember, ter garnering (optioneel)
  • paar snufjes sesamzaad, ter garnering

Verder nodig: oven voorverwarmen op 100 ºC

katsu curry vegan

Bloemkool katsu curry

Voor je bloemkool katsu bestuif je de bloemkoolsteaks met tarwebloem, haal ze door de ei-vervanger en dan door de panko tot ze er rondom mee bedekt zijn. Verhit ongeveer 1 cm olie in een grote koekenpan op matig-hoog vuur en leg voorzichtig de plakken bloemkool erin. Bak ongeveer 5 minuten aan elke kant tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Je moet dit waarschijnlijk in delen doen, tenzij je een absoluut gigantische koekenpan hebt. Laat de bloemkoolplakken na het bakken uitlekken op keukenpapier, breng ze op smaak met een paar snufjes zout, leg ze op een bakplaat met bakpapier en schuif deze in de oven terwijl je de andere bloemkoolplakken andere bakt.

Breng intussen in een pan de dashi of groentebouillon aan de kook en klop de curryroux, sojasaus, tomatenketchup en chilisaus erdoor. Laat ongeveer 5 minuten koken, klop af en toe door, tot het mengsel lekker dik wordt. Schep wat rijst op grote borden, verdeel de currysaus erover en leg de gebakken bloemkool erop (snijd deze eerst in stukjes of geef er mes en vork bij). Garneer eventueel met de ingemaakte gember en het sesamzaad en smullen maar!

Japanse curry roux maak je zo

3 el kokosolie
3 el plantaardige olie
1 kleine ui, fijngesnipperd
½ kleine, rijpe banaan, in blokjes
1 el tomatenpuree
1 el pindakaas of andere notenpasta
60 g tarwebloem
2 el kerriepoeder
2 el garam masala
2 el edelgistvlokken (optioneel)

Zo maak je Japanse roux

Voor de Japanse roux verwarm je de kokosolie en plantaardige olie samen in een pan op matig vuur, voeg de ui toe en fruit tot deze zacht is en wat kleur krijgt. Doe de banaan erbij en bak mee tot hij bruin wordt en uit elkaar valt. Voeg dan de tomatenpuree, pindakaas, tarwebloem, het kerriepoeder, de garam masala en eventueel de edelgistvlokken toe.

Bak al roerend 5 minuten tot de specerijen zacht worden en de bloem het vet heeft geabsorbeerd. Hak alles fijn in een keuken machine of pureer de roux met een staafmixer. Laat afkoelen, verdeel in porties van 50 gram en zet in de koelkast, waar je ze ongeveer een week kunt bewaren, of in de vriezer, waar je ze een paar maanden kunt bewaren.

Gepubliceerd op 3 maart 2021


2 reacties

  1. Eline schreef:

    *gebied ipv gebieden

  2. Eline Hoekert schreef:

    Ziet er heerlijk uit!! Ben heel benieuwd naar de Japanse keuken. Ken alleen miso en sushi etc. dus er valt nog veel te leren op dat gebieden! Zou dolblij zijn met dat kookboek🤩🥳

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!