Bloemkool katsu curry



Uit Vegan Japaneasy komt deze vegan bloemkool katsu curry. Een verrassende manier om bloemkool te eten en helemaal niet moeilijk te maken.

De ‘katsu’ in katsucurry verwijst naar het gepaneerde iets dat bovenop ligt, niet naar de curry zelf. Het meest bekende katsu gerecht in Nederland is denk ik Chicken Katsu. Oftewel, gemaakt van kip. In Vegan Japaneasy kiest Anderson ervoor om het gerecht met bloemkool te maken. Net zo romig,  net zo zacht en door de bloemkool te paneren net zo knapperig. Erbij komt een Japanse curry en rijst. Ik vind het een top combi.

Dit is hoe je de bloemkool katsu curry uit Vegan Japaneasy maakt.

Voor vier personen

  • 1 heel grote bloemkool, in 4 grote verticale plakken die door de stronk bijeen worden gehouden
  • 60 g tarwebloem
  • vegan ei-vervanger voor 4 eieren, klaargemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking,
    of 1 x hoeveelheid ei-vervanger (zie daarvoor het boek)
  • 120-150 g panko
  • olie, om in te bakken
  • paar snufjes zout
  • 800 ml dashi (in het boek staat een recept of gebruik op smaak gebrachte groentebouillon
  • 200 g Japanse curryroux (zie hieronder)
  • 2 el sojasaus
  • 2 el tomatenketchup
  • pittige chilisaus, naar smaak
  • gekookte rijst, voor erbij
  • ongeveer 40 g rode ingemaakte gember, ter garnering (optioneel)
  • paar snufjes sesamzaad, ter garnering

Verder nodig: oven voorverwarmen op 100 ºC

katsu curry vegan

Bloemkool katsu curry

Voor je bloemkool katsu bestuif je de bloemkoolsteaks met tarwebloem, haal ze door de ei-vervanger en dan door de panko tot ze er rondom mee bedekt zijn. Verhit ongeveer 1 cm olie in een grote koekenpan op matig-hoog vuur en leg voorzichtig de plakken bloemkool erin. Bak ongeveer 5 minuten aan elke kant tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Je moet dit waarschijnlijk in delen doen, tenzij je een absoluut gigantische koekenpan hebt. Laat de bloemkoolplakken na het bakken uitlekken op keukenpapier, breng ze op smaak met een paar snufjes zout, leg ze op een bakplaat met bakpapier en schuif deze in de oven terwijl je de andere bloemkoolplakken andere bakt.

Breng intussen in een pan de dashi of groentebouillon aan de kook en klop de curryroux, sojasaus, tomatenketchup en chilisaus erdoor. Laat ongeveer 5 minuten koken, klop af en toe door, tot het mengsel lekker dik wordt. Schep wat rijst op grote borden, verdeel de currysaus erover en leg de gebakken bloemkool erop (snijd deze eerst in stukjes of geef er mes en vork bij). Garneer eventueel met de ingemaakte gember en het sesamzaad en smullen maar!

Japanse curry roux maak je zo

3 el kokosolie
3 el plantaardige olie
1 kleine ui, fijngesnipperd
½ kleine, rijpe banaan, in blokjes
1 el tomatenpuree
1 el pindakaas of andere notenpasta
60 g tarwebloem
2 el kerriepoeder
2 el garam masala
2 el edelgistvlokken (optioneel)

Zo maak je Japanse roux

Voor de Japanse roux verwarm je de kokosolie en plantaardige olie samen in een pan op matig vuur, voeg de ui toe en fruit tot deze zacht is en wat kleur krijgt. Doe de banaan erbij en bak mee tot hij bruin wordt en uit elkaar valt. Voeg dan de tomatenpuree, pindakaas, tarwebloem, het kerriepoeder, de garam masala en eventueel de edelgistvlokken toe.

Bak al roerend 5 minuten tot de specerijen zacht worden en de bloem het vet heeft geabsorbeerd. Hak alles fijn in een keuken machine of pureer de roux met een staafmixer. Laat afkoelen, verdeel in porties van 50 gram en zet in de koelkast, waar je ze ongeveer een week kunt bewaren, of in de vriezer, waar je ze een paar maanden kunt bewaren.

Gepubliceerd op 3 maart 2021


2 reacties

  1. Eline schreef:

    *gebied ipv gebieden

  2. Eline Hoekert schreef:

    Ziet er heerlijk uit!! Ben heel benieuwd naar de Japanse keuken. Ken alleen miso en sushi etc. dus er valt nog veel te leren op dat gebieden! Zou dolblij zijn met dat kookboek??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.