In de keuken met …. Ramon BeukRamonBeuk vooreenmaand

Kennismaken met Ramon Beuk

De meesten zullen Ramon Beuk nog kennen uit zijn televisietijd. Hij maakte verschillende programma’s. Kookprogramma’s voor Net5, maar ook pareltjes zoals Terug naar mijn Roti voor de NPO. Daarnaast had Beuk jarenlang de Glazen Ruimte en had hij een aantal jaren in de zomer ‘Restaurant voor een Maand’

Toch ziet Beuk zich niet als chef, maar liever als iemand die creëert en mensen blij maakt. Ramon is privé ook nog eens vader van een prachtige dochter, Firy.

In de keuken met Ramon Beuk

Ik rij op een zonnige dinsdagmiddag naar Utrecht, waar Beuk aan een van de vele grachten woont. ’s Ochtends krijg ik nog een appje “of ik een hapje mee eet”. Dat laat ik me geen twee keer zeggen, want ik ken de kookskills van Ramon en dat kan niet anders dan lekker worden.

Bij hem thuis aangekomen legt hij uit dat hij het altijd van te voren vraagt, of mensen mee eten en er niet automatisch van uitgaat. Het is nog steeds bijzonder blijkbaar dat iemand zijn keuken openstelt en hij heeft meer dan eens meegemaakt dat mensen rond lunchtijd komen en uit voorzorg ervoor al gegeten hebben. Voor Beuk is het niet meer dan normaal dat je aanschuift. Ik laat het me geen twee keer vragen 😉

Kip volgens Beuk

Terwijl Ramon de kip verder klaarmaakt – kip volgens Beuk, zoals hij het grappend noemt – raken we aan de praat over hoe een week er gemiddeld voor hem uitziet qua eten. Dat blijkt niet in één standaard te vangen te zijn “mijn leven is niet standaard. Iedere dag is anders.”

RamonBeuk_keuken

Hij maakt in de tussentijd een salade klaar voor bij de kip, met restjes van een zevengangen diner dat hij vorige week bij hem thuis gekookt heeft voor vrienden. De basilicumcréme en gedroogd olijvenpoeder die hij over de sla doet maakt hij gewoon thuis. “als mensen bij mij thuis komen eten vind ik het ook leuk om dingen uit te proberen en te maken. Dan maak ik ook met plezier zeven gangen klaar”

Genieten van gehaktballen

Of die vrienden hem nog wel durven uitnodigen, nadat hij ze heeft verwend met zeven gangen? Beuk lacht. “Ja hoor, maar ik zeg wel altijd maak wat je het lekkerst vindt, ook als dat gehaktballen zijn. Ga niet proberen óók zeven gangen te maken”.

RamonBeuk_lunch

Ondertussen is de kip klaar en met uitzicht op de gracht, zijn lievelingsplek, eten we, terwijl we verder praten over het nieuwste boek Lekker Beter, dat hij samen maakte met huisarts Rutger Verhoef.

Lekker Beter

“Het (boek) heeft me best wat nieuwe inzichten gegeven. Rutger heeft me daar veel over bij gebracht. Ik ben er bewuster van gaan eten. Ik ga bijvoorbeeld niet meer iets bakken als ik laat thuis kom, wat ik voorheen wel deed. Nu maak ik een kommetje yoghurt met fruit.”

Kwaliteitsbewust in plaats van prijsbewust

Boodschappen doet Beuk efficiënt, liefst in één supermarkt. “Ik heb gewoon geen tijd en geen zin om allerlei zaakjes af te lopen. Als ik uitgebreid kook ga ik wel naar de groothandel. Zakelijk bestel ik ook alles los van elkaar, bij de verschillende speciaalzaken.

Maar voor thuis hou ik van gemak. De Jumbo hier verder op heeft een prima assortiment. Ik let niet op de prijzen, maar wel naar de kwaliteit. Een goede boerderijkip kost 2 – 3 keer zoveel als een plofkip, maar dan ga ik toch voor de kwaliteit.”

Eet met je kinderen

Beuk is in de eerste twee jaar nadat zijn dochter geboren is veel weg voor zijn werk, waardoor de eetopvoeding grotendeels op haar moeder valt. Als ik vraag wat het lievelingsgerecht van zijn dochter vroeger was grapt hij dat dat bloemkool uit een potje was. Nu vind ze vooral toch ook de surinaamse dingen lekker, zoals Pom en Roti. Maar ook echt “meisjeseten”, zoals pasta, salades, gerookte zalm.

Ramon_Hendrix
Jimi Hendrikx kijkt toe op de keuken in Huize Beuk

Surinaamse roots

De Surinaamse keuken, waar Beuk mee is opgegroeid, is een boerenkeuken volgens hem. “Wij eten er rustig erwtensoep als het 40C is, een traditie die we te danken hebben aan de Nederlanders. Maar er zitten zoveel culturen verzameld in de eetcultuur van Suriname. Afrikaans, Nederlands, Indiaas, Portugees, het zit er allemaal in.”

Veel en lekker eten

“Eten speelt een centrale rol in de Surinaamse samenleving. Dat doe je met elkaar. De hele dag. Er zijn weinig regels. Eten in Suriname moet veel en lekker zijn, aan uitgebreid dineren doen ze niet. Je ziet niet een hele avond aan tafel. Ik heb nú honger, dus ik wil nú eten. “

“Toch heb ik geprobeerd dat mee te brengen naar Suriname, om toch zeven gangen te tafelen. De mensen in Suriname die de wereld hebben gezien vinden dat ook leuk. Ik wil ze laten zien dat met de ingrediënten die specifiek zijn voor Suriname, je meer kunt dan dat ze gewend zijn te doen. Dat deed ik onder meer door Nederlandse chefs mee te nemen naar Suriname, en ze daar te laten koken met lokale ingrediënten.”


Uitzicht tijdens de lunch

Koken is als autorijden

Ramon raakt op dreef als we het hebben over de kunst van koken; “als je écht kookt, dus niet gerechtjes maakt, snap je volgens hem hoe het onder de motorkap werkt. Dus niet alleen wat gaat er qua smaken samen, maar de echte scheikunde van koken. Waarom gebeurt iets als je het naar een bepaalde temperatuur brengt. “

Snappen hoe het onder motorkap werkt

Hij vervolgt; “Koken is als autorijden. Je kunt jaren in een auto rijden, dat wil niet zeggen dat je snapt hoe een auto in elkaar zit. Je moet snappen wat je doet! Een echte kok snapt hoe je een bepaalde structuur in je mond krijgt. Hoe je het beste uit eten haalt, puur en alleen door te snappen hoe je eten bereidt.”

Ramon_messenset

Stellingen over eten

Zo heerlijk als het is om uitgebreid te praten over eten toch gaan we hem ook een aantal korte stellingen voorleggen, waarbij hij moét kiezen. Iets wat hij super lastig vindt blijkt al gauw….

Hartig of zoet?

“Hartig! In tegenstelling tot wat mensen denken. Die dachten – zeker in de periode dat ik nog recepten kookte voor de Telegraaf – dat ik zoet kookte. Ik gebruik namelijk wel eens een theelepel suiker in gerechten, maar dat is puur voor de balans. Niet omdat ik van zoet houd.”

Vis of vlees?

“Vis, omdat dat mooier is om mee te koken. Als ik uit eten ga eet ik ook liever vis. Thuis eet ik dan weer liever vlees.”

Koken in een restaurant of koken op televisie?

“Als ik moét kiezen, in een restaurant. Maar eigenlijk allebei liever niet. Ik bedenk het graag, ik ontwikkel het graag, ik controleer het graag. Maar verder niet. Thuis koken doe ik dan liever.”

Favoriete keuken?

“Ik heb eigenlijk geen favoriete keuken. Nostalgie is overigens iets totaal anders. De Pom van mijn moeder zorgt voor herinneringen, hoewel ik ‘m inmiddels beter en lekkerder maak dan zij (lacht),  maar bij die van haar komen er herinneringen boven. Ik kan met mijn Pom nooit de herinneringen overtreffen.”

Favoriete gerecht uit je jeugd?

“Pom, roti, bittere groenten, het zijn allemaal smaken uit mijn jeugd. We aten het samen met bijvoorbeeld zoutvlees. Bakkeljauw, gedroogde garnalen door gerechten heen. De echte Surinaamse keuken.”

Favoriete kookseizoen

“Voorjaar is het mooiste! Alles komt dan weer, jonge peultjes, erwtjes, aardbeien, asperges. Alles is weer lekker fris. De herfst en winter vind ik redelijk zwaar, bijna jammer. Ook lekker hoor, maar zwaar eten.”

Altijd in de koelkast?

“Jus d’orange en kwark. Ik ontbijt iedere dag met kwark en cruesli. Dat heb ik dus eigenlijk altijd in huis. Ik heb natuurlijk veel meer in huis, maar dit zijn de dingen die ik dagelijks eet.”

Onmisbaar ingrediënt

Ui en knoflook, het is de basis van zoveel.

Favoriete chefs?

“Edwin Vinke is de beste kok. Zonder twijfel. De dingen die hij met smaak kan, ongelofelijk!”

Favoriete drankje?

“Oeh dat is lastig, de situatie bepaalt wat ik drink. Als ik thuis kom wil ik een biertje. Maar ga ik uit eten, dan wil ik de mooiste wijnen proeven.”

Recept van Kip volgens Beuk

En dan is het tijd om alweer af te ronden, want Beuk moet naar het gemeentehuis om zijn paspoort op te halen. Binnenkort vertrekt hij weer naar Suriname. Maar ik ga niet naar huis voordat hij het recept voor de Kip volgens Beuk voor me heeft opgeschreven. En dat recept deel ik uiteraard ook met jullie!

 

Gepubliceerd op 8 juli 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.
8 juni 2024
Ananas tarte tatin
 
Ananas Tarte Tatin 

De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Je kunt deze soepele snijmachine zelfs gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.
6 juni 2024
recept yoghurtijs
 
Yoghurt ijs met aardbeien en frambozen

Met een ijsmachine is yoghurtijs echt het makkelijkste ijs om zelf te maken. Afhankelijk van het seizoen kies je je favoriete zomerfruit voor erdoor.
6 juni 2024
recept knoflookgarnalen bbq
 
Knoflookgarnalen van de BBQ

Dit is een recept voor knoflookgarnalen van de barbecue. Een heerlijk zomers borrelhapje, dat je in een handomdraai maakt.