Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta



Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk te maken. Méga lekker!

Deze aardappeltaart is een mix tussen een aardappelgratin en quiche verpakt in bladerdeeg. Het recept is van Verena, die in de Test Kitchen van Ottolenghi werkt. Een van de fijne dingen aan dit recept is dat de voorbereiding eigenlijk minder werk is dan het wachten tot de aardappeltaart is afgekoeld. Perfect dus om voor te bereiden als je dit ’s avonds wilt eten.

In Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker wordt deze hartige taart geserveerd met een salsa verde. Maar ook zonder is een heerlijke, makkelijk, vegetarische recept. En wat over is gaat de dag erna perfect mee in de lunchtrommel of eet je als lunch met een simpele tomatensalade erbij.

Kom, we duiken de keuken in want deze aardappeltaart moet nog wel gemaakt worden. Ik heb het recept overigens op een paar kleine punten aangepast, omdat ik bepaalde ingrediënten niet direct in huis had. Ik zet tussen haakjes de originele ingrediënten)

Voor 8 personen

2x rol vers bladerdeeg (640 gram bladerdeeg in vierkantjes)
200 gram Gruyère, geraspt
200 gram feta, verkruimeld
75 gram olijven, grof gehakt (groene olijven)
12 bosuitjes, in dunne ringetjes (100 gram)
30 gram platte peterselie, fijngesneden
15 gram muntblaadjes, fijngehakt
550 gram kruimige aardappels, flinterdunne plakjes
4 eieren + 1 eierdooier
200 ml slagroom
100 gram crème fraiche
1 ½ el sesamzaad
zout & peper

Verder nodig: ondiepe bakvorm 32 x 22 cm – oven met bakplaat erin voorverwarmen 180C

Ottolenghi recept aardappeltaart

Hartige taart met aardappel, Gruyère en Feta

Leg 1 rol bladerdeeg, met bakpapier en al in de bakvorm en zorg voor een opstaand randje. Ik heb een bakvorm gebruikt die past bij de lengte en breedte van de rol bladerdeeg. Je kunt eventueel ook je bladerdeeg íets dunner rollen om het passend te maken. Zet de bakvorm in de koelkast terwijl je de rest van de aardappeltaart voorbereidt.

Ottolengi Test Kitchen Extra Lekker

Meng de Gruyère, feta, olijven, bosui, verse kruiden, aardappelplakjes, zout en peper in een grote kom. Probeer de aardappelplakjes los van elkaar te houden, zodat je ze straks gelijkmatig kunt verdelen. Verdeel alles nu in de bakvorm, op de bodem van je deeg en druk goed aan. In de oven slinkt het nog, dus gebruik gerust alles.

Meng drie eieren, eidooier, slagroom, crème fraiche in een kom goed door elkaar en giet dit gelijkmatig over de vulling. De tweede rol bladerdeeg gaat hierover heen. Probeer het zo goed mogelijk af te sluiten. Ik sneed van mijn rol dunne repen af om de randen extra goed mee te sluiten. Klop het laatste ei nu los en bestrijk de bovenkant van je hartige taart hier royaal mee. Bestrooi daarna de bovenkant met het sesamzaad en met een scherp mes snijd je over de lengte zeven diagonale inkepingen, zodat de stoom uit de hartige taart kan ontsnappen.

Aardappeltaart van Ottolenghi

Je oven is inmiddels voorverwarmd. Zet de bakvorm op de bakplaat en bak je aardappeltaart 30 minuten. Draai de bakvorm een halve slag en bak nogmaals 30 minuten tot je aardappeltaart goudbruin en gaar is. Gaat het te hard met verkleuren, verlaag dan de temperatuur naar 170C.

aardappeltaart Ottolenghi

Haal de aardappeltaart uit de oven en laat in de vorm minstens een uur afkoelen op een rooster. Gebruik dan het papier om de taart uit de vorm te tillen en zet op het rooster om nog minstens 1 ½ uur af te koelen, voor je de taart in 20 vierkantjes snijd. Op kamertemperatuur is de aardappeltaart het lekkerst!

Restjes bewaren

Bewaar eventuele restjes in aluminiumfolie in de koelkast. Laat op kamertemperatuur komen voor je de aardappeltaart weer eet of verwarm even tien minuten in een oven van 150C.

Gepubliceerd op 9 november 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.