Gemberbier volgens London Loy

Het recept voor dit gemberbier komt uit het eerste kookboek van London Loy (de review lees je hier) Het is zijn versie van het gemberbier van zijn tante Rolien, dat zijn favoriet is. Ik ken gemberbier vooral als alcoholvrije frisdrank en heb het eigenlijk altijd wel in huis.
Met gemberbier maak je heerlijke cocktails (hallo Moscow Mule!) Maar met dit recept voor gemberbier van London Loy maak je een basissiroop. Leng die vervolgens aan met koud bruisend water en je hebt een verfrissend zomers (alcoholvrij) drankje. Dit is hoe je ‘m maakt.
voor 1 liter gemberbier
350 gram gember, geraspt (schillen niet nodig)
350 gram rietsuiker
7 citroenen, het sap
halve el gemalen kruidnagel (in het boek staat 1 el)
140 gram ananas, geschild en in stukjes
verder nodig: plastic folie, zeef, blender, trechter, gesteriliseerde fles (1 liter)
Bereidingstijd: 30 minuten + 2 x 2 nachten wachten
Gemberbier volgens London Loy
Breng 1 liter water aan de kook. Doe de geraspte gember in een hittebestendige kom en voeg het kokendhete water toe. Laat dat afkoelen en dek af met plastic folie. Zet in de koelkast en laat het twee nachten staan. Pak daarna een schone kom, plaats daar een fijne zeef op en giet het gemberwater daar door heen. Je hebt nu de basis voor je gemberbier.
Verwarm in een pannetje de suiker met het citroensap en voeg het gemberwater toe. Roer goed door en voeg dan de gemalen kruidnagel toe. In een blender (of met een staafmixer) pureer je de ananas. Voeg dat toe aan het gemberwater. Laat afkoelen en dek ook dit af met folie. Zet weer in de koelkast en laat ook nu weer twee nachten trekken.
Zet een trechter op een schone gesteriliseerde fles en giet daar het gemberbier in. Bewaar dit afgesloten en koel in de koelkast. Dan is het maximaal twee weken houdbaar.
Gembersiroop
Met deze basis heb je in feite een gembersiroop. Leng dit naar smaak aan met (bruisend) water en volop ijsblokjes. Eventueel nog wat munt erbij. Hoe meer siroop je gebruikt, hoe sterker de smaak.
Gepubliceerd op 2 augustus 2020