Gebakken rijst met pikante tofu



Ik vergeet regelmatig hoe makkelijk gebakken rijst is. Hoe snel klaar ook. En al helemaal hoe heerlijk gebakken rijst is. Zeker met tofu en kimchi erdoor.

Dat zo’n rijstrecept snel klaar te maken is kun je in mijn Reels op Instagram zien. Zeker als je al een dag eerder je rijst hebt gekookt of restjes rijst gebruikt. Daar wordt dit recept sowieso al lekkerder van.

Met gebakken rijst kun je ook eindeloos variëren. Ik liet je dit gebakken rijst recept met kimchi en paksoi al eerder zien. Daar maak ik met dit recept een variatie op.

Als je alles gesneden, geraspt en klaar hebt liggen kun je in een kwartier aan tafel. Als dat geen fast food is?! Heb je geen edemame in de vriezer, gebruik dan bijvoorbeeld doperwtjes. Maar iedere groente die je lekker vindt door rijst kan ook door deze gebakken rijst.

Leergeld weer voor mezelf om vaker met rijst te koken, want jeetje wat was dit lekker zeg!

Voor vier personen

  • 400 gram gekookte rijst, volledig afgekoeld
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 10 gram geraspte gember
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 pak pikante tofublokjes van AH (180 gram) uiteraard kan iedere andere gekruide tofu ook
  • ½ – 1 el Gochujang pasta (Koreaanse peperpasta, te koop bij de toko)
  • 2 -3 el Kimchi, gesneden (ik gebruikte nu Sauercrowd kimchi)
  • 1 zak gedopte edemame (toko) à 400 gram, kort gekookt
  • 2 el sojasaus (Tomasu)
  • 1 tl sesamolie
  • bosje lente uitjes, fijn gesneden
  • zwart sesamzaad, optioneel

Voor erbij: gebakken eieren (daarmee is het overigens niet vegan meer, dus let je daar op dan laat je dit deel weg)

gebakken rijst met kimchi

Gebakken rijst met pikante tofu

Zoals ik als schreef, voor gebakken rijst is het het handigst als je rijst al gekookt en afgekoeld is. Zorg ook dat je edemame boontjes al kort gekookt zijn voor je begint. Een paar minuten is voldoende, dan houden ze nog wat bite. Ik gebruik gemarineerde pikante tofu blokjes. Maar kies vooral wat jij lekker vindt en past bij dit gerecht. Goed, dan gaan de wok verhitten met wat olie en aan de slag!

Snel recept met rijst

Want dit rijstrecept is hierna super snel klaar. Je fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten aan in de hete olie. Daarna de tofublokjes erbij, die je 3 minuten meebakt. Nu gaat de kimchi en de Gochujang pasta erbij en die schep je even mee om.

Makkelijke maaltijd met gebakken rijst

Dan de rijst erbij en op redelijk hoog vuur schep je die om. Het is tenslotte gebakken rijst! Als laatste de edemame boontjes, sesamolie en sojasaus erbij. Goed omscheppen en je makkelijke maaltijd met gebakken rijst is klaar! Proef of je het zo lekker vindt, je kunt de smaak nu namelijk nog bijstellen. Garneer met bosui en sesamzaadjes en serveer met een gebakken ei.

Gepubliceerd op 18 februari 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!