Gebakken rijst met pikante tofu



Ik vergeet regelmatig hoe makkelijk gebakken rijst is. Hoe snel klaar ook. En al helemaal hoe heerlijk gebakken rijst is. Zeker met tofu en kimchi erdoor.

Dat zo’n rijstrecept snel klaar te maken is kun je in mijn Reels op Instagram zien. Zeker als je al een dag eerder je rijst hebt gekookt of restjes rijst gebruikt. Daar wordt dit recept sowieso al lekkerder van.

Met gebakken rijst kun je ook eindeloos variëren. Ik liet je dit gebakken rijst recept met kimchi en paksoi al eerder zien. Daar maak ik met dit recept een variatie op.

Als je alles gesneden, geraspt en klaar hebt liggen kun je in een kwartier aan tafel. Als dat geen fast food is?! Heb je geen edemame in de vriezer, gebruik dan bijvoorbeeld doperwtjes. Maar iedere groente die je lekker vindt door rijst kan ook door deze gebakken rijst.

Leergeld weer voor mezelf om vaker met rijst te koken, want jeetje wat was dit lekker zeg!

Voor vier personen

  • 400 gram gekookte rijst, volledig afgekoeld
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 10 gram geraspte gember
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 pak pikante tofublokjes van AH (180 gram) uiteraard kan iedere andere gekruide tofu ook
  • ½ – 1 el Gochujang pasta (Koreaanse peperpasta, te koop bij de toko)
  • 2 -3 el Kimchi, gesneden (ik gebruikte nu Sauercrowd kimchi)
  • 1 zak gedopte edemame (toko) à 400 gram, kort gekookt
  • 2 el sojasaus (Tomasu)
  • 1 tl sesamolie
  • bosje lente uitjes, fijn gesneden
  • zwart sesamzaad, optioneel

Voor erbij: gebakken eieren (daarmee is het overigens niet vegan meer, dus let je daar op dan laat je dit deel weg)

gebakken rijst met kimchi

Gebakken rijst met pikante tofu

Zoals ik als schreef, voor gebakken rijst is het het handigst als je rijst al gekookt en afgekoeld is. Zorg ook dat je edemame boontjes al kort gekookt zijn voor je begint. Een paar minuten is voldoende, dan houden ze nog wat bite. Ik gebruik gemarineerde pikante tofu blokjes. Maar kies vooral wat jij lekker vindt en past bij dit gerecht. Goed, dan gaan de wok verhitten met wat olie en aan de slag!

Snel recept met rijst

Want dit rijstrecept is hierna super snel klaar. Je fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten aan in de hete olie. Daarna de tofublokjes erbij, die je 3 minuten meebakt. Nu gaat de kimchi en de Gochujang pasta erbij en die schep je even mee om.

Makkelijke maaltijd met gebakken rijst

Dan de rijst erbij en op redelijk hoog vuur schep je die om. Het is tenslotte gebakken rijst! Als laatste de edemame boontjes, sesamolie en sojasaus erbij. Goed omscheppen en je makkelijke maaltijd met gebakken rijst is klaar! Proef of je het zo lekker vindt, je kunt de smaak nu namelijk nog bijstellen. Garneer met bosui en sesamzaadjes en serveer met een gebakken ei.

Gepubliceerd op 18 februari 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.