Gebakken broccolirijst op Aziatische wijze



Ik ben ernstig fan geworden van gebakken broccolirijst. Dit koolhydraatarme alternatief voor rijst is, naast gezond, vooral héél erg lekker!

Sinds ik de Koolhydraatarme Bijbel in huis heb ben ik gezwicht voor broccolirijst. En ja, dat is koolhydraatarm én gezond maar ik vind het mega veelzijdig en maak het minimaal één keer in de week.

De ene keer als basis voor een poké bowl en met regelmaat ook voor deze Aziatische gebakken rijst.

In nog geen kwartier staat, met behulp van voorgesneden groente en broccolirijst, deze mega gezonde maaltijd op tafel. Door lekker wat smaakmakers te gebruiken merk je niet eens dat je ladingen groente eet en niet rijst.

Uiteraard kun je zelf broccolirijst ook zelf maken en ook groente naar keuze snijden en voor dit recept gebruiken. Maar soms is makkelijk en snel een uitkomst als je vlug aan tafel wil.

Ik geef je meteen ook twee versies van dit gerecht. Eentje met vis, die je toevoegt aan het eind van het wokken. De andere puur vegetarisch, met paddenstoelen. Beiden zijn heerlijk, dus kies waar je zin in hebt.

Voor 4 personen

400 gram broccolirijst
400 gram wokgroente (Japans, AH) (of kies 200 gram sugar snaps)
250 gram gemengde paddestoelen (of kies 150 gram Hollandse garnalen)
1 el zonnebloemolie
1 tl geraspte knoflook
1 tl geraspte gember
1 el Tomasu sojasaus
1 tl sesamolie
1 tl vissaus
1 tl gembersiroop

Voor erbij: gebakken ei, crispy chili olie (toko) en optioneel gebakken uitjes

Gebakken broccolirijst

Gebakken broccolirijst op Aziatische wijze

Voor deze gebakken broccolirijst verhit je eerst de zonnebloemolie in een wok (of grote koekenpan). Bak voor de vegetarische versie in de olie eerst – op hoog vuur – de gemengde paddenstoelen een aantal minuten. Schep regelmatig om en voeg dan de wokgroente toe, die je een minuut of 5 mee wokt. Je kunt ook kiezen voor de sugar snaps. Daarmee doe je hetzelfde.

Dan mag de broccolirijst erbij, die je even kort op hoog vuur meewokt. Dan de knoflook en gember erbij en een minuutje mee wokken. Tot slot de smaakmakers toevoegen en nog even op hoog vuur meebakken. Proef of je het zo lekker vindt, of stel nog even de smaak naar je persoonlijk voorkeur bij. Maak je de versie met Hollandse garnalen (zie foto hieronder), dan voeg je die als allerlaatste toe. Die hoeven alleen mee te warmen.

koolhydraatarm recept broccolirijst

Bak een spiegelei en leg die op je gebakken broccolirijst en als je er van houdt voeg je wat gebakken uitjes toe en gaat er op je gebakken ei nog wat crispy chili olie. Genieten nu van je mega gezonde en koolhydraatarme maaltijd!

Gepubliceerd op 8 december 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2022
pompoen en pastinaak uit de oven
 
Traybake met pompoen, pastinaak & boerenkool

Het gemak van een traybake is wat mij betreft onovertroffen. Je gooit alles op een bakplaat, lekkere dressing erover en de oven doet zijn werk.
25 januari 2022
maaltijdsalade met kip
 
Salade met gegrilde harissa & sinaasappelkip

Een simpel salade recept met gegrilde kip, gemarineerd in harissa en sinaasappel. Een makkelijke lunch of lichte maaltijd voor twee.
21 januari 2022
kip cashew met rijst
 
Weekmenu 2022 – week 3

Na een week zon is de januari maand weer koud en nat. Maar het biedt ook weer volop kans om onder te duiken in winterse maaltijden.
21 januari 2022
koffiecake met botercreme
 
Koffiecake met Amarula botercrème

Deze koffiecake met Amarula moét je gemaakt hebben. Een smeuïge cake met koffie. Afgetopt met een cappuccino botercrème. Yum!
14 januari 2022
vega burger
 
Weekmenu 2022 – week 2

Een weekmenu in het teken van mijn gastvrouw van deze week. Want dit weekmenu komt naar je toe vanaf het zonnige Curaçao!
14 januari 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.