Gebakken broccolirijst op Aziatische wijze

Ik ben ernstig fan geworden van gebakken broccolirijst. Dit koolhydraatarme alternatief voor rijst is, naast gezond, vooral héél erg lekker!
Sinds ik de Koolhydraatarme Bijbel in huis heb ben ik gezwicht voor broccolirijst. En ja, dat is koolhydraatarm én gezond maar ik vind het mega veelzijdig en maak het minimaal één keer in de week.
De ene keer als basis voor een poké bowl en met regelmaat ook voor deze Aziatische gebakken rijst.
In nog geen kwartier staat, met behulp van voorgesneden groente en broccolirijst, deze mega gezonde maaltijd op tafel. Door lekker wat smaakmakers te gebruiken merk je niet eens dat je ladingen groente eet en niet rijst.
Uiteraard kun je zelf broccolirijst ook zelf maken en ook groente naar keuze snijden en voor dit recept gebruiken. Maar soms is makkelijk en snel een uitkomst als je vlug aan tafel wil.
Ik geef je meteen ook twee versies van dit gerecht. Eentje met vis, die je toevoegt aan het eind van het wokken. De andere puur vegetarisch, met paddenstoelen. Beiden zijn heerlijk, dus kies waar je zin in hebt.
Voor 4 personen
400 gram broccolirijst
400 gram wokgroente (Japans, AH) (of kies 200 gram sugar snaps)
250 gram gemengde paddestoelen (of kies 150 gram Hollandse garnalen)
1 el zonnebloemolie
1 tl geraspte knoflook
1 tl geraspte gember
1 el Tomasu sojasaus
1 tl sesamolie
1 tl vissaus
1 tl gembersiroop
Voor erbij: gebakken ei, crispy chili olie (toko) en optioneel gebakken uitjes
Gebakken broccolirijst op Aziatische wijze
Voor deze gebakken broccolirijst verhit je eerst de zonnebloemolie in een wok (of grote koekenpan). Bak voor de vegetarische versie in de olie eerst – op hoog vuur – de gemengde paddenstoelen een aantal minuten. Schep regelmatig om en voeg dan de wokgroente toe, die je een minuut of 5 mee wokt. Je kunt ook kiezen voor de sugar snaps. Daarmee doe je hetzelfde.
Dan mag de broccolirijst erbij, die je even kort op hoog vuur meewokt. Dan de knoflook en gember erbij en een minuutje mee wokken. Tot slot de smaakmakers toevoegen en nog even op hoog vuur meebakken. Proef of je het zo lekker vindt, of stel nog even de smaak naar je persoonlijk voorkeur bij. Maak je de versie met Hollandse garnalen (zie foto hieronder), dan voeg je die als allerlaatste toe. Die hoeven alleen mee te warmen.
Bak een spiegelei en leg die op je gebakken broccolirijst en als je er van houdt voeg je wat gebakken uitjes toe en gaat er op je gebakken ei nog wat crispy chili olie. Genieten nu van je mega gezonde en koolhydraatarme maaltijd!
Gepubliceerd op 8 december 2021