Fruits de mer van de barbecueEr zijn weinig dingen in het leven waar ik zó van kan genieten als van fruits de mer. Ik maakte ze dit keer op de bbq, en dat wil je écht een keer proberen.

Fruits de mer is simpelweg een verzamelnaam voor allerlei lekkers uit de zee. Ik koos voor een combinatie van schaal- en schelpdieren en verse vis. Vers van de visboer van de markt, want dan weet je a) dat je kwaliteit koopt en b) dat het ook echt vers is.

Goede vis behoeft echt heel weinig opsmuk. Het grootste deel van de fruits de mer  ging rechtstreeks op de barbecue. De krabbenpoten maakte ik volgens het recept van Yvette van Boven uit Home Made Zomer. Een van mijn lievelingsrecepten van haar.

Home made Zomer

Home Made Zomer is ook het eerste boek dat ik van Yvette van Boven kocht. Ze kwam een avond signeren in Leiden. Onze dochter was denk ik net een half jaar oud, want ik ging er tussen twee voedingen naar toe. Ik weet nog dat ik Yvette zo ontwapenend vond en onder de indruk was dat een kookboekauteur zelf op pad ging om haar boeken te signeren. Apetrots was ik op mijn gesigneerde versie. Toen nog totaal niet wetende dat onze wegen daarna nog veel vaker zouden kruisen.

Toen ik haar appte of ik dit recept mocht delen (we appen tegenwoordig haha) was het ‘tuurlijk Susan’ alleen maar weer een bevestiging van hoe dol ik op haar ben. Al tien jaar lang. Vanaf Home Made Zomer dus. Maar goed, dat even terzijde.

fruits de mer bbq

De prachtige foto’s bij dit recept – een van de redenen ook om het recept te delen – zijn van de hand van Alieke Eising. Zij filmde en fotografeerde mij een dag lang voor een bijzonder project, waar ik je binnenkort meer over vertel. En dat dus eindigde met fruits de mer van de barbecue.

Dus! Nu eerst gauw naar de visboer, de barbecue aansteken en genieten van deze fruits de mer van de barbecue! Ik ga je nu vertellen hoe je ieder onderdeel ervan maakt.

Dit kocht ik voor vier personen

4 langoustines
8 sardines (schoongemaakt door de visboer)
6 krabbenpoten, mep er op met een hamer om de schalen iets te breken.
3 el olijfolie
25 gram roomboter
3 tenen knoflook, in plakjes
1 bosje peterselie, grofgehakt
half bosje dragon (zoals Yvette in haar boek zegt, níet weglaten!)
1 citroen
1 zuurdesemstokbrood
citroenmayonaise
zout & peper

Verder nodig: barbecue 200 C (direct vuur) – gietijzeren pan (geschikt voor de barbecue)

Fruits de mer van de barbecue

Vraag je visboer of hij voor je fruits de mer de sardines wil schoonmaken. De krabbenpoten en langoustines spoel je even onder de kraan af en dep je droog. Voor dit recept is het handig om eerst met de krabbenpoten te beginnen.

Krabbenpoten uit Home Made Zomer

De pan gaat op het rooster van je barbecue. Verwarm hierin de olie en boter. Snijd de dragon grof en zet even apart. Voeg de knoflook toe aan de warme olie/boter en verwarm heel even mee, een paar minuutjes. Dan de krabbenpoten, dragon, peterselie, zout en peper erbij en even goed omscheppen. Deksel op de pan. Barbecue dicht en 5 minuten laten garen. Dan omscheppen, deksel erop, barbecue dicht en weer laten garen.

Susan Aretz BBQ

Krab van de barbecue

Herhaal dit tot het krabbenvlees wit ziet, dat betekent dat het gaar is. Hoe lang het nodig heeft hangt een beetje af van de grootte van je poten en de temperatuur van de barbecue. Bij ons waren ze in een kwartiertje mooi gaar. Haal dan de pan van het rooster en laat even, met de deksel erop, staan terwijl je de rest van de fruits de mer bereidt.

langoustines bbqLangoustines van de barbecue

Langoustines zijn van mei tot en met november in het seizoen en op z’n lekkerst. Ze hebben dus niet heel veel nodig. Leg de langoustines met hun buik omhoog op het rooster van je barbecue. Grill ze in ongeveer 2-3 minuten per kant gaar. Als het vlees er wit uitziet zijn ze goed. Niet té lang grillen, dan worden ze droog, dat is echt zonde.

Sardines van de barbecue

Ditzelfde doe je eigenlijk ook met de sardines. Ik wrijf die vaak nog even in met een klein beetje olie, voor ik ze gril. Om en om grillen op de barbecue en in ongeveer 2-3 minuten per kant (afhankelijk van hoe groot ze zijn) zijn ze klaar!

Fruits de mer van de bbq

Serveer je fruits de mer van de barbecue op een grote schaal. Schep de krabbenpoten uit de pan en vergeet vooral dat heerlijke sausje niet (nu weet je ook waarom je écht moet zorgen dat je dragon gebruikt!).

Knapperig stokbrood erbij, wat citroenmayonaise en nog wat verse citroen voor over je vis en langoustines en je feestmaal is klaar!

Gepubliceerd op 14 juni 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.