Alles wat je wilt weten over langoustinesOnlangs was Emma, namens Smulpaapje, te gast bij een zogenoemde seafood boil met langoustines! Op een zonnige dinsdagmiddag in Amsterdam leerde ik er alles over de langoustine, de manieren waarop je langoustines kunt klaarmaken én natuurlijk wat een seafood boil precies inhoudt. In dit artikel vertelt ik je er alles over en ook hoe je zo’n langoustine het beste kunt ontdoen van z’n pantser!

Wat zijn langoustines?

De langoustine is een kreeftachtige (en dus geen garnaal). Anders dan ik dacht, komt het beestje voor in de zeeën rondom Schotland, en dus ook in onze eigen Noordzee! Ik associeerde langoustines altijd met Zuid-Europa en de Middellandse zee, maar dat klopt dus niet.

Langoustines zijn aaseters, die leven in gangenstelsels in de zeebodem. Zoals Dirk Kraak, de visser die ons meer vertelde over langoustine ze noemde: zeemieren!

Waarom is langoustine oranje?

Anders dan kreeft en krab is de langoustine van zichzelf oranje. Die kleur wordt behouden door de diertjes op zee in een bubbelbad en een koeltank met enzymen te gooien. Dat de langoustines bij je visboer oranje zijn, wil dus niet zeggen dat ze al gaar zijn!

Hoe smaken langoustines?

Het vlees van de langoustine is lichtzoet, maar ook ziltig. Anders dan garnalen eten langoustines vis, en dat proef je! Inmiddels zijn er in Nederland heel wat vissers die op duurzame wijze op langoustines vissen. Van hun vangst wort echter 95% geëxporteerd. Daardoor kom je de langoustine niet overal tegen. Het kan dan ook zijn dat je er bij je visboer naar moet vragen, maar die kan ze altijd voor je bestellen.

Zo pel je langoustines

Het ziet er misschien uit als een ingewikkeld beestje, maar langoustines pellen is eigenlijk niet moeilijker dan garnalen pellen. Zo pel je langoustines het makkelijkst:

1: draai de kop en de staart van de langoustin.e Als je dit voorzichtig doet, komt het darmkanaal mee.

2: Kraak het pantser tussen je vingers en “pel” vanaf de buikzijde het pantser opzij.

3: Het vlees zou nu makkelijk los moeten komen. Als er nog wat darmkanaal achter is gebleven, kun je dat nu verwijderen.

Langoustines bereiden

Je kunt de langoustine op allerlei manieren bereiden. Je kunt ze in hun geheel koken of smoren, zoals krab of kreeft. Je kunt ze echter ook rauw pellen en dan bijvoorbeeld wokken of zelfs aan de spiesje op de barbecue leggen. Je kunt er ook voor kiezen om de langoustines met pantser en al in de lengte te halveren en deze helften te grillen of te gratineren.

seafoodboil_langoustines Visbureau

Seafood boil met langoustines

Ik mocht aanschuiven bij de seafood boil met langoustines die het Visbureau had georganiseerd, en dat was echt een feestje! Ik kende het concept niet, maar het klonk goed: een grote pan zeebanket zoals ze die in de zuidelijke staten van de VS serveren. En dan niet op bordjes, maar op tafel…. In New England kennen ze de seafood boil ook wel als clambake.

Langoustine eetfestijn

Beide versies zijn een echt eetfestijn voor een grote groep mensen, tot op bruiloften aan toe. Een seafood boil vindt eigenlijk altijd buiten plaats, bijvoorbeeld op het strand of in de tuin. Welke zeebeesten er precies in de pan gaan, hangt af van het lokale aanbod, dat kunnen allerlei schaal- en schelpdieren zijn.

Voor de gelegenheid had het Visbureau voor ons een pan van 80 (!!) liter geïmporteerd, maar wij hadden dan ook een lange tafel vol eters. Voor thuis volstaat een grote soeppan 😉

Beste tijd voor langoustines

Het langoustine seizoen loopt van mei tot en met november. Door het Visbureau is juli uitgeroepen tot maand van de langoustine. Dus loop eens langs bij de visboer en zet ze op het menu. Dat wordt smullen!

 

 

Gepubliceerd op 25 juni 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
3 augustus 2020
 
Win één van de zes Tony’s Unlimited repen

Wil jij je eigen Tony's reep samenstellen? Dan is dit je kans! Zes mensen maken kans op hun eigen Tony's unlimited reep chocola.
2 augustus 2020
 
London Loy Mijn recepten – review

Het allereerste kookboek van London Loy is verschenen. Mijn recepten heet het. Mijn review lees je vandaag.
1 augustus 2020
Susan Aretz
 
De maand van Susan – juli

De zomer is vaak rustiger, maar juli was dit keer een uitzondering. Met helaas ook een onverwacht dieptepunt. Ik neem je mee achter de schermen.
19 juli 2020
 
3 succesfactoren voor plezier in sporten

Drie maanden personal training, niet langer. Dat was het plan. We zijn bijna een jaar verder! Ik ontdekte 3 succesfactoren voor plezier in sporten.
13 juli 2020
 
Sponsored content of niet?

Is een artikel dat je leest sponsored content of niet? Tijd om voor eens en voor altijd uit te leggen hoe dit voor mij en op deze site werkt!
10 juli 2020
East Nomads glamping
 
GESLOTEN – Kamperen in de Achterhoek, maar dan anders

De winactie is gesloten en de winnaar heeft inmiddels persoonlijk bericht gehad.