Alles wat je wilt weten over langoustinesAlles wat je wilt weten over langoustines lees je hier. Van hoe je langoustines klaar maakt tot wat een langoustine nu eigenlijk is.

We waren namelijk te gast bij een zogenoemde seafood boil met langoustines! Op een zonnige dinsdagmiddag in Amsterdam leerden we er alles over de langoustine, de manieren waarop je langoustines kunt klaarmaken én natuurlijk wat een seafood boil precies inhoudt. In dit artikel vertelt ik je er alles over en ook hoe je zo’n langoustine het beste kunt ontdoen van z’n pantser!

Wat zijn langoustines?

De langoustine is een kreeftachtige (en dus geen garnaal). Anders dan gedacht, komt het beestje voor in de zeeën rondom Schotland, en dus ook in onze eigen Noordzee! Als je dacht dat langoustines altijd in Zuid-Europa en de Middellandse zee voorkomen klopt dat dus niet.

Langoustines zijn aaseters, die leven in gangenstelsels in de zeebodem. Zoals Dirk Kraak, de visser die ons meer vertelde over langoustine ze noemde: zeemieren!

Waarom is langoustine oranje?

Anders dan kreeft en krab is de langoustine van zichzelf oranje. Die kleur wordt behouden door de diertjes op zee in een bubbelbad en een koeltank met enzymen te gooien. Dat de langoustines bij je visboer oranje zijn, wil dus niet zeggen dat ze al gaar zijn!

Hoe smaken langoustines?

Het vlees van de langoustine is lichtzoet, maar ook ziltig. Anders dan garnalen eten langoustines vis, en dat proef je! Inmiddels zijn er in Nederland heel wat vissers die op duurzame wijze op langoustines vissen. Van hun vangst wort echter 95% geëxporteerd. Daardoor kom je de langoustine niet overal tegen. Het kan dan ook zijn dat je er bij je visboer naar moet vragen, maar die kan ze altijd voor je bestellen.

Zo pel je langoustines

Het ziet er misschien uit als een ingewikkeld beestje, maar langoustines pellen is eigenlijk niet moeilijker dan garnalen pellen. Zo pel je langoustines het makkelijkst:

  1. draai de kop en de staart van de langoustine Als je dit voorzichtig doet, komt het darmkanaal mee.
  2. Kraak het pantser tussen je vingers en “pel” vanaf de buikzijde het pantser opzij.
  3. Het vlees zou nu makkelijk los moeten komen. Als er nog wat darmkanaal achter is gebleven, kun je dat nu verwijderen.

Langoustines bereiden

Je kunt de langoustine op allerlei manieren bereiden. Je kunt ze in hun geheel koken of smoren, zoals krab of kreeft. Je kunt ze echter ook rauw pellen en dan bijvoorbeeld wokken of zelfs aan de spiesje op de barbecue leggen. Je kunt er ook voor kiezen om de langoustines met pantser en al in de lengte te halveren en deze helften te grillen of te gratineren.

seafoodboil_langoustines Visbureau

Seafood boil met langoustines

We mochten aanschuiven bij de seafood boil met langoustines die het Visbureau had georganiseerd, en dat was echt een feestje! Ik kende het concept niet, maar het klonk goed: een grote pan zeebanket zoals ze die in de zuidelijke staten van de VS serveren. En dan niet op bordjes, maar op tafel…. In New England kennen ze de seafood boil ook wel als clambake.

Langoustine eetfestijn

Beide versies zijn een echt eetfestijn voor een grote groep mensen, tot op bruiloften aan toe. Een seafood boil vindt eigenlijk altijd buiten plaats, bijvoorbeeld op het strand of in de tuin. Welke zeebeesten er precies in de pan gaan, hangt af van het lokale aanbod, dat kunnen allerlei schaal- en schelpdieren zijn.

Voor de gelegenheid had het Visbureau voor ons een pan van 80 (!!) liter geïmporteerd, maar wij hadden dan ook een lange tafel vol eters. Voor thuis volstaat een grote soeppan 😉

Seizoen voor langoustines

Het langoustine seizoen loopt van mei tot en met november. Door het Visbureau is juli uitgeroepen tot maand van de langoustine. Dus loop eens langs bij de visboer en zet ze op het menu. Dat wordt smullen!

 

 

Gepubliceerd op 25 juni 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.
23 december 2022
Susan Aretz
 
Terugblik 2022

De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022
1 december 2022
cadeatips
 
Feestdagen special – kookboeken tips

Er verschijnen jaarlijks zoveel prachtige kookboeken. Ik heb een aantal tips voor je van boeken die perfect zijn als cadeau!
11 november 2022
Susan Aretz
 
Hardop dromen, het werkt!

Als ik íets geleerd heb is dat je je dromen zoveel mogelijk hardop moet uitspreken. En weet je wat... dan komen ze ook nog eens uit!
9 november 2022
OTK extra lekker
 
Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker – review

Gaat dit het eerste Ottolenghi boek zijn waar ik gillend enthousiast over ben? Ik ga het je nú vertellen!