Curry met paneerballetjes



Uit de Bijbel van de Indiase keuken komt deze fantastische milde vega curry met paneerballetjes. Super makkelijk te maken!

En hoewel de hoeveelheid ingrediënten en stappen misschien lang lijkt is deze Malai Kofta, zoals de curry officieel eet, echt heel goed te maken. Een mooie kennismaking ook met de Indiase keuken en een van de favorieten van auteur Paulami Joshi.

Wij aten deze vegetarische curry, die van oorsprong trouwens met vlees wordt gemaakt, met zelfgemaakte knoflook platbrood. Dat is echt de moeite waard om te maken. Zó veel lekkerder dan de schoenzolen die je in de supermarkt koopt..

Je kunt heel goed de paneerballetjes en de saus van de curry al eerder maken en de twee vlak voor je gaat eten samen brengen. In een klein uurtje geniet je hoe dan ook van een van de lekkerste Indiase curries die ik in tijden gegeten heb!

Curry vier personen (serveer er wel brood, rijst en/of groente nog bij)

voor de paneerballetjes

2 grote kruimige aardappels, gekookt en fijngestampt
250 gram paneer (ik kocht de mijne via Crisp), geraspt
3 el maizena
½ tl garam masala
2 el rozijnen, grof gehakt
2 el gebrande cashewnoten, fijn gehakt
1 tl zout
zonnebloemolie om in te frituren

voor de puree

2 el zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
3 cm verse gember, grof gehakt
3 tenen knoflook, geplet
10 ongebrande cashewnoten, gehalveerd

verder nodig

2 el zonnebloemolie
1 el boter
1 laurierblad
1 kaneelstokje
2 groene kardemompeulen
2 kruidnagels
70 gram tomatenpuree
½ tl kurkumapoeder
1 tl Kashmiri chilipoeder (ik gebruikte ½ tl reguliere chilipoeder)
t tl gemalen koriander
½ tl garam masala
60 ml slagroom
1 tl zout
5 gram verse koriander

malai kofta recept

Curry met paneerballetjes

Begin met het maken van de paneerballetjes voor je curry. Meng alle ingrediënten in een kom tot een stevig en samenhangend deeg. Verdeel dat in 10-12 balletjes van ongeveer 45 gram per stuk en draai er balletjes van. Verhit voldoende zonnebloemolie in een pan met stevige bodem (bijvoorbeeld gietijzer). Frituur de balletjes in ongeveer 6 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en zet even opzij. Dit zouden trouwens ook balletjes kunnen zijn voor bij de borrel. Ze zijn echt zó lekker! Niet teveel van te voren van eten dus.

Milde Indiase curry

Want we gaan verder met de bereiding van deze milde curry. Voor de puree verwarm je nu in een steelpannetje de olie. Daarbij gaan de rest van de ingrediënten plus 3 eetlepels water. Zet dan het vuur laag en laat dit 15 minuten trekken. Giet het over in een maatbeker en met een staafmixer pureer je de inhoud nu tot een gladde puree.

Malai Kofta recept

Voor het laatste deel van dit recept voor Malai Kofta verhit je de laatste 2 eetlepels zonnebloemolie met de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Daarbij gaat het laurierblad, kaneel, kardemompeulen en kruidnagels. Fruit dit een 30 – 40 seconden. Dan gaat de eerder gemaakte puree erbij, net als de tomatenpuree. Kook alles een paar minuten in. Dan mag de kurkuma, chili, koriander en garam masala erbij, bak dit een paar minuten mee. Voeg nu 150 ml water toe en breng je currypasta aan de kook. Vuur laag, deksel op de pan en laat dit 10 minuten pruttelen. Roer af en toe even door.

Tot slot gaan de paneerballetjes in de curry, die je nog even mee warmt. Breng als laatste op smaak met de room, zout en verse koriander. Meteen aan tafel nu, want je hebt trek gekregen van al die heerlijke geuren. Geniet ervan!

Gepubliceerd op 27 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.