Curry met paneerballetjes

Uit de Bijbel van de Indiase keuken komt deze fantastische milde vega curry met paneerballetjes. Super makkelijk te maken!
En hoewel de hoeveelheid ingrediënten en stappen misschien lang lijkt is deze Malai Kofta, zoals de curry officieel eet, echt heel goed te maken. Een mooie kennismaking ook met de Indiase keuken en een van de favorieten van auteur Paulami Joshi.
Wij aten deze vegetarische curry, die van oorsprong trouwens met vlees wordt gemaakt, met zelfgemaakte knoflook platbrood. Dat is echt de moeite waard om te maken. Zó veel lekkerder dan de schoenzolen die je in de supermarkt koopt..
Je kunt heel goed de paneerballetjes en de saus van de curry al eerder maken en de twee vlak voor je gaat eten samen brengen. In een klein uurtje geniet je hoe dan ook van een van de lekkerste Indiase curries die ik in tijden gegeten heb!
Curry vier personen (serveer er wel brood, rijst en/of groente nog bij)
voor de paneerballetjes
2 grote kruimige aardappels, gekookt en fijngestampt
250 gram paneer (ik kocht de mijne via Crisp), geraspt
3 el maizena
½ tl garam masala
2 el rozijnen, grof gehakt
2 el gebrande cashewnoten, fijn gehakt
1 tl zout
zonnebloemolie om in te frituren
voor de puree
2 el zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
3 cm verse gember, grof gehakt
3 tenen knoflook, geplet
10 ongebrande cashewnoten, gehalveerd
verder nodig
2 el zonnebloemolie
1 el boter
1 laurierblad
1 kaneelstokje
2 groene kardemompeulen
2 kruidnagels
70 gram tomatenpuree
½ tl kurkumapoeder
1 tl Kashmiri chilipoeder (ik gebruikte ½ tl reguliere chilipoeder)
t tl gemalen koriander
½ tl garam masala
60 ml slagroom
1 tl zout
5 gram verse koriander
Curry met paneerballetjes
Begin met het maken van de paneerballetjes voor je curry. Meng alle ingrediënten in een kom tot een stevig en samenhangend deeg. Verdeel dat in 10-12 balletjes van ongeveer 45 gram per stuk en draai er balletjes van. Verhit voldoende zonnebloemolie in een pan met stevige bodem (bijvoorbeeld gietijzer). Frituur de balletjes in ongeveer 6 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en zet even opzij. Dit zouden trouwens ook balletjes kunnen zijn voor bij de borrel. Ze zijn echt zó lekker! Niet teveel van te voren van eten dus.
Milde Indiase curry
Want we gaan verder met de bereiding van deze milde curry. Voor de puree verwarm je nu in een steelpannetje de olie. Daarbij gaan de rest van de ingrediënten plus 3 eetlepels water. Zet dan het vuur laag en laat dit 15 minuten trekken. Giet het over in een maatbeker en met een staafmixer pureer je de inhoud nu tot een gladde puree.
Malai Kofta recept
Voor het laatste deel van dit recept voor Malai Kofta verhit je de laatste 2 eetlepels zonnebloemolie met de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Daarbij gaat het laurierblad, kaneel, kardemompeulen en kruidnagels. Fruit dit een 30 – 40 seconden. Dan gaat de eerder gemaakte puree erbij, net als de tomatenpuree. Kook alles een paar minuten in. Dan mag de kurkuma, chili, koriander en garam masala erbij, bak dit een paar minuten mee. Voeg nu 150 ml water toe en breng je currypasta aan de kook. Vuur laag, deksel op de pan en laat dit 10 minuten pruttelen. Roer af en toe even door.
Tot slot gaan de paneerballetjes in de curry, die je nog even mee warmt. Breng als laatste op smaak met de room, zout en verse koriander. Meteen aan tafel nu, want je hebt trek gekregen van al die heerlijke geuren. Geniet ervan!
Gepubliceerd op 27 mei 2021