De bijbel van de Indiase keuken – review
Als je een liefhebber bent van de Indiase keuken kan ik je aanraden om een plekje in de kast vrij te maken voor De bijbel van de Indiase keuken.
Want in bijna 500 (!) bladzijdes neemt auteur Paulami Joshi je mee op reis door de Indiase keuken. En die is bijna niet in één boek te vangen. Want India is eigenlijk een verzameling aan verschillende landen, met verschillende talen, dialecten en dus ook keukens. Dé Indiase keuken bestaat dan ook niet.
Dat is wel ook waarom deze Bijbel van de Indiase keuken zo fantastisch is om in huis te hebben. Want waar je ook trek in hebt, je vindt er een recept voor. Het boek is opgedeeld in letterlijk alle windstreken van India. Dus er staan recepten in uit het Noorden, maar ook uit centraal India, west, zuid, oost en zuidoost. En iedere keuken in deze gebieden is weer anders.
Paulami Joshi
Net als met heel veel andere keukens is een goede voorbereiding het halve werk. Paulami neemt je aan de hand mee hoe je zorgt dat je de basis in huis hebt. Als je haar volgt op Instagram of You Tube is haar enthousiasme aanstekelijk. Diezelfde stijl gebruikt ze ook in haar boek. Het leest heel prettig. Wat knap is, want Nederlands is niet haar moedertaal. Dus zorgde Paulami dat haar teksten vertaald werden in het Nederlands. Dat is echt bijzonder goed gelukt!
Als je dan de basis in huis hebt kun je aan de slag. In de How To’s vind je een aantal basisrecepten en kruidenmengsels. Als je bijvoorbeeld zelf paneer wilt maken of garam masala staan hier super handige recepten tussen.
Koken uit de Bijbel van de Indiase keuken
Uiteraard kookte ik ook uit de Bijbel. Ik ben serieus dól op de Indiase keuken, maar wilde eens iets anders maken dan Butter chicken of een van de andere voor de hand liggende gerechten. Dus koos ik de Malai Tikka uit. Een curry met balletjes van paneer met aardappel. Uiteraard ook een van de weinige recepten waar geen foto is, maar Paulami stuurde me gelukkig een foto voor de referentie.
.
De Indiase keuken lijkt ingewikkeld maar de receptuur van Paulami is super goed te volgen en totaal niet ingewikkeld. Even de tijd voor nemen en dan eet je aan het eind van de dag een werkelijk fantastisch lekkere curry met paneerballetjes, vers gebakken knoflook naan en drink je tussendoor je frisse Mango Lassi. Echt te gek.
Dikke vette aanrader
Ik kan niet anders dan zeggen dat de Bijbel van de Indiase keuken een dikke vette aanrader is voor wie houdt van de Indiase keuken. Ik krijg van alle gerechten trek. De stappen zijn goed te volgen. De foto’s even prachtig. Kortom, geen enkele reden om dit boek niet direct op je verlanglijstje te zetten!
Het recept van de curry met paneerballetjes deel ik heel graag met je. Voor de overige gerechten kan ik je echt aanbevelen om het boek zelf aan te schaffen. Dat kan uiteraard in de boekhandel, maar ook online. De Bijbel van de Indiase keuken kost € 33,99 en wordt uitgegeven door Carrera Culinair.
Gepubliceerd op 27 mei 2021