Croque Monsieur en/of Croque Madame



Spreek jij jouw chique tosti aan met Croque Monsieur of Croque Madame? Alles hangt af van de manier waarop je die tosti maakt. Ik laat je de verschillen zien én geef je het lekkerste recept.

De eerste keer dat ik een Croque monsieur maakte was ons meisje ziek. Met als gevolg weinig tot geen eetlust. Maar het is ook een kind van d’r moeder. Dus toen ze met het boek ‘Lekker uitpakken’ van Koken met Karin op de bank zat was die eetlust weer redelijk snel opgewekt. Een prima medicijn dus zo’n chique tosti.

Ik laat je dan ook graag zien hoe je de lekkerste Croque Monsieur en Croque Madame maakt. Daarnaast leg ik je uit wat het verschil is tussen die twee. Laten we bij het begin beginnen! 

de lekkerste croque monsieur

Verschil Croque monsieur en Croque Madame

Het verschil tussen een Croque Monsieur en Croque Madame is dat er bij de Croque Monsieur naast ham en kaas ook nog extra kaassaus op je tosti zit. Je tosti zet je in de oven, zodat alle kaas lekker kan smelten. Bij de Croque Madame komt, nadat je de tosti uit de oven hebt gehaald, daar ook nog een gebakken spiegelei bovenop. 

Ons dametje koos  (natuurlijk!) de Croque Madame als lunch. Ik maakte – dank aan Karin voor de inspiratie – er deze eigen versie van.

Recept voor de lekkerste Croque Monsieur

Hieronder vertel ik je wat je nodig hebt om de lekkerste Croque Monsieur te maken. Ik leg je het recept ook nog eens foolproof en duidelijk uit, zodat je weet hoe je de perfecte kaassaus maakt en wat het geheim is voor de beste Croque Madame. 

Ingrediënten voor twee personen

  • 4 sneetjes brood – ik gebruik wit casinobrood
  • 3 – 4 plakjes ham
  • 1 zakje geraspte kaas, naar keuze (ik gebruik een mix van Maasdammer, Emmenthal & Mozzarella)
  • 15g boter
  • 15g bloem
  • halfvolle melk
  • zout & peper

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht).
Optioneel: een gebakken spiegelei om van de Croque Monsieur een Madame te maken.

Recept Croque Monsieur

De basis is  voor beide tosti’s is dus een recept voor Croque Monsieur. Hiervoor start je met het maken van een basis kaassaus. Daarvoor smelt je de boter, zonder te laten kleuren, in een pannetje. Daar mix je met een garde de bloem door. Laat even een minuutje bakken. Dan gaat er, scheut voor scheut, melk bij terwijl je met de garde blijft roeren. Door de warmte dikt de saus in. Dat is precies wat je wilt. 

Zo maak je een lekkere kaassaus

Hoeveel melk je voor je kaassaus nodig hebt ligt een beetje aan hoe dik je je saus lekker vindt. Hij moet in ieder geval de achterkant van een lepel bedekken. En je moet er dan een streep in kunnen trekken, die zichtbaar blijft. Basissaus dik genoeg? Dan lekker wat geraspte kaas erdoor en laten smelten. Proef je kaassaus om te weten wanneer er genoeg in zit (spoiler alert, dat kan nooit genoeg kaas zijn…) Breng tot slot op smaak met zout en peper.

tosti in de oven met kaassaus

Tosti uit de oven 

Voor je Croque Monsieur leg je de boterhammen in een ovenschaal. Op de ene helft gaat de ham en daarop gaat een handje geraspte kaas. Vervolgens leg je de andere boterham erop. Daarop gaat een goede schep van de kaassaus én nog een beetje geraspte kaas. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat 13-15 minuten staan. De bovenkant moet mooi goudbruin zijn. Eigenlijk maak je dus een chique tosti uit de oven. Maar er kan nog meer mee!

Hoe maak je een Croque Madame?

Wil je je chique tosti nu nóg chiquer, dan maak je van je Croque Monsieur nu een Croque Madame. Daarvoor heb je eerst het recept voor de Croque Monsieur van hierboven nodig.

  • Maak de kaassaus zoals aangegeven, en eventueel voeg je nog een lepeltje mosterd toe als je dat lekker vindt
  • Maak het nog spannender door wat verse bieslook door je kaassaus te roeren
  • Kies voor een andere type brood dan witbrood.

Is je croque Monsieur klaar, dan gaan we door met de toevoeging om er een Croque Madame van te maken.

croque monsieur wordt croque madame

Wat heb je daarvoor nodig? 

  • Spiegelei
  • zout en peper

Recept voor croque Madame

Om de Croque Madame te maken bak je een spiegeleitje.  Beetje zout en peper erop, that’s it. Als je Croque Monsieur uit de oven komt leg je dat eitje er bovenop. En voilà, je hebt een Croque madame! 

Wel met mes & vork eten hoor, het is tenslotte een chique tosti (en je verbrandt bovendien anders je mond….) Geniet ervan!

Welke van de twee wordt jouw favoriet? Laat het weten in de reacties!

Gepubliceerd op 5 oktober 2020


1 reactie

  1. Oma Will Langenberg schreef:

    De Croque monsieur hebben we veel gegeten in Frankrijk.
    Bedankt voor dit recept, ga het noteren en veel maken .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.