Croque Monsieur en/of Croque Madame

Spreek jij jouw chique tosti aan met Croque Monsieur of Croque Madame? Alles hangt af van de manier waarop je die tosti maakt. Ik laat je de verschillen zien.
De eerste keer dat ik een Croque monsieur maakte was ons meisje ziek. Met als gevolg weinig tot geen eetlust. Maar het is ook een kind van d’r moeder. Dus toen ze met het boek ‘Lekker uitpakken’ van Koken met Karin op de bank zat was die eetlust weer redelijk snel opgewekt. Een prima medicijn dus zo’n chique tosti.
Ik laat je dan ook graag zien hoe je de lekkerste Croque Monsieur en Croque Madame maakt. Daarnaast leg ik je uit wat het verschil is tussen die twee. Laten we bij het begin beginnen!
Verschil Croque monsieur en Croque Madame
Het verschil tussen een Croque Monsieur en Croque Madame is dat er bij de Croque Monsieur naast ham en kaas ook nog extra kaassaus op je tosti zit. Je tosti zet je in de oven, zodat alle kaas lekker kan smelten. Bij de Croque Madame komt, nadat je de tosti uit de oven hebt gehaald, daar ook nog een gebakken spiegelei bovenop.
Ons dametje koos (natuurlijk!) de Croque Madame als lunch. Ik maakte – dank aan Karin voor de inspiratie – er deze eigen versie van.
Croque Monsieur
Hieronder vertel ik je wat je nodig hebt om de lekkerste Croque Monsieur te maken. Ik leg je ook nog eens foolproof en duidelijk uit hoe je de perfecte kaassaus maakt en wat het geheim is voor de beste Croque Madame.
Ingrediënten voor twee personen
- 4 sneetjes brood – ik gebruik wit casinobrood
- 3 – 4 plakjes ham
- 1 zakje geraspte kaas, naar keuze (ik gebruik een mix van Maasdammer, Emmenthal & Mozzarella)
- 15g boter
- 15g bloem
- halfvolle melk
- zout & peper
Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht).
Optioneel: een gebakken spiegelei om van de Croque Monsieur een Madame te maken.
Het recept voor het lekkerste resultaat
De basis is voor beide tosti’s is dus een Croque Monsieur. Hiervoor smelt je de boter, zonder te laten kleuren, in een pannetje. Daar mix je met een garde de bloem door. Laat even een minuutje bakken. Dan gaat er, scheut voor scheut, melk bij terwijl je met de garde blijft roeren. Door de warmte dikt de saus in. Dat is precies wat je wilt.
Kaassaus
Hoeveel melk je voor je kaassaus nodig hebt ligt een beetje aan hoe dik je je saus lekker vindt. Hij moet in ieder geval de achterkant van een lepel bedekken. En je moet er dan een streep in kunnen trekken, die zichtbaar blijft. Basissaus dik genoeg? Dan lekker wat geraspte kaas erdoor en laten smelten. Proef je kaassaus om te weten wanneer er genoeg in zit. Breng tot slot op smaak met zout en peper.
In de oven
Voor je Croque Monsieur leg je de boterhammen in een ovenschaal. Op de ene helft gaat de ham en daarop gaat een handje geraspte kaas. Vervolgens leg je de andere boterham erop. Daarop gaat een goede schep van de kaassaus én nog een beetje geraspte kaas. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat 13-15 minuten staan. De bovenkant moet mooi goudbruin zijn.
Hoe maak je een Croque Madame?
Wil je je chique tosti nu nóg chiquer, dan maak je een Croque Madame. Daarvoor heb je eerst het recept voor de Croque Monsieur van hierboven nodig. Nu gaan we door met de toevoeging voor een Croque Madame.
Wat heb je daarvoor nodig?
- Spiegelei
Hoe maak je het?
Om de Croque Madame te maken bak je een spiegeleitje. Als je Croque Monsieur dan uit de oven komt leg je die er bovenop. En voilà, je hebt een Croque madame!
Wel met mes & vork eten hoor, het is tenslotte een chique tosti (en je verbrandt bovendien anders je mond….) Geniet ervan! Welke van de twee wordt jouw favoriet? Laat het weten in de reacties!
Gepubliceerd op 5 oktober 2020
1 reactie
De Croque monsieur hebben we veel gegeten in Frankrijk.
Bedankt voor dit recept, ga het noteren en veel maken .