Pruimenchutney



Naast pruimenjam kun je met verse pruimen ook een meer hartige pruimenchutney maken. Deze chutney is in een half uurtje gemaakt en je hebt er een winter lang plezier van.

Is pruimenjam top voor bij het ontbijt, deze pruimenchutney is juist lekker bij meer hartige gerechten. Serveer bijvoorbeeld eens bij een kaasplankje. Of als je een stukje kip / varkensvlees serveert. Zelfs op een boterham met kaas is deze pruimenchutney een fijne aanvulling.

Kortom, een veelzijdige pruimenrecept waar je ook nog eens genoeg van maakt om uit te delen. Dit is hoe je de pruimenchutney maakt en wat je er voor nodig hebt!

chutney

Ingrediënten voor 6 potjes
1,5 kg pruimen (pit nog te verwijderen)
65ml appelazijn
125g rietsuiker
45 ml sojasaus
50g verse gember, in plakjes
¼ tl cayennepoeder
1 stokje kaneel
2 tenen knoflook, gehalveerd

Verder nodig: 6 schone en gesteriliseerde potjes met deksel – blender of staafmixer
Bereidingstijd: 30-45 minuten

Pruimenchutney

Was en halveer de pruimen (ik gebruikte reine claudes, maar iedere pruim kan) en doe die met alle andere ingrediënten in een grote pan. Zet op het vuur en breng aan de kook. Regelmatig omscheppen en een 20-25 minuten laten pruttelen.

Haal dan het kaneelstokje eruit en doe (voorzichtig want heet!) in een blender. Je kunt het zo fijn en grof blenden als je zelf wil. Ik heb ervoor gekozen om het een saustextuur te laten hebben, dus redelijk fijn. Je kunt er ook voor kiezen om een staafmixer te gebruiken. Dan zal de textuur sowieso wat grover zijn.

Giet voorzichtig in de potjes. Deksel erop en omdraaien. Laat zo afkoelen, dan kun je ze (donker) nog maanden ongeopend bewaren. Eenmaal geopend moet je ze wel in de koelkast bewaren!

Gepubliceerd op 4 september 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!