Pruimenchutney



Naast pruimenjam kun je met verse pruimen ook een meer hartige pruimenchutney maken. Deze chutney is in een half uurtje gemaakt en je hebt er een winter lang plezier van.

Is pruimenjam top voor bij het ontbijt, deze pruimenchutney is juist lekker bij meer hartige gerechten. Serveer bijvoorbeeld eens bij een kaasplankje. Of als je een stukje kip / varkensvlees serveert. Zelfs op een boterham met kaas is deze pruimenchutney een fijne aanvulling.

Kortom, een veelzijdige pruimenrecept waar je ook nog eens genoeg van maakt om uit te delen. Dit is hoe je de pruimenchutney maakt en wat je er voor nodig hebt!

chutney

Ingrediënten voor 6 potjes
1,5 kg pruimen (pit nog te verwijderen)
65ml appelazijn
125g rietsuiker
45 ml sojasaus
50g verse gember, in plakjes
¼ tl cayennepoeder
1 stokje kaneel
2 tenen knoflook, gehalveerd

Verder nodig: 6 schone en gesteriliseerde potjes met deksel – blender of staafmixer
Bereidingstijd: 30-45 minuten

Pruimenchutney

Was en halveer de pruimen (ik gebruikte reine claudes, maar iedere pruim kan) en doe die met alle andere ingrediënten in een grote pan. Zet op het vuur en breng aan de kook. Regelmatig omscheppen en een 20-25 minuten laten pruttelen.

Haal dan het kaneelstokje eruit en doe (voorzichtig want heet!) in een blender. Je kunt het zo fijn en grof blenden als je zelf wil. Ik heb ervoor gekozen om het een saustextuur te laten hebben, dus redelijk fijn. Je kunt er ook voor kiezen om een staafmixer te gebruiken. Dan zal de textuur sowieso wat grover zijn.

Giet voorzichtig in de potjes. Deksel erop en omdraaien. Laat zo afkoelen, dan kun je ze (donker) nog maanden ongeopend bewaren. Eenmaal geopend moet je ze wel in de koelkast bewaren!

Gepubliceerd op 4 september 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.