PruimenchutneyNaast pruimenjam kun je met verse pruimen ook een meer hartige pruimenchutney maken. Deze chutney is in een half uurtje gemaakt en je hebt er een winter lang plezier van.

Is pruimenjam top voor bij het ontbijt, deze pruimenchutney is juist lekker bij meer hartige gerechten. Serveer bijvoorbeeld eens bij een kaasplankje. Of als je een stukje kip / varkensvlees serveert. Zelfs op een boterham met kaas is deze pruimenchutney een fijne aanvulling.

Kortom, een veelzijdige pruimenrecept waar je ook nog eens genoeg van maakt om uit te delen. Dit is hoe je de pruimenchutney maakt en wat je er voor nodig hebt!

chutney

Ingrediënten voor 6 potjes
1,5 kg pruimen (pit nog te verwijderen)
65ml appelazijn
125g rietsuiker
45 ml sojasaus
50g verse gember, in plakjes
¼ tl cayennepoeder
1 stokje kaneel
2 tenen knoflook, gehalveerd

Verder nodig: 6 schone en gesteriliseerde potjes met deksel – blender of staafmixer
Bereidingstijd: 30-45 minuten

Pruimenchutney

Was en halveer de pruimen (ik gebruikte reine claudes, maar iedere pruim kan) en doe die met alle andere ingrediënten in een grote pan. Zet op het vuur en breng aan de kook. Regelmatig omscheppen en een 20-25 minuten laten pruttelen.

Haal dan het kaneelstokje eruit en doe (voorzichtig want heet!) in een blender. Je kunt het zo fijn en grof blenden als je zelf wil. Ik heb ervoor gekozen om het een saustextuur te laten hebben, dus redelijk fijn. Je kunt er ook voor kiezen om een staafmixer te gebruiken. Dan zal de textuur sowieso wat grover zijn.

Giet voorzichtig in de potjes. Deksel erop en omdraaien. Laat zo afkoelen, dan kun je ze (donker) nog maanden ongeopend bewaren. Eenmaal geopend moet je ze wel in de koelkast bewaren!

Gepubliceerd op 4 september 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 september 2020
soep
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
29 september 2020
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 september 2020
soep
 
Spinaziesoep met broccoli & makreel

Een fluweelzachte spinaziesoep, die door de toevoeging van broccoli helemaal een stoot groente per lepel oplevert. Een super groentesoeprecept!
26 september 2020
vega burger
 
Zwarte bonenburgers

Maaike was creatief met een blik zwarte bonen en maakte er deze geweldige vegetarische zwarte bonenburgers mee. Kidsproof vega recept!
25 september 2020
 
De fijnste lunchtrommels

Wat zijn de fijnste lunchtrommels als je kind naar school gaat? Hier let je op bij aankoop én ik zet mijn favoriete lunchtrommels voor je op een rijtje.
25 september 2020
cake
 
Smulpaapje weekmenu – week 40

Met het Smulpaapje weekmenu hoef je niet na te denken over wat je gaat eten. Ik zorg voor jou en je gezin met een menu vol makkelijke maaltijden