Pruimenchutney

Naast pruimenjam kun je met verse pruimen ook een meer hartige pruimenchutney maken. Deze chutney is in een half uurtje gemaakt en je hebt er een winter lang plezier van.
Is pruimenjam top voor bij het ontbijt, deze pruimenchutney is juist lekker bij meer hartige gerechten. Serveer bijvoorbeeld eens bij een kaasplankje. Of als je een stukje kip / varkensvlees serveert. Zelfs op een boterham met kaas is deze pruimenchutney een fijne aanvulling.
Kortom, een veelzijdige pruimenrecept waar je ook nog eens genoeg van maakt om uit te delen. Dit is hoe je de pruimenchutney maakt en wat je er voor nodig hebt!
Ingrediënten voor 6 potjes
1,5 kg pruimen (pit nog te verwijderen)
65ml appelazijn
125g rietsuiker
45 ml sojasaus
50g verse gember, in plakjes
¼ tl cayennepoeder
1 stokje kaneel
2 tenen knoflook, gehalveerd
Verder nodig: 6 schone en gesteriliseerde potjes met deksel – blender of staafmixer
Bereidingstijd: 30-45 minuten
Pruimenchutney
Was en halveer de pruimen (ik gebruikte reine claudes, maar iedere pruim kan) en doe die met alle andere ingrediënten in een grote pan. Zet op het vuur en breng aan de kook. Regelmatig omscheppen en een 20-25 minuten laten pruttelen.
Haal dan het kaneelstokje eruit en doe (voorzichtig want heet!) in een blender. Je kunt het zo fijn en grof blenden als je zelf wil. Ik heb ervoor gekozen om het een saustextuur te laten hebben, dus redelijk fijn. Je kunt er ook voor kiezen om een staafmixer te gebruiken. Dan zal de textuur sowieso wat grover zijn.
Giet voorzichtig in de potjes. Deksel erop en omdraaien. Laat zo afkoelen, dan kun je ze (donker) nog maanden ongeopend bewaren. Eenmaal geopend moet je ze wel in de koelkast bewaren!
Gepubliceerd op 4 september 2020