Chocoladetaart met koffie en vijgen



De ultieme combinatie, koffie en chocola. En al helemaal in deze taart met verse vijgen als bonus. Een heerlijke taart voor de donkere herfstdagen.

De inspiratie voor de taart komt uit Home Made Basics van Yvette van Boven. Zij maakt in dat boek een taart met zomerfruit en marmereffect. Omdat ik gewoon heel lui ben geen taart met marmereffect, maar de smaak van koffie en chocola door héél je taart heen.

Van de buurvrouw kreeg ik verse vijgen, die ik verwerkte in twee lagen van de taart. Het is een taart die je super snel en simpel maakt, maar waarvan het effect (en de smaak natuurlijk!) groots is. Heb je geen verse vijgen, gebruik dan een ander soort fruit dat lekker combineert met koffie en chocola. De keuze is aan jou. Kom op, de keuken in!

Voor je koffie- en chocoladetaart het je nodig

  • 200g zachte boter
  • 200g donkere basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 100g halfvolle yoghurt
  • rasp van 1 citroen
  • 200g bloem
  • 100g amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl espresso
  • 1 el cacao
  • 8 – 10 verse vijgen

Voor de kruimeltopping

  • 75 g amandelschaafsel
  • 80 g donkere basterdsuiker
  • 1 tl espresso
  • 2 tl korianderzaad, fijn gemalen in een vijzel

Verder nodig: een springvorm (ingevet) 20cm – oven voorverwarmen op 180 C – mixer

Chocoladetaart met koffie en vijgen

Voor je chocoladetaart met koffie en vijgen mix je eerste de boter met suiker een aantal minuten, tot crèmig. Dan gaan daar één voor één de eieren bij. Mix ieder ei tot het geheel is opgenomen, voordat je een volgend ei erbij mixt. Tot slot mix je de yoghurt er doorheen.

Simpele chocoladetaart met koffie

Meng voor je taart nu de droge ingrediënten, bloem, citroenrasp, amandelmeel, bakpoeder, espresso, cacao, in een kom. Spatel die door het boter/suiker/eiermengsel tot een beslag. De helft gaat op de bodem van je ingevette bakblik. Bestrooi dat met de helft van je kruimeltopping. Daarop verdeel je gehalveerde vijgen. Bedek die met de tweede hoeveelheid beslag. Ook daarop gaan nog een paar gehalveerde vijgen en bestrooi met de rest van je kruimeltopping.

taart met vijgen en chocola

Taart met verse vijgen

Bak je taart met verse vijgen in de voorverwarmde oven,  60 – 70 minuten. Hij is klaar als je een satéprikker schoon (zonder beslag) uit je taart kunt halen. Door de vijgen komt wel vocht van vrij, maar dat hoort. Het gaat echt om je bodem die gaar moet zijn.

Laat de chocoladetaart met koffie en vijgen op een rooster, in het blik afkoelen. Verwijder dan de springvorm en laat helemaal afkoelen. Serveer zo vers mogelijk.

Gepubliceerd op 9 oktober 2020


1 reactie

  1. Oma Will Langenberg schreef:

    Mmmm lekker, ga ik zeker maken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 oktober 2020
Foss Curacao Kokosnoot
 
7x eten uit eigen tuin op Curaçao

Maaike verhuisde naar een nieuw huis met een paradijselijke tuin waar je dus gewoon tropisch uit kunt eten. Wat? Maaike zet het voor je op een rijtje.
23 oktober 2020
stukje appeltaart met kruimel
 
Appelkruimeltaart, de lekkerste appeltaart ooit

Als het op appeltaartrecepten aankomt mag het recept voor de állerlekkerste appeltaart niet ontbreken. En dat is zonder twijfel deze appelkruimeltaart.
22 oktober 2020
Limburgs zuurvlees
 
Smulpaapje weekmenu – week 44

Niet zelf hoeven nadenken over wat je nu weer op tafel zet. 5x antwoord op de vraag Wat eten we vandaag? Welkom bij jouw wekelijkse menu.
20 oktober 2020
soep met noodles
 
Wonton noodlesoep

Een subliem lekkere noodlesoep, juist door zijn eenvoud. Samen met de kinderen de wontons maken voor in de soep maakt er een echt feestje van.
19 oktober 2020
brownies met tahin van sabrina ghayour
 
Brownies met tahin & mandarijn

Glutenvrije brownies met als verrassende smaakmaker tahin. Het is mijn versie van het recept uit Simply van Sabrina Ghayour.
16 oktober 2020
Spaghetti Bazaar_Smulpaapje
 
Midden-Oostenspaghetti met champignons & tahin

Deze verrassende vegetarische spaghetti met champignons en tahin komt uit het prachtige boek Bazaar van Sabrina Ghayour