Chocoladetaart met koffie en vijgen



De ultieme combinatie, koffie en chocola. En al helemaal in deze taart met verse vijgen als bonus. Een heerlijke taart voor de donkere herfstdagen.

De inspiratie voor de taart komt uit Home Made Basics van Yvette van Boven. Zij maakt in dat boek een taart met zomerfruit en marmereffect. Omdat ik gewoon heel lui ben geen taart met marmereffect, maar de smaak van koffie en chocola door héél je taart heen.

Van de buurvrouw kreeg ik verse vijgen, die ik verwerkte in twee lagen van de taart. Het is een taart die je super snel en simpel maakt, maar waarvan het effect (en de smaak natuurlijk!) groots is. Heb je geen verse vijgen, gebruik dan een ander soort fruit dat lekker combineert met koffie en chocola. De keuze is aan jou. Kom op, de keuken in!

Voor je koffie- en chocoladetaart het je nodig

  • 200g zachte boter
  • 200g donkere basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 100g halfvolle yoghurt
  • rasp van 1 citroen
  • 200g bloem
  • 100g amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl espresso
  • 1 el cacao
  • 8 – 10 verse vijgen

Voor de kruimeltopping meng je

  • 75 g amandelschaafsel
  • 80 g donkere basterdsuiker
  • 1 tl espresso
  • 2 tl korianderzaad, fijn gemalen in een vijzel

Verder nodig: een springvorm (ingevet) 20cm – oven voorverwarmen op 180 C – mixer

Chocoladetaart met koffie en vijgen

Voor je chocoladetaart met koffie en vijgen mix je eerste de boter met suiker een aantal minuten, tot crèmig. Dan gaan daar één voor één de eieren bij. Mix ieder ei tot het geheel is opgenomen, voordat je een volgend ei erbij mixt. Tot slot mix je de yoghurt er doorheen.

Simpele chocoladetaart met koffie

Meng voor je chocoladetaart nu de droge ingrediënten, bloem, citroenrasp, amandelmeel, bakpoeder, espresso, cacao, in een kom. Spatel die door het boter/suiker/eiermengsel tot een beslag. De helft van je beslag gaat op de bodem van je ingevette bakblik. Bestrooi dat met de helft van je kruimeltopping. Daarop verdeel je gehalveerde vijgen. Bedek die met de tweede hoeveelheid beslag. Ook daarop gaan nog een paar gehalveerde vijgen en bestrooi met de rest van je kruimeltopping.

taart met vijgen en chocola

Taart met verse vijgen

Bak je taart met verse vijgen in de voorverwarmde oven,  60 – 70 minuten. Hij is klaar als je een satéprikker schoon (zonder beslag) uit je taart kunt halen. Door de vijgen komt wel vocht van vrij, maar dat hoort. Het gaat echt om je bodem die gaar moet zijn. Oventemperaturen kunnen verschillen, dus kijk vooral na een uur of je taart gaar is. Is ‘ie dat na 70 minuten nog niet, laat ‘m dan iets langer staan.

Laat de chocoladetaart met koffie en vijgen op een rooster, in het blik afkoelen. Verwijder dan de springvorm en laat helemaal afkoelen. Serveer zo vers mogelijk.

Gepubliceerd op 9 oktober 2020


3 reacties

  1. Mira Saldanha schreef:

    hallo,

    bedankt om dit recept te delen.
    ik heb net met mijn zoon de taart gemaakt maar ze is jammer genoeg mislukt. Het recept is niet duidelijk genoeg, zeker voor iemand die niet veel ervaring heeft met bakken. wat niet klopt in het recept:
    – er staat cacao bij ingrediënten bij voor de taart, maar bij de beschrijving van het maken van het mengsel is er geen sprake meer van de cacao, het staat bij de kruimeltopping.
    – korianderzaad staat bij kruimeltopping, maar bij beschrijving staat er niets meer over
    – ik maakte laagjes met het botermengsel, de kruimeltopping en de vijgen, maar dit kon niet garen in de oven, dus heb ik alles na een half uur in de springvorm gemengd.

    Je kan het recept misschien aanpassen voor anderen die het willen maken…
    Want met dit recept is het moeilijk! Jammer van de tijd en moeite…

    Groetjes
    Mira

    • Susan Aretz schreef:

      Dag Mira, wat spijtig om te horen dat de taart niet gelukt is. De cacao uit de ingrediënten van de taart staat in de beschrijving mee opgenomen “Meng voor je taart nu de droge ingrediënten, bloem, citroenrasp, amandelmeel, bakpoeder, espresso, cacao, in een kom.”  Net als de koriander, die je mixt met alle ingrediënten voor de kruimeltopping. Dat je die allemaal moet mengen zal ik inderdaad iets duidelijk beschrijven. Er zitten maar twee lagen in de taart zoals aangegeven, maar oventemperaturen willen nog wel eens voor andere baktijden zorgen. Maar de taart heeft wel ook een baktijd van 60-70 minuten, niet een half uur. Desalniettemin jammer dat het ertoe geleid heeft dat de taart niet is gelukt. Ik zal waar nodig het recept verfijnen. Groet,Susan

  2. Oma Will Langenberg schreef:

    Mmmm lekker, ga ik zeker maken!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!