Chocolade-sinaasappel roombotercake



Een variant op de klassieke roombotercake, dat is deze chocolade–sinaasappel roombotercake. Super smeuïg, zó gemaakt. Je nieuwe favoriete cakerecept!

Het is echt een super simpel cakerecept. Als je boter en suiker kunt mixen, dan kun je deze cake maken. Echt waar.

Door twee smaakcomponenten, chocolade en sinaasappel, aan je klassieke roombotercake toe te voegen krijg je een volledig  nieuwe roombotercake.

Dus zet alvast de oven aan, vet je cakeblik in en duik de keuken in. Want deze cake wil je maken.

Voor één cake (10 flinke plakken)

  • 200g boter (ongezouten) – op kamertemperatuur
  • 200g fijne kristalsuiker
  • 4 eieren (maat M)
  • 200g bloem
  • 25 gram cacao
  • 1el bakpoeder
  • 1/2 tl bakingsoda
  • snufje zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 2 el sinaasappelsap

Bakblik (ingevet of voorzien van bakpapier) – oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)

roombotercake met chocolade

Chocolade-sinaasappel roombotercake

Om te zorgen dat je Chocolade-sinaasappel roombotercake zo smeuïg mogelijk is mix je de zachte boter en de suiker minimaal 5 minuten. Daarvan wordt het mengsel mooi licht en crèmig  en is je suiker volledig opgenomen. Dit kan zowel met een handmixer als in een Kitchenaid.

Daarna gaan er één voor één de eieren erdoor. Wacht met het volgende ei tot het vorige ei volledig is opgenomen. Schraap de zijkanten van de kom goed erbij, zodat alles goed gemengd is. Dan gaat de sinaasappelrasp en het sap erbij en die mix je nog kort mee. Ik gebruikte trouwens bloedsinaasappelsap, maar met gewoon sinaasappelsap kan het ook fantastisch.

roombotercake met chocolade

Simpel cakerecept

Het cakerecept is verder super simpel. In een aparte kom meng je de bloem, bakingsoda, bakpoeder en een snufje zout. Verdeel dit dan over twee kommen en voeg aan één kom de cacao toe. Verdeel je boter/suiker/eimengsel over deze twee kommen en meng kort door. Het lichte beslag gaat onder in je bakblik. Het cacaobeslag er boven op. Strijk dit iets glad en bak je chocolade-sinaasappelcake dan ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven.

Check met een satéprikker vervolgens of je cake goed gaar is en haal die dan uit de oven. Laat nog een half uurtje in het blik afkoelen, voor je de cake op een rooster zet om verder af te koelen. Dikke plakken van snijden en zo vers mogelijk eten. Geniet ervan!

 

 

Gepubliceerd op 13 maart 2021


5 reacties

  1. Mette schreef:

    Hoe groot moet het bakblik zijn?

  2. Penny schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Bij de ingrediënten staan ook twee eetlepels sinaasappelsap maar in het recept staat niet wanneer en waarbij je dat toevoegt. Waarschijnlijk op het laatst bij het boter/suiker/ei mengsel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!