Chocolade-sinaasappel roombotercake



Een variant op de klassieke roombotercake, dat is deze chocolade–sinaasappel roombotercake. Super smeuïg, zó gemaakt. Je nieuwe favoriete cakerecept!

Het is echt een super simpel cakerecept. Als je boter en suiker kunt mixen, dan kun je deze cake maken. Echt waar.

Door twee smaakcomponenten, chocolade en sinaasappel, aan je klassieke roombotercake toe te voegen krijg je een volledig  nieuwe roombotercake.

Dus zet alvast de oven aan, vet je cakeblik in en duik de keuken in. Want deze cake wil je maken.

Voor één cake (10 flinke plakken)

  • 200g boter (ongezouten) – op kamertemperatuur
  • 200g fijne kristalsuiker
  • 4 eieren (maat M)
  • 200g bloem
  • 25 gram cacao
  • 1el bakpoeder
  • 1/2 tl bakingsoda
  • snufje zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 2 el sinaasappelsap

Bakblik (ingevet of voorzien van bakpapier) – oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)

roombotercake met chocolade

Chocolade-sinaasappel roombotercake

Om te zorgen dat je Chocolade-sinaasappel roombotercake zo smeuïg mogelijk is mix je de zachte boter en de suiker minimaal 5 minuten. Daarvan wordt het mengsel mooi licht en crèmig  en is je suiker volledig opgenomen. Dit kan zowel met een handmixer als in een Kitchenaid.

Daarna gaan er één voor één de eieren erdoor. Wacht met het volgende ei tot het vorige ei volledig is opgenomen. Schraap de zijkanten van de kom goed erbij, zodat alles goed gemengd is. Dan gaat de sinaasappelrasp en het sap erbij en die mix je nog kort mee. Ik gebruikte trouwens bloedsinaasappelsap, maar met gewoon sinaasappelsap kan het ook fantastisch.

roombotercake met chocolade

Simpel cakerecept

Het cakerecept is verder super simpel. In een aparte kom meng je de bloem, bakingsoda, bakpoeder en een snufje zout. Verdeel dit dan over twee kommen en voeg aan één kom de cacao toe. Verdeel je boter/suiker/eimengsel over deze twee kommen en meng kort door. Het lichte beslag gaat onder in je bakblik. Het cacaobeslag er boven op. Strijk dit iets glad en bak je chocolade-sinaasappelcake dan ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven.

Check met een satéprikker vervolgens of je cake goed gaar is en haal die dan uit de oven. Laat nog een half uurtje in het blik afkoelen, voor je de cake op een rooster zet om verder af te koelen. Dikke plakken van snijden en zo vers mogelijk eten. Geniet ervan!

 

 

Gepubliceerd op 13 maart 2021


5 reacties

  1. Mette schreef:

    Hoe groot moet het bakblik zijn?

  2. Penny schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Bij de ingrediënten staan ook twee eetlepels sinaasappelsap maar in het recept staat niet wanneer en waarbij je dat toevoegt. Waarschijnlijk op het laatst bij het boter/suiker/ei mengsel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.