Chocolade-sinaasappel roombotercake



Een variant op de klassieke roombotercake, dat is deze chocolade–sinaasappel roombotercake. Super smeuïg, zó gemaakt. Je nieuwe favoriete cakerecept!

Het is echt een super simpel cakerecept. Als je boter en suiker kunt mixen, dan kun je deze cake maken. Echt waar.

Door twee smaakcomponenten, chocolade en sinaasappel, aan je klassieke roombotercake toe te voegen krijg je een volledig  nieuwe roombotercake.

Dus zet alvast de oven aan, vet je cakeblik in en duik de keuken in. Want deze cake wil je maken.

Voor één cake (10 flinke plakken)

  • 200g boter (ongezouten) – op kamertemperatuur
  • 200g fijne kristalsuiker
  • 4 eieren (maat M)
  • 200g bloem
  • 25 gram cacao
  • 1el bakpoeder
  • 1/2 tl bakingsoda
  • snufje zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 2 el sinaasappelsap

Bakblik (ingevet of voorzien van bakpapier) – oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)

roombotercake met chocolade

Chocolade-sinaasappel roombotercake

Om te zorgen dat je Chocolade-sinaasappel roombotercake zo smeuïg mogelijk is mix je de zachte boter en de suiker minimaal 5 minuten. Daarvan wordt het mengsel mooi licht en crèmig  en is je suiker volledig opgenomen. Dit kan zowel met een handmixer als in een Kitchenaid.

Daarna gaan er één voor één de eieren erdoor. Wacht met het volgende ei tot het vorige ei volledig is opgenomen. Schraap de zijkanten van de kom goed erbij, zodat alles goed gemengd is. Dan gaat de sinaasappelrasp en het sap erbij en die mix je nog kort mee. Ik gebruikte trouwens bloedsinaasappelsap, maar met gewoon sinaasappelsap kan het ook fantastisch.

roombotercake met chocolade

Simpel cakerecept

Het cakerecept is verder super simpel. In een aparte kom meng je de bloem, bakingsoda, bakpoeder en een snufje zout. Verdeel dit dan over twee kommen en voeg aan één kom de cacao toe. Verdeel je boter/suiker/eimengsel over deze twee kommen en meng kort door. Het lichte beslag gaat onder in je bakblik. Het cacaobeslag er boven op. Strijk dit iets glad en bak je chocolade-sinaasappelcake dan ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven.

Check met een satéprikker vervolgens of je cake goed gaar is en haal die dan uit de oven. Laat nog een half uurtje in het blik afkoelen, voor je de cake op een rooster zet om verder af te koelen. Dikke plakken van snijden en zo vers mogelijk eten. Geniet ervan!

 

 

Gepubliceerd op 13 maart 2021


3 reacties

  1. Penny schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Bij de ingrediënten staan ook twee eetlepels sinaasappelsap maar in het recept staat niet wanneer en waarbij je dat toevoegt. Waarschijnlijk op het laatst bij het boter/suiker/ei mengsel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
14 juni 2021
krab van de bbq
 
Fruits de mer van de barbecue

Er zijn weinig dingen in het leven waar ik zó van kan genieten als van fruits de mer. Ik maakte ze dit keer op de bbq, en dat wil je écht een keer proberen.