Roombotercake



Een klassieker, dat is deze echte roombotercake. Je hebt deze roombotercake ook nog eens zo gemaakt!

Eigenlijk is roomboter geen roomboter, maar gewoon boter. Roomboter is men gaan gebruiken om aan te geven dat het een puur product is. Voor mij is het de basis van lekker bakken. Zeker als je een klassieke roomboter, ehrm botercake maakt.

Ik maakte deze cake voor de 5e verjaardag van onze dochter, zodat ze ‘m op haar partijtje zelf kon versieren. Maar hij is ook zonder verjaardag of versiersels  – puur en vers uit de oven – super lekker.

Voor één cake (10 flinke plakken)

  • 200g boter (ongezouten) – op kamertemperatuur
  • 200g fijne kristalsuiker
  • 4 eieren (maat M)
  • 200g bloem
  • 1el bakpoeder
  • 1/2 tl bakingsoda
  • snufje zout
  • rasp van 1 citoen
  • 1tl vanille extract

Bakblik (ingevet of voorzien van bakpapier) – oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)

Roombotercake

De sleutel tot een lekkere smeuïge roombotercake is dat je de zachte boter en de suiker minimaal 2 minuten maar liefst 5 minuten mixt. Je wilt echt een licht, crèmig geheel hebben. Dit kan met de handmixer, of in een Kitchenaid. Daarna mix je, één voor één, de eieren erdoor. Pas een volgend ei erbij, als het ei daarvoor volledig is opgenomen. Schraap de zijkanten van de kom goed erbij, zodat alles goed gemengd is. Dan de rasp en vanille er nog kort door mixen.

In een aparte kom meng je de bloem, bakingsoda, bakpoeder en een snufje zout. Meng dit in twee delen door het botermengsel. Niet te lang mixen! Giet het beslag in het bakblik en bak ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven. Check met een satéprikker of de cake goed gaar is. Laat dan nog een half uurtje in het blik afkoelen, voor je de roombotercake op een rooster zet om verder af te koelen. Smullen maar!

Verjaardagscake

Maak je van je roombotercake een verjaardagscake, zoals wij deden voor de 5e verjaardag van onze dochter dan zorg je natuurlijk dat je slagroom en heel veel eetbare versiersels in huis hebt. Iedereen een lekkere dikke plak verjaardagscake, een dot slagroom erop en versieren maar!

Gepubliceerd op 6 juli 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.