Roombotercake



Een klassieker, dat is deze echte roombotercake. Je hebt deze roombotercake ook nog eens zo gemaakt!

Eigenlijk is roomboter geen roomboter, maar gewoon boter. Roomboter is men gaan gebruiken om aan te geven dat het een puur product is. Voor mij is het de basis van lekker bakken. Zeker als je een klassieke roomboter, ehrm botercake maakt.

Ik maakte deze cake voor de 5e verjaardag van onze dochter, zodat ze ‘m op haar partijtje zelf kon versieren. Maar hij is ook zonder verjaardag of versiersels  – puur en vers uit de oven – super lekker.

Voor één cake (10 flinke plakken)

  • 200g boter (ongezouten) – op kamertemperatuur
  • 200g fijne kristalsuiker
  • 4 eieren (maat M)
  • 200g bloem
  • 1el bakpoeder
  • 1/2 tl bakingsoda
  • snufje zout
  • rasp van 1 citoen
  • 1tl vanille extract

Bakblik (ingevet of voorzien van bakpapier) – oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)

Roombotercake

De sleutel tot een lekkere smeuïge roombotercake is dat je de zachte boter en de suiker minimaal 2 minuten maar liefst 5 minuten mixt. Je wilt echt een licht, crèmig geheel hebben. Dit kan met de handmixer, of in een Kitchenaid. Daarna mix je, één voor één, de eieren erdoor. Pas een volgend ei erbij, als het ei daarvoor volledig is opgenomen. Schraap de zijkanten van de kom goed erbij, zodat alles goed gemengd is. Dan de rasp en vanille er nog kort door mixen.

In een aparte kom meng je de bloem, bakingsoda, bakpoeder en een snufje zout. Meng dit in twee delen door het botermengsel. Niet te lang mixen! Giet het beslag in het bakblik en bak ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven. Check met een satéprikker of de cake goed gaar is. Laat dan nog een half uurtje in het blik afkoelen, voor je de roombotercake op een rooster zet om verder af te koelen. Smullen maar!

Verjaardagscake

Maak je van je roombotercake een verjaardagscake, zoals wij deden voor de 5e verjaardag van onze dochter dan zorg je natuurlijk dat je slagroom en heel veel eetbare versiersels in huis hebt. Iedereen een lekkere dikke plak verjaardagscake, een dot slagroom erop en versieren maar!

Gepubliceerd op 6 juli 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!