Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten



Een van de meest ultieme borrelhapjes is misschien wel camembert uit de oven. Helemaal als je er een topping van gekarameliseerde noten op doet. Om het af te maken met een schepje verse bramencompote. Loopt het water je ook al in de mond? Snap ik!

Want het is ook echt zo lekker als het klinkt. Eenvoudig om te maken ook, want de oven doet het meeste werk. Met dit recept maak je de bramencompote zelf. Dat is echt de moeite waard. Geen zin in of tijd voor, koop dan een goede kwaliteit compote of jam van het soort fruit dat jij lekker vindt.

De gekarameliseerde noten geven niet alleen dat beetje crunch aan je zachte camembert, maar hebben nét een beetje pit waardoor ze het hele borrelhapje direct een wow factor geven. Ik vertel je gauw hoe je het maakt.

Dit heb je nodig:
1 goede kwaliteit camembert van 250 gram (ik gebruikte Le Rustique)
2 tenen knoflook, gehalveerd
3 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
100 gram ongezouten pecannoten
100 gram ongezouten pistachenoten
½ el zonnebloemolie
1 ½ el maple syrup
2 tl rietsuiker
¼ tl gemalen kaneel
½ tl fijn keukenzout
¼ tl chilipoeder
bramencompote – zelfgemaakt 

verder nodig: oven voorverwarmen op 175C – bakplaat met bakpapier

gebakken camembert

Gekarameliseerde noten

Voor de topping van gekarameliseerde noten rooster je eerst de noten, op een bakplaat met bakpapier, 8-10 minuten in de voorverwarmde oven. In die tijd meng je de zonnebloemolie met de maple syup, rietsuiker, kaneel, zout en chilipoeder en verwarm je die in een pannetje (niet laten koken). Doe daar dan de geroosterde noten voorzichtig bij en roer goed door. Doe alles dan terug op de bakplaat en spreid gelijkmatig uit.

Rooster dit vervolgens weer 8 – 10 minuten in de oven, maar schep om de twee minuten even om. Als alles mooi goudbruin is haal je het uit de oven en laat je het op de bakplaat afkoelen.

Camembert uit de oven

Dan nu de camembert uit de oven. Snijd voorzichtig de bovenste laag van de korst van je camembert af. Doe dat zo dun mogelijk. Steek in de camembert nu de gehalveerde teentjes knoflook en verdeel de tijmblaadjes erover. Zet dit, met houten omhulsel en al, in de oven en laat 10 minuten staan, tot de camembert lekker zacht is geworden.

Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Haal de camembert voorzichtig uit de oven en verwijder de knoflook. Hierop gaat nu een goeie schep bramencompote. Daarop gaat de topping van gekarameliseerde noten. Voor de mooi nog een of twee takjes tijm erop. Serveer met je favoriete crackers of vers stokbrood. Het ultieme borrelhapje toch?!

Gepubliceerd op 9 augustus 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!