Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten



Een van de meest ultieme borrelhapjes is misschien wel camembert uit de oven. Helemaal als je er een topping van gekarameliseerde noten op doet. Om het af te maken met een schepje verse bramencompote. Loopt het water je ook al in de mond? Snap ik!

Want het is ook echt zo lekker als het klinkt. Eenvoudig om te maken ook, want de oven doet het meeste werk. Met dit recept maak je de bramencompote zelf. Dat is echt de moeite waard. Geen zin in of tijd voor, koop dan een goede kwaliteit compote of jam van het soort fruit dat jij lekker vindt.

De gekarameliseerde noten geven niet alleen dat beetje crunch aan je zachte camembert, maar hebben nét een beetje pit waardoor ze het hele borrelhapje direct een wow factor geven. Ik vertel je gauw hoe je het maakt.

Dit heb je nodig:
1 goede kwaliteit camembert van 250 gram (ik gebruikte Le Rustique)
2 tenen knoflook, gehalveerd
3 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
100 gram ongezouten pecannoten
100 gram ongezouten pistachenoten
½ el zonnebloemolie
1 ½ el maple syrup
2 tl rietsuiker
¼ tl gemalen kaneel
½ tl fijn keukenzout
¼ tl chilipoeder
bramencompote – zelfgemaakt 

verder nodig: oven voorverwarmen op 175C – bakplaat met bakpapier

gebakken camembert

Gekarameliseerde noten

Voor de topping van gekarameliseerde noten rooster je eerst de noten, op een bakplaat met bakpapier, 8-10 minuten in de voorverwarmde oven. In die tijd meng je de zonnebloemolie met de maple syup, rietsuiker, kaneel, zout en chilipoeder en verwarm je die in een pannetje (niet laten koken). Doe daar dan de geroosterde noten voorzichtig bij en roer goed door. Doe alles dan terug op de bakplaat en spreid gelijkmatig uit.

Rooster dit vervolgens weer 8 – 10 minuten in de oven, maar schep om de twee minuten even om. Als alles mooi goudbruin is haal je het uit de oven en laat je het op de bakplaat afkoelen.

Camembert uit de oven

Dan nu de camembert uit de oven. Snijd voorzichtig de bovenste laag van de korst van je camembert af. Doe dat zo dun mogelijk. Steek in de camembert nu de gehalveerde teentjes knoflook en verdeel de tijmblaadjes erover. Zet dit, met houten omhulsel en al, in de oven en laat 10 minuten staan, tot de camembert lekker zacht is geworden.

Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Haal de camembert voorzichtig uit de oven en verwijder de knoflook. Hierop gaat nu een goeie schep bramencompote. Daarop gaat de topping van gekarameliseerde noten. Voor de mooi nog een of twee takjes tijm erop. Serveer met je favoriete crackers of vers stokbrood. Het ultieme borrelhapje toch?!

Gepubliceerd op 9 augustus 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!