Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten



Een van de meest ultieme borrelhapjes is misschien wel camembert uit de oven. Helemaal als je er een topping van gekarameliseerde noten op doet. Om het af te maken met een schepje verse bramencompote. Loopt het water je ook al in de mond? Snap ik!

Want het is ook echt zo lekker als het klinkt. Eenvoudig om te maken ook, want de oven doet het meeste werk. Met dit recept maak je de bramencompote zelf. Dat is echt de moeite waard. Geen zin in of tijd voor, koop dan een goede kwaliteit compote of jam van het soort fruit dat jij lekker vindt.

De gekarameliseerde noten geven niet alleen dat beetje crunch aan je zachte camembert, maar hebben nét een beetje pit waardoor ze het hele borrelhapje direct een wow factor geven. Ik vertel je gauw hoe je het maakt.

Dit heb je nodig:
1 goede kwaliteit camembert van 250 gram (ik gebruikte Le Rustique)
2 tenen knoflook, gehalveerd
3 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
100 gram ongezouten pecannoten
100 gram ongezouten pistachenoten
½ el zonnebloemolie
1 ½ el maple syrup
2 tl rietsuiker
¼ tl gemalen kaneel
½ tl fijn keukenzout
¼ tl chilipoeder
bramencompote – zelfgemaakt 

verder nodig: oven voorverwarmen op 175C – bakplaat met bakpapier

gebakken camembert

Gekarameliseerde noten

Voor de topping van gekarameliseerde noten rooster je eerst de noten, op een bakplaat met bakpapier, 8-10 minuten in de voorverwarmde oven. In die tijd meng je de zonnebloemolie met de maple syup, rietsuiker, kaneel, zout en chilipoeder en verwarm je die in een pannetje (niet laten koken). Doe daar dan de geroosterde noten voorzichtig bij en roer goed door. Doe alles dan terug op de bakplaat en spreid gelijkmatig uit.

Rooster dit vervolgens weer 8 – 10 minuten in de oven, maar schep om de twee minuten even om. Als alles mooi goudbruin is haal je het uit de oven en laat je het op de bakplaat afkoelen.

Camembert uit de oven

Dan nu de camembert uit de oven. Snijd voorzichtig de bovenste laag van de korst van je camembert af. Doe dat zo dun mogelijk. Steek in de camembert nu de gehalveerde teentjes knoflook en verdeel de tijmblaadjes erover. Zet dit, met houten omhulsel en al, in de oven en laat 10 minuten staan, tot de camembert lekker zacht is geworden.

Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Haal de camembert voorzichtig uit de oven en verwijder de knoflook. Hierop gaat nu een goeie schep bramencompote. Daarop gaat de topping van gekarameliseerde noten. Voor de mooi nog een of twee takjes tijm erop. Serveer met je favoriete crackers of vers stokbrood. Het ultieme borrelhapje toch?!

Gepubliceerd op 9 augustus 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.