Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten



Een van de meest ultieme borrelhapjes is misschien wel camembert uit de oven. Helemaal als je er een topping van gekarameliseerde noten op doet. Om het af te maken met een schepje verse bramencompote. Loopt het water je ook al in de mond? Snap ik!

Want het is ook echt zo lekker als het klinkt. Eenvoudig om te maken ook, want de oven doet het meeste werk. Met dit recept maak je de bramencompote zelf. Dat is echt de moeite waard. Geen zin in of tijd voor, koop dan een goede kwaliteit compote of jam van het soort fruit dat jij lekker vindt.

De gekarameliseerde noten geven niet alleen dat beetje crunch aan je zachte camembert, maar hebben nét een beetje pit waardoor ze het hele borrelhapje direct een wow factor geven. Ik vertel je gauw hoe je het maakt.

Dit heb je nodig:
1 goede kwaliteit camembert van 250 gram (ik gebruikte Le Rustique)
2 tenen knoflook, gehalveerd
3 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
100 gram ongezouten pecannoten
100 gram ongezouten pistachenoten
½ el zonnebloemolie
1 ½ el maple syrup
2 tl rietsuiker
¼ tl gemalen kaneel
½ tl fijn keukenzout
¼ tl chilipoeder
bramencompote – zelfgemaakt 

verder nodig: oven voorverwarmen op 175C – bakplaat met bakpapier

gebakken camembert

Gekarameliseerde noten

Voor de topping van gekarameliseerde noten rooster je eerst de noten, op een bakplaat met bakpapier, 8-10 minuten in de voorverwarmde oven. In die tijd meng je de zonnebloemolie met de maple syup, rietsuiker, kaneel, zout en chilipoeder en verwarm je die in een pannetje (niet laten koken). Doe daar dan de geroosterde noten voorzichtig bij en roer goed door. Doe alles dan terug op de bakplaat en spreid gelijkmatig uit.

Rooster dit vervolgens weer 8 – 10 minuten in de oven, maar schep om de twee minuten even om. Als alles mooi goudbruin is haal je het uit de oven en laat je het op de bakplaat afkoelen.

Camembert uit de oven

Dan nu de camembert uit de oven. Snijd voorzichtig de bovenste laag van de korst van je camembert af. Doe dat zo dun mogelijk. Steek in de camembert nu de gehalveerde teentjes knoflook en verdeel de tijmblaadjes erover. Zet dit, met houten omhulsel en al, in de oven en laat 10 minuten staan, tot de camembert lekker zacht is geworden.

Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Haal de camembert voorzichtig uit de oven en verwijder de knoflook. Hierop gaat nu een goeie schep bramencompote. Daarop gaat de topping van gekarameliseerde noten. Voor de mooi nog een of twee takjes tijm erop. Serveer met je favoriete crackers of vers stokbrood. Het ultieme borrelhapje toch?!

Gepubliceerd op 9 augustus 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 september 2020
 
De fijnste lunchtrommels

Wat zijn de fijnste lunchtrommels als je kind naar school gaat? Hier let je op bij aankoop én ik zet mijn favoriete lunchtrommels voor je op een rijtje.
25 september 2020
cake
 
Smulpaapje weekmenu – week 40

Met het Smulpaapje weekmenu hoef je niet na te denken over wat je gaat eten. Ik zorg voor jou en je gezin met een menu vol makkelijke maaltijden
22 september 2020
 
De 5 lekkerste linzenrecepten

Linzen zijn super veelzijdig en een fantastische ingrediënt om mee te koken. Dat laat ik je met deze 5 linzenrecepten heel graag zien.
21 september 2020
soep
 
Geroosterde bloemkool en misosoep

Miso is een van mijn nieuwe favorieten ingrediënten. Het geeft alles net dat beetje extra. Zoals deze verrassende soep met miso en bloemkool.
21 september 2020
bladerdeegtaartje
 
Bladerdeegtaartje met vijgen & ricotta

Een ongelofelijk eenvoudig recept met bladerdeeg, verse vijgen en ricotta. Dit bladerdeegtaartje is echt zo gemaakt en verrassend lekker.
20 september 2020
pompoenwafels pumpkin spice
 
Pumpkin spice wafels

De lekkerste pumpkin spice wafels maak je heel gemakkelijk zelf! En omdat je verse pompoen gebruikt ontbijt je eigenlijk met groente. Toch?