Caesar salade maar dan anders

Ik ben dol op Caesar salade maar heb niet altijd alle ingrediënten in huis. Ook wilde ik er een vega Caesar salade van maken. Dus nét even anders..
Want Caesarsalade puristen zijn er nog al scherp op. Slechts onder een aantal strikte voorwaarden mag je iets een Caesarsalade noemen. Die salade is overigens niet vernoemd naar Julius Caesar en is ook nog eens de salade die het vaakst verkeerd gespeld wordt. Maar dat terzijde.
Vaak als ik trek heb in salade wil ik niet nog allerlei fratsen hoeven uithalen. Dus in deze salade kies ik voor kant & klare croutons, die ik altijd in de voorraadkast heb liggen. Natúúrlijk kun je croutons zelf maken. Maar no shame in de cheat game.
Daarnaast probeer ik vaker geen vlees te eten als het vervangen of weggelaten kan worden, dus in dit geval gingen er vegetarische kipstuckjes in die ik op hoog vuur krokant gebakken heb. Wil je de real deal, kies dan malse kippendijen en geniet ervan.
De dressing is wat mij betreft de ster van deze salade. Die maakte ik dus zelf. Met een recept voor Caesardressing die ik ook voor deze boerenkoolsalade gebruik. Die is fool proof en met vooral altijd op voorraad ingrediënten, dus doe jezelf en je smaakpapillen dat plezier.
Verder is het een kwestie van bij elkaar brengen. Aan tafel pas husselen en genieten maar!
Voor 4 personen als maaltijdsalade
175 gram kipstuckjes (vega)
1 el neutrale olie
1 grote krop Romaine sla
4 zachtgekookte eieren (ik hou van 7 minuten)
1 zakje goede kwaliteit croutons
½ komkommer
1 rode paprika
naar smaak Parmezaankrullen
Caesardressing volgens dit recept
Caesarsalade maar dan anders
Voor deze net even anders dan anders Caesarsalade bak je op hoog vuur in 5 minuten de vega kipstuckjes goudbruin en krokant. Laat afkoelen. Kook tegelijkertijd in 6-7 minuten de eieren zacht. Laat onder koud water schrikken en daarna afkoelen.
Maak de Caesardressing volgens recept en zo dik of dun als je zelf lekker vindt. Ik kies bij deze salade voor een iets dunnere Caesardressing, want hij dikt ook nog eens in als je ‘m even laat staan. Laat in de koelkast tot gebruik staan, er zit tenslotte rauw ei in!
Vega Caesarsalade
Snijd of scheur de romaine sla en was die goed. Laat uitlekken. In de tussentijd snijd je de komkommer en paprika in kleine blokjes. Doe die op de bodem van je saladeschaal. Daarop gaat de romainesla.
Verdeel de croutons en Parmezaan krullen over de sla en voeg de gehalveerde eieren en kipstuckjes toe. Verdeel aan tafel de dressing naar smaak over de vega Caesarsalade en serveer meteen. Enjoy!
Gepubliceerd op 24 augustus 2022