Brownies met dulce de leche



Uit Nadiya Bakt komen deze brownies met dulce de leche, hazelnoten en cheesecake topping. Driedubbel decadente brownies!

Dit is geen brownierecept voor mensen die niet van zoet houden, want deze brownies hebben maar liefst drie lagen in één hap brownie.

De basis, een chocolade brownie zoals we ‘m allemaal wel kennen. Goddelijk van zich zelf. Maar Nadiya Hussain weet ze nóg lekkerder te maken.

Op de brownie gaat een laag dulce de leche met hazelnoten. En daarover heen een topping van cheesecake met cacao. Een heart attack on a plate voor de een, heaven on a plate voor de ander.

Je hebt wel even de tijd nodig om deze brownies te maken. Zeker als je, zoals ik, de dulce de leche zelf maakt. Dat is overigens super simpel en leg ik je meteen ook uit.

Serveer deze brownies met dulce de leche in kleine stukjes, want machtig en rijk van smaak zijn ze zonder twijfel. Aan de bak nu!

Voor 18 – 24 brownies

250 gram zachte boter
250 gram pure chocola (70%)
4 middelgrote eieren
275 gram donkere basterdsuiker
3 tl afgekoelde espresso
120 gram gezeefde bloem
30 gram gezeefde cacao
mespunt zout
1 tl bloem
150 gram pure chocolate chips

voor de noten/karamelvulling

1 blikje gecondenseerde melk
200 gram hazelnoten, gehakt
mespunt zout

voor de cheesecake topping

300 gram volvette roomkaas
100 gram fijne kristalsuiker
2 middelgrote eieren
1 tl amandelextract
rasp van 1 (schoongeboende) sinaasappel
1 el bloem
cacaopoeder om te bestrooien

verder nodig: brownieblik (20x30x5 cm) – oven voorverwarmen op 160 C (hetelucht)

dulce de leche brownies

Dulce de leche maken

De dulce de leche vulling in deze brownies maak je heel eenvoudig zelf met een blikje gecondenseerde melk. Haal de wikkel van het blikje af en zet een pannetje op met water. Breng het water aan de kook en zet dan het blikje in het water, zodanig dat het water tot aan de bovenste rand van je blikje komt. Vuur lager en deksel op de pan. Dit laat je nu 3 uur op laag vuur staan. Hierdoor verandert de gecondenseerde melk in karamel.

Blijf er wel bij in de buurt en zorg dat het water gedurende de hele tijd tot aan de rand van je blikje blijft. Haal na de 3 uur het blikje voorzichtig uit het water en laat het helemaal afkoelen voordat je het blikje opent. Je hebt nu je eigen dulce de leche gemaakt, die je voor deze brownies kunt gaan gebruiken. Idealiter maak je die de dag voor je je brownies wilt maken.

dulce de leche maken

Brownies met dulce de leche

Dan gaan we nu eerst de brownies maken. Hiervoor smelt je boter en chocola in een kleine pan, tot alles vloeibaar is. Meng goed door en laat afkoelen. Bekleed ondertussen de bodem van je brownieblik met bakpapier. Zorg dat het bakpapier een centimeter boven de rand uitsteekt en vet het lichtjes in.

Mix de eieren, suiker en afgekoelde koffie (met een hand of standmixer) , minimaal 5 minuten, tot je een dik en luchtig mengsel hebt. Giet de afgekoelde chocola daarbij en mix tot alles goed is opgenomen. De gezeefde bloem, cacao en zout mogen hierbij. Meng tot je een glanzend beslag hebt.

Meng de chocolate chips met de eetlepel bloem goed door elkaar (dit helpt voorkomen dat ze tijdens het bakken naar de bodem zakken) en meng die door je brownie beslag. Giet het nu in je bakblik en strijk de bovenkant glad. Bak je brownies 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.

Hazelnoot en dulce de leche

Rooster je hazelnoten in een droge, hete pan tot ze goudbruin zijn. Laat even afkoelen en hak dan grof. Meng dit met je dulche de leche tot een geheel. Als je brownie helemaal is afgekoeld smeer je de dulce de leche met hazelnoten over de bovenkant van de brownie en zet je het blik 30 minuten in de vriezer om op te stijven.

In de tussentijd maak je de cheesecaketopping door de roomkaas, suiker, eieren, amandelextract, sinaasappelrasp en bloem goed te mixen. Giet dit op je brownie en bak dat nog 40 minuten, maar dan in een op 150 C (hetelucht) voorverwarmde oven.

brownies nadiya hussain

Geld maakt niet gelukkig brownies van Nadiya Hussain

Nu komt het lastigste deel. Afkoelen en eraf blijven. Als de brownie is afgekoeld zet je die in de koelkast. Dat is echt nodig om er mooie stukken van te snijden. Voor je de brownies van Nadiya Hussain serveert bestrooi je die nog met een dun laagje cacao. Dat wordt smullen!

Gepubliceerd op 15 november 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 december 2021
Sinterklaas tijdens Corona
 
Top 5 favoriete Sinterklaasrecepten

Want Sinterklaas zonder iets lekkers is toch niet echt een heerlijk avondje. Dus mijn 5 favoriete Sinterklaasrecepten voor je op een rijtje!
2 december 2021
zuurkool uit de oven
 
Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt

Een dikke vette hit, deze makkelijk voor te bereiden zuurkoolschotel uit de oven, met kerriegehakt en rozijnen.
27 november 2021
zelf erwtensoep maken
 
Weekmenu 2021 – week 48

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Gelukkig is het weekmenu er gewoon iedere week. Vol met makkelijke maaltijden.
24 november 2021
albondigas uit Wereldwijd Borreltijd
 
Albondigas uit Wereldwijd Borreltijd

Een van mijn favoriete borrelhapjes uit Wereldwijd Borreltijd is zonder twijfel de albondigas. Deze Spaanse gehaktballetjes zijn áltijd een hit!
22 november 2021
Kerstborrelkrans
 
Hartige Kerstborrelkrans

Een hartige kerstborrelkrans, die je tijdens de feestdagen eenvoudig maakt. Een makkelijk borrelhapje met verrassend lekkere vulling.
22 november 2021
Griekse kip en rijst uit de oven
 
Griekse kip & rijst uit de oven

Gemarineerde kip op Griekse wijze. In de oven gegaarde geurige rijst. Een heerlijke maaltijd voor wie van kip en rijst houdt, maar dan nét even anders.