Brownies met dulce de leche



Uit Nadiya Bakt komen deze brownies met dulce de leche, hazelnoten en cheesecake topping. Driedubbel decadente brownies!

Dit is geen brownierecept voor mensen die niet van zoet houden, want deze brownies hebben maar liefst drie lagen in één hap brownie.

De basis, een chocolade brownie zoals we ‘m allemaal wel kennen. Goddelijk van zich zelf. Maar Nadiya Hussain weet ze nóg lekkerder te maken.

Op de brownie gaat een laag dulce de leche met hazelnoten. En daarover heen een topping van cheesecake met cacao. Een heart attack on a plate voor de een, heaven on a plate voor de ander.

Je hebt wel even de tijd nodig om deze brownies te maken. Zeker als je, zoals ik, de dulce de leche zelf maakt. Dat is overigens super simpel en leg ik je meteen ook uit.

Serveer deze brownies met dulce de leche in kleine stukjes, want machtig en rijk van smaak zijn ze zonder twijfel. Aan de bak nu!

Voor 18 – 24 brownies

250 gram zachte boter
250 gram pure chocola (70%)
4 middelgrote eieren
275 gram donkere basterdsuiker
3 tl afgekoelde espresso
120 gram gezeefde bloem
30 gram gezeefde cacao
mespunt zout
1 tl bloem
150 gram pure chocolate chips

voor de noten/karamelvulling

1 blikje gecondenseerde melk
200 gram hazelnoten, gehakt
mespunt zout

voor de cheesecake topping

300 gram volvette roomkaas
100 gram fijne kristalsuiker
2 middelgrote eieren
1 tl amandelextract
rasp van 1 (schoongeboende) sinaasappel
1 el bloem
cacaopoeder om te bestrooien

verder nodig: brownieblik (20x30x5 cm) – oven voorverwarmen op 160 C (hetelucht)

dulce de leche brownies

Dulce de leche maken

De dulce de leche vulling in deze brownies maak je heel eenvoudig zelf met een blikje gecondenseerde melk. Haal de wikkel van het blikje af en zet een pannetje op met water. Breng het water aan de kook en zet dan het blikje in het water, zodanig dat het water tot aan de bovenste rand van je blikje komt. Vuur lager en deksel op de pan. Dit laat je nu 3 uur op laag vuur staan. Hierdoor verandert de gecondenseerde melk in karamel.

Blijf er wel bij in de buurt en zorg dat het water gedurende de hele tijd tot aan de rand van je blikje blijft. Haal na de 3 uur het blikje voorzichtig uit het water en laat het helemaal afkoelen voordat je het blikje opent. Je hebt nu je eigen dulce de leche gemaakt, die je voor deze brownies kunt gaan gebruiken. Idealiter maak je die de dag voor je je brownies wilt maken.

dulce de leche maken

Brownies met dulce de leche

Dan gaan we nu eerst de brownies maken. Hiervoor smelt je boter en chocola in een kleine pan, tot alles vloeibaar is. Meng goed door en laat afkoelen. Bekleed ondertussen de bodem van je brownieblik met bakpapier. Zorg dat het bakpapier een centimeter boven de rand uitsteekt en vet het lichtjes in.

Mix de eieren, suiker en afgekoelde koffie (met een hand of standmixer) , minimaal 5 minuten, tot je een dik en luchtig mengsel hebt. Giet de afgekoelde chocola daarbij en mix tot alles goed is opgenomen. De gezeefde bloem, cacao en zout mogen hierbij. Meng tot je een glanzend beslag hebt.

Meng de chocolate chips met de eetlepel bloem goed door elkaar (dit helpt voorkomen dat ze tijdens het bakken naar de bodem zakken) en meng die door je brownie beslag. Giet het nu in je bakblik en strijk de bovenkant glad. Bak je brownies 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.

Hazelnoot en dulce de leche

Rooster je hazelnoten in een droge, hete pan tot ze goudbruin zijn. Laat even afkoelen en hak dan grof. Meng dit met je dulche de leche tot een geheel. Als je brownie helemaal is afgekoeld smeer je de dulce de leche met hazelnoten over de bovenkant van de brownie en zet je het blik 30 minuten in de vriezer om op te stijven.

In de tussentijd maak je de cheesecaketopping door de roomkaas, suiker, eieren, amandelextract, sinaasappelrasp en bloem goed te mixen. Giet dit op je brownie en bak dat nog 40 minuten, maar dan in een op 150 C (hetelucht) voorverwarmde oven.

brownies nadiya hussain

Geld maakt niet gelukkig brownies van Nadiya Hussain

Nu komt het lastigste deel. Afkoelen en eraf blijven. Als de brownie is afgekoeld zet je die in de koelkast. Dat is echt nodig om er mooie stukken van te snijden. Voor je de brownies van Nadiya Hussain serveert bestrooi je die nog met een dun laagje cacao. Dat wordt smullen!

Gepubliceerd op 15 november 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.