Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi



Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Je weet niet wat je proeft!

Ik kwam het idee voor dit recept tegen in een oud Engels tijdschrift en ben die met een deel van mijn eigen recept voor spaghetti puttanesca gaan aanpassen. Pasta puttanesca is namelijk een klassiek Italiaans recept om te maken met een groot deel van de ingrediënten uit de voorraadkast. Ideaal dus als je met voorraadkast ingrediënten tóch iets lekkers wilt maken.

Wat ik aan deze puttanesca met bloemkool zo lekker vind is dat de saus lekker dik is inkookt. Ik gebruikte blikken tomatenblokjes met basilicum er al in. Nog meer smaak door de basilicum, en de tomatensaus wordt nog intenser door het inkoken.

Terwijl de bloemkool in de oven staat maak je de puttanesca saus en bak je gnocchi. In een kwartiertje zit je aan tafel. Ideaal voor een snelle doordeweekse maaltijd. En omdat je vooral bloemkool met puttanesca eet in plaats van alleen pasta is het een stuk gezonder. Wij aten met z’n tweetje bijna een hele bloemkool!

Kom we gaan de keuken in, dan laat ik je zien hoe je deze bloemkool puttanesca maakt!

Voor 2 -3 personen als maaltijd (makkelijk te verdubbelen)

1 grote bloemkool, in roosjes
2 el olijf- of zonnebloemolie
2 el neutrale olie
2 grote tenen knoflook, gesnipperd
6 ansjovisfilets
¼ tl chilivlokken (hou je van pittiger, dan is meer natuurlijk prima)
2 el kappertjes
100 gram Kalamata olijven, gehalveerd
2 blikken (à 400 gram) tomatenblokjes met basilicum (zonder is ook prima)
zout & peper
1 bol buffelmozzarella

Voor de gebakken gnocchi

1 pak kant & klare gnocchi
1 el zonnebloemolie
beetje zout

Verder nodig: Oven voorverwarmen op 200 C – pan met kokend water

puttanesca recept

Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Op een bakplaat verdeel je de bloemkool die je  besprenkelt met maximaal 2 eetlepels olie. Zet de gril van je oven aan en zet de bakplaat in de voorverwarmde oven. Rooster je bloemkool nu 8 – 10 minuten tot ‘ie iets goudbruin kleurt. De gnocchi kook je 1 ½ minuut in het kokend water en giet je af. Zet in de tussentijd een grote hapjespan op het vuur en een grote koekenpan, zodat die alvast warm worden.

Puttanesca saus

Voor je puttanesca saus bak je in 2 eetlepels olie in de hapjespan de knoflook, ansjovis en chili twee minuutjes aan, zodat de ansjovis kan smelten. Tegelijkertijd start je met het bakken van de gnocchi in 1 eetlepel olie, in de grote koekenpan. Schudt af en toe om zodat je gnocchi mooi goudbruin gaat kleuren.

In de hapjespan gaan nu de blikken tomaat, de kappertjes en de olijven. Zet het vuur hoger en laat de saus 8 – 10 minuten inkoken. Roer af en toe even om, terwijl je ook de gnocchi omschudt. Als je saus klaar is, is ook de bloemkool klaar en zijn je gnocchi knapperig. Doe de bloemkool bij de saus en schep lekker om. Breng op smaak met zout en peper. Ik deed er ook nog verse peterselie door en wat buffelmozzarella over de bloemkool. Serveer met de gebakken gnocchi, waar je nog een klein snufje zeezout over doet. Zó lekker!

ribera del duero

Wijn bij het eten

Voor wie houdt van een glas wijn bij het eten heb ik een tip. Ik kreeg onlangs van een PR bureau een fles prachtige Ribero del Duero. Een rode wijn uit mijn favoriete Spaanse wijngebied. Het bleek een topcombi bij dit gerecht. Het pittige van de Puttanesca wordt door de volle rode wijn (die barst van het fruit) perfect in balans gebracht. Niet normaal zo lekker. Dus mocht je nog een lekkere wijn zoeken voor bij dit recept, dan is dit een aanrader.

Gepubliceerd op 4 mei 2023


2 reacties

  1. Anna Boogaard schreef:

    Dit is oprecht ZO bijzonder lekker! Staat vaak op tafel hier…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!